Infofinanciar > Lumea la zi > O să avem de-a face cu un „război mondial al pâinii”? Cât de bine pregătită este România pentru un astfel de moment
Lumea la zi

O să avem de-a face cu un „război mondial al pâinii”? Cât de bine pregătită este România pentru un astfel de moment

Grâu - Sursa foto: agroexpoert.md
Sursa foto - agroexpoert.md

Efectele devastatoare ale războiului dintre Rusia și Ucraina se răsfrâng asupra mai multor domenii, iar cel alimentar nu reprezintă deloc o excepție. În acest sens, Italia avertizează că o înceapă „războiul mondial al pâinii”.

Totuși, oficialii din statul român oferă asigurări conform cărora țara noastră nu va avea de-a face cu o astfel de problemă. Mai mult, o să avem grâne suficiente chiar și pentru export.

Ucraina este unul dintre cei mari exportatori de grâne și îngrășăminte pe plan mondial iar navele ei de export sunt blocate de către trupele rusești. Acest lucru poate să însemne începutul oficial al unei perioade de foamete pentru multe țări din Africa și din Orientul Mijlociu.

Ministrul de Externe al Italiei, Luigi di Maio, a spus că : „A început deja războiul mondial al pâinii”. Motivul pentru care oficialul italian a spus acest lucru este blocarea cerealelor în Ucraina, fapt care blochează accesul la grâne pentru foarte multe țări care sunt vulnerabile. Acest lucru se poate manifesta și în apariția unor noi conflicte pe teritoriul continentului african, potrivit celor de la Antena 3.

Conform lui Petre Daea, fostul ministru al Agriculturii, este foarte pregătită pentru un asemenea „război al pâinii”, spunând că țara noastră își permite chiar să și exporte grâne.

În Odessa sunt blocate 57 de nave care, în total, peste un milion de tone de cereale la bord. Acest lucru a fost anunat chiar și de ministrul ucrainean al Agriculturii, pe numele lui Mikola Solskyi.

Nici măcăr capitanii de la bordul navelor nu au idee cât pot rezista aceste cereale până când se vor strica. Aceștia spun că după o perioadă de trei luni „încep problemele, iar o parte din încărcătură se deteriorează”.

Oficialii Organizației Națiunilor Unite trag un semnal de alarmă, în timp ce alte state s-au oferit să realizeze anumite culoare speciale pentru ca grânele din Ucraina să ajungă la beneficiari.

Este România chiar atât de bine pregătită

Totuși, apar întrebările: „Cât de bine este pregătită este România pentru export?” și „Care sunt țările care ar putea să ceară grâne de la țara noastră?”. În acest context extrem de complicat, țara noastră, împreună cu alte state din Europa, încearcă să scoată cerealele ucrainiene din țară prin alte mijloace în afara celor care sunt blocate de navele rusești de pe teritoriul Mării Negre.

Problema este faptul că România se confruntă cu mari probleme în ceea ce prviește gestionarea unei cantități atât de mari de mărfuri agricole. De exemplu, săptămâna trecută, 90 de vapoare din Ucraina așteptau la coadă ca să intre pe canalul Sulina.

O situație destul de complicată este și în portul din Constanța, cauzată tot de un număr extrem de mare de nave agricole care provin din Ucraina.