Infofinanciar > Educație financiară > Fermierii încă pot obține bani buni prin programul Rural Invest
Educație financiară Info

Fermierii încă pot obține bani buni prin programul Rural Invest

Fermierii încă pot obține bani buni prin programul Rural Invest
Foto: jurnaluldeilfov.ro

Fermierii pot solicita împrumuturi sau granturi, prin programul Rural Invest, pentru achiziția de terenuri agricole și nu numai. Suma minimă ce poate fi accesată este de 100.000 de lei, dar – atenție – cererile se depun până la 30 iunie 2022!

530 de milioane de lei

Rural Invest este derulat de Fondul Național de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri (FNGCIMM) și asigură accesul fermierilor la creditele garantate de stat. Aceștia pot accesa minimum 100.000 de lei, drept ajutor de stat sub formă de garanții pentru împrumuturi sau ca ajutor de stat sub formă de grant, iar bugetul este 530 de milioane de lei.

Obiectivul Rural Invest este susţinerea întreprinderilor din domeniul agriculturii, pescuitului, acvaculturii şi industriei alimentare, precum şi a întreprinderilor din alte domenii care îşi localizează producţia în mediul rural și urban mic, în contextul crizei economice generate de pandemia de COVID-19.

Cine poate accesa Rural Invest

Programul Rural Invest este destinat în primul rând fermierilor. Astfel, beneficiarii eligibili în cadrul acestui program de sprijin sunt operatori economici, fermieri, asociaţii agricole, persoane fizice autorizate, întreprinderile care îşi desfăşoară activitatea în alte domenii decât cel al agriculturii, pescuitului, acvaculturii şi industriei alimentare şi care au realizat investiţii în baza proiectelor de finanţare din fonduri europene alocate prin Programul Naţional de Dezvoltare Rurală.

Cheltuielile eligibile la finanțare sunt achiziția de terenuri agricole, utilaje, echipamente. Banii pot fi utilizați și pentru investițiile pentru dotare/retehnologizare și automatizare pentru beneficiarii din industria alimentară și cei de procesare primară a materiilor agricole pentru obținerea de produse agricole și nonagricole.

Perioada în care se poate efectua plata grantului este de la data autorizării de către Comisia Europeană a prezentei scheme și până la 31 iulie 2024 inclusiv.

Plafoane mai ridicate

Interesul pentru acest program, lansat în anul 2020, pentru a ajuta antreprenorii afectați de pandemia COVID-19, a fost ridicat. Bugetul schemei de ajutor de stat a fost majorat acum și va ajunge pentru 48.726 de beneficiari, la nivel național.

Plafoanele pentru fiecare categorie de beneficiar în parte au crescut. Astfel, 345.000 de euro se acordă pentru fiecare întreprindere care își desfășoară activitatea în sectorul pescuitului și acvaculturii. Ajutoare financiare în valoare de 290.000 de euro se acordă pentru fiecare întreprindere care își desfășoară activitatea în domeniul producției primare de mărfuri agricole, iar 2,3 milioane de euro sunt acordate pentru fiecare întreprindere care își desfășoară activitatea în sectorul alimentar, dar și în celelalte domenii de activitate eligibile la finanțare. De asemenea, tot în anul precedent a fost lansat și subprogramul Agro IMM Invest, destinat sectorului agricol.