Lumea la zi

O problemă majoră pentru Statele Unite! Datorie record de 31.000 de miliarde de dolari

financialtimes.com
financialtimes.com

Datoria națională brută a atins noi cote, depășind 31.000 de miliarde de dolari, potrivit unui raport recent al trezoreriei americane. Dacă vă este greu să înțelegeți această cifră, luați în calcul că se rezumă practic la o datorie de peste 93.000 de dolari pentru fiecare persoană din țară, potrivit Fundației Peter G. Peterson.

Iar odată cu creșterea dramatică a ratelor dobânzilor din ultimele luni, în prezent între 3,7% și 4%, datoria națională a SUA va crește într-un ritm care o va face și mai greu de ignorat.

Ultimii doi ani au fost costisitori

Ratele dobânzilor reprezintă o problemă majoră”, spune Phillip Braun, profesor de finanțe la Kellogg School of Management de la North Western University. „Trezoreria finanțează datoria cu o mulțime de împrumuturi pe termen scurt… Aceasta va împinge alte elemente bugetare în afară.”

Un deficit este ceea ce se întâmplă atunci când guvernul cheltuiește mai mulți bani într-un an fiscal decât aduce prin impozite – iar ultimii doi ani au fost costisitori.

De la începutul pandemiei, au fost aprobate mai multe proiecte de lege mari cu prețuri mari, inclusiv Legea privind planul de salvare a americanilor, care a costat 1,9 trilioane de dolari, și 750 de miliarde de dolari pentru reducerea datoriilor studenților, toate acestea contribuind la creșterea deficitului, care se adaugă apoi la datorie.

Și, deși se așteaptă ca Legea privind reducerea inflației, care a fost aprobată în august, să reducă deficitul cu 240 de miliarde de dolari, se așteaptă ca politicile și programele aduse de administrația Biden să adauge alte trilioane în următorul deceniu.

Defictul bugetar al SUA va înregistra datorii de 4800 de miliarde de dolari în 2031

Comitetul pentru un Buget Federal Responsabil, o organizație non-profit care abordează problemele fiscale și bugetare federale, estimează că până în 2031 se vor adăuga 4.800 de miliarde de dolari la deficit.

„Împrumuturile excesive vor duce la presiuni inflaționiste continue, vor duce datoria națională la un nou record încă din 2030 și vor tripla plățile de dobânzi federale în următorul deceniu – sau chiar mai devreme, dacă ratele dobânzilor vor crește mai repede sau cu mai mult decât se așteaptă”, afirmă CRFB.

O mare parte din împrumuturile din ultimii doi ani au avut loc în timp ce ratele dobânzilor erau la un nivel scăzut din punct de vedere istoric, dar acum că nu mai sunt, cu o inflație care crește în cel mai rapid ritm din ultimele decenii, costul acestei datorii va fi amplificat.

„Faptul că datoria guvernamentală este de 1,2 ori mai mare decât economia nu este un lucru foarte bun”, spune Braun. „Și a sărit cu adevărat în sus din cauza pandemiei. Dar chiar și înainte de asta, a crescut de la marea recesiune”, potrivit finance.yahoo.com.