Info

SUA ajută Moldova cu 30 de milioane de dolari. Sprijinul este destinat depășirii crizei energetice

SUA-Moldova
Sursa foto: zdg.md

Republica Moldova va beneficia de un ajutor financiar în valoare de 30 de milioane de dolari furnizat de Agenția Statelor Unite ale Americii pentru Dezvoltare Internațională.

Agenția Statelor Unite ale Americii pentru Dezvoltare Internațională (U.S. Agency for International Development – USAID) a anunțat ieri că oferă un ajutor de 30 de milioane de dolari, sub formă de sprijin bugetar direct, guvernului Republicii Moldova. Ajutorul este menit să ajute Moldova să facă față creșterii prețurilor la energie cauzate de „războiul neprovocat și nejustificat al Kremlinului împotriva Ucrainei“.

USAID apreciază că sprijinul acordat prin intermediul Fondului fiduciar multidonator al Băncii Mondiale este „esențial în condițiile în care presiunea rusă a exacerbat provocările energetice și fiscale ale Republicii Moldova“. Ajutorul este un element al sprijinului de urgență în valoare de 320 de milioane de dolari pe care Statele Unite l-au acordat începând cu luna februarie pentru a ajuta Moldova să facă față impactului economic, energetic, de securitate și umanitar generat de conflictul ruso-ucrainean.

Moldova este dependentă energetic de importuri

Fondurile furnizate de Statele Unite prin intermediul Băncii Mondiale vor ajuta Republica Moldova printr-un proces de rambursare pentru achizițiile de energie electrică verificate anterior, potrivit sursei citate.

Creșterea rapidă a prețurilor la energie a generat o creștere a nivelului de sărăcie energetică a populației. 60% din populația Moldovei trăiește în sărăcie energetică, cheltuind peste 10% din bugetul lor pentru a acoperi facturile la energie. Începând de la finalul anului trecut Moldova încearcă să reziste energetic fără Rusia, achiziționând curent din România și de pe piața europeană. Republica vecină nu are resurse energetice proprii și este practic complet dependentă de importurile de combustibili fosili și de energie electrică.

Peste 640 de milioane în 30 de ani

În ultimii ani, economia Moldovei a fost afectată de pandemia de COVID-19, seceta severă care a diminuat drastic producția agricolă și criza europeană a gazelor din 2021, care a dus la creșterea prețurilor cu aproximativ 400%. „În momentul în care Moldova a ieșit din această serie de șocuri grave, repercusiunile sociale și economice ale războiului din Ucraina au pus în pericol redresarea economică pe termen scurt a Moldovei și perspectivele sale economice pe termen lung. Banca Mondială a înființat un fond fiduciar cu donatori multipli pentru a facilita donațiile în bani din partea partenerilor internaționali pentru a ajuta guvernul Moldovei să răspundă la aceste provocări“, se arată în comunicatul agenției americane.

Conform sursei citate, contribuția USAID la acest fond demonstrează sprijinul continuu al guvernului SUA pentru Guvernul Republicii Moldova în timp ce acesta răspunde la provocări fără precedent în urma războiului lui Putin împotriva Ucrainei.

SUA a investit începând din 1992 peste 640 de milioane de dolari în Moldova prin intermediul programelor de asistență ale USAID.