Infofinanciar > Info > O nouă panică a cuprins românii! Casele de schimb valutar, luate cu asalt de oameni
Info

O nouă panică a cuprins românii! Casele de schimb valutar, luate cu asalt de oameni

O nouă panică a cuprins românii! Casele de schimb valutar, luate cu asalt de oameni
sursa economica.net

Membru al Consiliului de Administraţie la Banca Naţională a României, Cristian Popa, a declarat că rata ridicată a inflației, de 13,8%, i-a scos pe români din casă, care și-au dorit să cumpere euro cu 5,9 lei.

„E bine că nu avem inflaţie şi din canalul cursului de schimb. Prin natura lor, băncile centrale sunt mereu la mijloc: între importatori şi exportatori, între creditori şi debitori. Chiar şi cu această stabilitate relativă ridicată a cursului, oamenii tot s-au panicat, s-au dus la casele de schimb valutar şi au cumpărat euro cu 5,3, cu 5,9 lei. Cum ar fi fost dacă mai aveam şi o depreciere a cursului oficial? Ce s-ar fi întâmplat? Oamenii s-au speriat, s-au dus să cumpere combustibil, să cumpere ulei, s-au speriat că nu mai sunt bancnote de valută. Bancnotele normal că vin, le face Banca Centrală Europeană, doar că durează 24-48 de ore până vine avionul. S-au panicat chiar şi aşa. Problema este ca aceste panici creează anticipaţii inflaţioniste, creează inflaţie, și fac rău tuturor, de aici şi apelul Guvernatorului la calm” a declarat Cristian Popa. 

Acesta mai afirmă despre BNR că „A avut printre cele mai ortodoxe măsuri. Nu a exagerat. Dacă ne uităm cât a printat Trezoreria Americii, cât a printat Banca Centrală Europeană, câte titluri de stat au cumpărat băncile centrale în lume, România a cumpărat, spre exemplu, de zece ori mai puţin ca procent din PIB decât Polonia. Dobânzile: România nu a mers la dobânzi zero sau negative”, a mai spus Popa, în cadrul unei dezbateri publice.

Populația îngenuncheată de inflație

Comisia Europeană arată că rata inflației în Uniune va atinge mai mult decât dublul valorii din 2021. Evoluția vine în urma atacului Rusiei asupra Ucrainei, care a generat, și explozia prețurilor la energie și materii prime. Astfel, rata inflației în Uniunea Europeană ar urma să crească de la 2,9% în 2021, până la 6,8% în 2022. 

În 2023, acest indicator este prognozat să scadă la 3,2%. O creștere comparabilă este preconizată în zona euro, unde inflația ar urma să ajungă la 6,1% în 2022, pentru a reveni la 2,7% în 2023.