Infofinanciar > Lumea la zi > O nouă lege privind ”agenții străini” a intrat în vigoare în Rusia! Noua tactică sovietică de represiune a lui Putin
Lumea la zi

O nouă lege privind ”agenții străini” a intrat în vigoare în Rusia! Noua tactică sovietică de represiune a lui Putin

realitatea.net
sursa: realitatea.net

O nouă lege extinsă privind „agenții străini” în Rusia intră în vigoare joi, ceea ce reprezintă o intensificare a represiunii împotriva libertății de exprimare și a opoziției sub conducerea președintelui Vladimir Putin.

Este, de asemenea, o dovadă în plus a determinării Rusiei de a eradica ceea ce consideră a fi valorile liberale occidentale, legea venind în aceeași săptămână în care parlamentul rus a trimis pe biroul lui Putin un proiect de lege care extinde interdicția a ceea ce numește „propagandă” LGBT.

Legea din 2012 privind agenții străini, adoptată după un val de proteste publice împotriva revenirii lui Putin la președinție, a impus organizațiilor care se angajează în activități politice și care primesc finanțare din străinătate să se înregistreze ca agenți străini și să adere la reguli și restricții instense.

De atunci, această lege a fost actualizată treptat, dezvoltându-se într-o bază a unui control din ce în ce mai strâns asupra societății civile din Rusia din ultimul deceniu. Începând de joi, această definiție este extinsă pentru a include nu numai persoanele sau organizațiile care primesc finanțare din străinătate, ci și pe cele care „au primit sprijin și (sau) se află sub influență străină”.

Legea nu este foarte precisă

O lectură suplimentară a legii nu oferă prea multe clarificări. „Sprijinul” din partea unor surse străine este definit nu doar ca fiind financiar, ci și „organizatoric și metodologic sau ajutor științific și tehnic”. „Influența” poate fi interpretată, conform legii, ca „exercitarea unei influențe asupra unei persoane prin constrângere, persuasiune sau alte mijloace”.

Aceasta este ideea, spune Konstantin Von Eggert, un jurnalist rus independent care trăiește în prezent în Lituania. Legile de acest tip care alcătuiesc ceea ce el numește „sistemul represiv al lui Putin” sunt concepute pentru a fi largi și vagi și aplicate selectiv, astfel încât să „sperie și să paralizeze”.

„Odată ce legile sunt aplicate în mod generalizat, s-ar putea să vă dați seama destul de repede cum să vă jucați cu sistemul”, a spus el. Dacă legile sunt „aplicate la întâmplare sau cu ușurință, nu se știe”. Asta reprezintă o veche tactică opresivă a guvernului, de obicei aparținând de un regim comunist, care să le dea posibilitatea autorităților să acuze pe oricine își doresc sub judecată. Legile vagi sunt menite a fi interpretate de guvernul opresiv.

Andrey Soldatov, un alt jurnalist rus în exil, cunoscut pentru munca sa de investigație asupra serviciilor de securitate rusești, spune că acest lucru face parte dintr-o campanie de represiune direct corelată cu înfrângerile Rusiei în Ucraina. „Nu poți oferi o narațiune cu adevărat bună, o explicație de ce s-a renunțat la Kherson”, spune el. „Cel mai bun mod de a face acest lucru este să adaugi un element de frică”.

Intensificarea represiunii

Eroziunea în continuare a libertății de exprimare și a libertăților democratice în Rusia a mers mână în mână cu ceea ce Kremlinul numește, în mod eufemistic, „operațiunea militară specială” din Ucraina, aproape de la început. La câteva zile de la invazie, Rusia a restricționat accesul la Facebook, la unele site-uri de știri occidentale și la presa independentă din țară. Protestele pașnice au fost rapid închise și mii de persoane au fost arestate.

La începutul lunii martie, guvernul a adoptat o lege care incriminează difuzarea a ceea ce a numit informații „deliberat false” despre forțele armate ruse. Pedeapsa maximă este de 15 ani de închisoare. CNN și alte câteva organizații occidentale de știri au suspendat temporar transmisiunile din Rusia.

Legea extinsă privind agenții străini este acum un instrument și mai puternic în cutia de modalități legislative ale Rusiei cu scopul de a-și alinia populația la obiectivele sale. Orice persoană sau organizație desemnată ca agent străin (o expresie care are în mod clar conotații sovietice) nu va avea dreptul la multe locuri de muncă în învățământ, nu va putea organiza evenimente publice și nu va putea primi finanțare de stat pentru proiecte.

Legea interzice, de asemenea, ca orice material publicat de un agent străin să fie distribuit minorilor. Acesta va trebui să fie marcat cu o ștampilă 18+ și să fie vândut într-un pachet opac sigilat, potrivit Dumei de Stat.

Iar Ministerul Justiției din Rusia vor fi publicate de acum înainte datele personale ale agenților străini desemnați. Potrivit presei de sta, nu doar numele și datele de naștere, ci și numerele de identificare ale contribuabililor și numerele de cont de asigurare individuală (similar cu un număr de securitate socială), informează CNN.

INFOFINANCIAR

Ultimele ştiri economice şi financiare pe plan intern şi internaţional. Infofinanciar vă oferă zilnic ştiri, reportaje, analize, opinii şi interviuri exclusive.