Infofinanciar > Info > O categorie de seniori va rămâne fără pensie! Senatul a adoptat legea în mod tacit
Info

O categorie de seniori va rămâne fără pensie! Senatul a adoptat legea în mod tacit

Senat, psnews.ro
Sursa foto: psnews.ro

Fără să fie nevoie să voteze, Senatul a aprobat marți un proiect legislativ ce propune modificarea și completarea Ordonanței de Urgență a Guvernului nr. 24/2008 referitoare la accesul la propriul dosar și dezvăluirea activităților Securității și a Legii nr. 223/2015 privind pensiile militare de stat.

La şedinţa de marţi a plenului, preşedintele interimar al Senatului, Alina Gorghiu, a citit nota de adoptare tacită a propunerii legislative pentru care termenul de dezbatere şi vot s-a scurs pe 12 aprilie.

Militarii din perioada comunismului nu vor mai beneficia de pensii speciale

CNSAS iniţiază, din oficiu şi de îndată, acţiuni în constatarea calităţii de lucrător al Securităţii pentru persoanele care, având calitatea de ofiţer, subofiţer sau angajat civil al Securităţii sau al Ministerului de Interne, inclusiv sub acoperire, în perioada 6 martie 1945-22 decembrie 1989, au desfăşurat activităţi prin care au vizat suprimarea sau îngrădirea drepturilor şi libertăţilor fundamentale ale omului”, se arată în forma inițiatorilor.

Modificările propuse „elimină caracterul discriminatoriu şi aleatoriu al verificării foştilor ofiţeri de Securitate şi Miliţie, aşa cum este aceasta reglementată de OUG Nr. 24/2008″, se arată în expunerea de motive.

Așadar, conform proiectului de lege, persoanele care au activat în cadrul Securității sau al Ministerului de Interne și au fost implicate în încălcarea drepturilor și libertăților fundamentale ale omului în perioada 6 martie 1945 – 22 decembrie 1989 nu vor mai fi eligibile pentru pensia de serviciu. Această decizie se bazează pe o hotărâre judecătorească definitivă și irevocabilă, scrie Antena3 CNN.

Propunerea legislativă va fi dezbătută de Camera Deputaților, care este ultima instanță de decizie în acest caz. În cazul în care va fi aprobată, oamenii care au fost angajați ai Securității sau Ministerului de Interne și care au fost implicați în acțiuni ilegale în perioada 6 martie 1945 – 22 decembrie 1989 nu vor mai fi eligibili pentru pensia de serviciu. Această decizie se va baza pe o hotărâre judecătorească definitivă și irevocabilă.

Să înțelegem mai bine pensiile militare

Conform Legii nr. 223/2015 privind pensiile militare de stat, vârsta la care militarii pot ieși la pensie se stabilește în funcție de anul nașterii și crește progresiv, începând de la 56 de ani și trei luni pentru cei născuți în octombrie 1959 și ajungând la 60 de ani pentru cei născuți după ianuarie 1970. Cu toate acestea, există posibilitatea de a reduce vârsta de pensionare pentru militarii care și-au desfășurat activitatea în condiții deosebite, speciale sau alte condiții, cum ar fi parașutiștii sau personalul aeronavigant. Această reducere nu poate fi mai mare de 13 ani, astfel încât vârsta standard de pensionare nu poate fi mai mică de 45 de ani.

În prezent, Casa de Pensii sectorială a Ministerului Apărării Naționale are aproximativ 65.000 de pensionari militari în evidență. Pensia medie brută pentru vechime completă plătită de această casă de pensii este de aproximativ 3.500 de lei. Aproape 60% din numărul total de pensionari militari primesc pensii sub această valoare medie. Doar 6% dintre pensionarii militari primesc pensii cuprinse între 7.000 și 10.000 de lei, iar aproximativ 2,6% primesc pensii mai mari de 10.000 de lei lunar, majoritatea fiind foști magistrați militari sau foști aviatori, informează Inforadar MApN.

INFOFINANCIAR

Ultimele ştiri economice şi financiare pe plan intern şi internaţional. Infofinanciar vă oferă zilnic ştiri, reportaje, analize, opinii şi interviuri exclusive.