Infofinanciar > Lumea la zi > NY Times: Serviciile de informații sugerează că un grup pro-ucrainean a sabotat conductele Nord Stream. Dezvăluirile unor oficiali americani
Lumea la zi

NY Times: Serviciile de informații sugerează că un grup pro-ucrainean a sabotat conductele Nord Stream. Dezvăluirile unor oficiali americani

Explozii Nord Stream,
Sursă foto: Mindcraft Stories

Publicația New York Times a prezentat recent o serie de rapoarte ale serviciilor de informații americane care anunță prima pistă semnificativă cu privire la autorii atacului asupra conductelor Nord Stream, care transportau gaze naturale din Rusia către Europa.

Noile informații analizate de oficialii americani sugerează că un grup pro-ucrainean a efectuat atacul asupra conductelor Nord Stream de anul trecut, un pas spre determinarea responsabilității pentru un act de sabotaj care a derutat luni de zile anchetatorii de pe ambele maluri ale Atlanticului. Oficialii americani au declarat că nu au nicio dovadă că președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski  sau locotenenții săi de top au fost implicați în operațiune, sau că autorii au acționat la comanda vreunui oficial guvernamental ucrainean.

Atacul nerușinat asupra gazoductelor de gaze naturale, care leagă Rusia de Europa de Vest, a alimentat speculațiile publice cu privire la vinovați, de la Moscova la Kiev și de la Londra la Washington, și a rămas unul dintre cele mai importante mistere nerezolvate ale războiului de un an al Rusiei în Ucraina.

Ucraina avea cel mai logic motiv să distrugă gazoductele din Marea Baltică

Ucraina și aliații săi au fost văzuți de unii oficiali ca având cel mai logic motiv potențial pentru a ataca conductele. Aceștia se opun de ani de zile proiectului, numindu-l o amenințare la adresa securității naționale, deoarece ar permite Rusiei să vândă mai ușor gaz în Europa. Oficialii guvernului ucrainean și ai serviciilor de informații militare spun că nu au avut niciun rol în atac și nu știu cine l-a comis, arată New York Times.

Oficialii americani au declarat că sunt multe lucruri pe care nu le știu despre autorii atacului și afilierile lor. Revizuirea informațiilor recent colectate sugerează că aceștia erau opozanți ai președintelui Vladimir Putin din Rusia, dar nu specifică membrii grupului sau cine a dirijat sau a plătit pentru operațiune. Oficialii americani au refuzat să dezvăluie natura informațiilor, modul în care au fost obținute sau orice detalii despre puterea dovezilor pe care le conține. Aceștia au declarat că nu există concluzii ferme cu privire la acestea, lăsând deschisă posibilitatea ca operațiunea să fi fost condusă în mod neoficial de o forță proxy cu legături cu guvernul ucrainean sau cu serviciile sale de securitate.

Unele speculații inițiale americane și europene s-au axat pe o posibilă vinovăție a Rusiei, în special având în vedere abilitățile sale în operațiuni submarine, deși nu este clar ce motivație ar avea Kremlinul pentru a sabota conductele, având în vedere că acestea au fost o sursă importantă de venituri și un mijloc prin care Moscova și-a exercitat influența asupra Europei. Conform unei estimări, costul reparației conductelor începând cu aproximativ 500 de milioane de dolari. Oficialii americani spun că nu au găsit nicio dovadă de implicare a guvernului rus în acest atac.
Oficialii care au analizat informațiile au declarat că, în opinia lor, sabotorii au fost cel mai probabil cetățeni ucraineni sau ruși, sau o combinație a celor două. Oficialii americani au declarat că niciun cetățean american sau britanic nu a fost implicat.

Scafandrii experimentați au plasat explozibil

Conductele au fost sfâșiate de explozii la mare adâncime în septembrie, în ceea ce oficialii americani au descris la vremea respectivă drept un act de sabotaj. Oficialii europeni au declarat în mod public că sunt de părere că operațiunea care a vizat Nord Stream a fost probabil sponsorizată de stat, probabil din cauza sofisticării cu care autorii au plantat și detonat explozibilii pe fundul Mării Baltice fără a fi detectați. Oficialii americani nu au declarat public că ei cred că operațiunea a fost sponsorizată de un stat.

Cel mai probabil, explozibilii au fost plasați cu ajutorul unor scafandri experimentați care nu păreau să lucreze pentru servicii militare sau de informații, au declarat oficialii americani care au analizat noile informații. Dar este posibil ca autorii să fi beneficiat în trecut de pregătire guvernamentală specializată.

Oficialii au declarat că există încă lacune enorme în ceea ce știau agențiile de spionaj americane și partenerii lor europeni despre ceea ce s-a întâmplat. Dar oficialii au spus că ar putea constitui prima pistă semnificativă care să apară din mai multe investigații atent supravegheate, ale căror concluzii ar putea avea implicații profunde pentru coaliția care sprijină Ucraina.
Orice sugestie de implicare ucraineană, fie ea directă sau indirectă, ar putea supăra relația delicată dintre Ucraina și Germania, înrăutățind sprijinul publicului german care a înghițit prețuri ridicate la energie în numele solidarității.

Dezvăluirile unor oficiali americani

Oficialii americani care au fost informați cu privire la aceste informații sunt împărțiți în privința importanței pe care trebuie să o acorde noilor informații. Toți aceștia au vorbit sub rezerva anonimatului pentru a discuta despre informații clasificate și chestiuni diplomatice sensibile. Oficialii americani au declarat că noul raport de informații le-a sporit optimismul că agențiile de spionaj americane și partenerii lor din Europa pot găsi mai multe informații, ceea ce le-ar putea permite să ajungă la o concluzie fermă cu privire la autorii atacului. Nu este clar cât timp va dura acest proces. Oficialii americani au discutat recent despre informațiile cu omologii lor europeni, care au preluat conducerea în investigarea atacului.
O purtătoare de cuvânt a C.I.A. a refuzat să comenteze. Un purtător de cuvânt al Consiliului de Securitate Națională de la Casa Albă a trimis întrebările despre conducte autorităților europene, care au desfășurat propriile investigații, potrivir New York Times.

Nord Stream 1 și Nord Stream 2, așa cum sunt cunoscute cele două conducte, se întind pe o distanță de 760 de mile de la coasta de nord-vest a Rusiei până la Lubmin, în nord-estul Germaniei. Construcția primului a costat peste 12 miliarde de dolari și a fost finalizată în 2011.

Nord Stream 2 a costat puțin mai puțin decât prima conductă și a fost finalizată în 2021, în ciuda obiecțiilor oficialilor din Statele Unite, Marea Britanie, Polonia și Ucraina, printre alții, care au avertizat că va crește dependența Germaniei de gazul rusesc. În timpul unei viitoare crize diplomatice între Occident și Rusia, au argumentat acești oficiali, Moscova ar putea șantaja Berlinul amenințând că va reduce livrările de gaz, de care germanii au depins foarte mult, în special în timpul lunilor de iarnă.

La începutul anului trecut, președintele Biden, după ce s-a întâlnit cu cancelarul german Olaf Scholz la Casa Albă, a declarat că decizia domnului Putin de a ataca sau nu Ucraina va determina soarta Nord Stream 2.

„Dacă Rusia invadează, ceea ce înseamnă că tancurile și trupele trec din nou granița Ucrainei, atunci nu va mai exista Nord Stream 2”, a declarat Biden. „Îi vom pune capăt”, a adăugat el. Când a fost întrebat cum anume se va realiza acest lucru, Biden a spus în mod criptic: „Vă promit că vom fi capabili să o facem”.

Câteva săptămâni mai târziu, Olaf Scholz a anunțat că guvernul său va bloca punerea în funcțiune a gazoductului Nord Stream 2. La două zile după aceea, Rusia a lansat mult așteptata invazie. De la exploziile din septembrie de-a lungul conductelor, au existat speculații galopante cu privire la ceea ce s-a petrecut pe fundul mării în apropierea insulei daneze Bornholm.

Polonia și Ucraina au acuzat imediat Rusia că a plasat explozibilii, dar nu au oferit nicio dovadă. La rândul său, Rusia a acuzat Marea Britanie că a efectuat operațiunea – de asemenea, fără dovezi. Rusia și Marea Britanie au negat orice implicare în explozii. Luna trecută, jurnalistul de investigație Seymour Hersh a publicat un articol pe platforma de buletin informativ Substack, concluzionând că Statele Unite au efectuat operațiunea la îndemnul domnului Biden. În argumentarea cazului său, dl Hersh a citat amenințarea președintelui de dinaintea invaziei de a „pune capăt” Nord Stream 2, precum și declarații similare ale altor înalți oficiali americani. Oficialii americani spun că dl Biden și consilierii săi de rang înalt nu au autorizat o misiune de distrugere a conductelor Nord Stream și spun că nu a existat nicio implicare a SUA.

INFOFINANCIAR

Ultimele ştiri economice şi financiare pe plan intern şi internaţional. Infofinanciar vă oferă zilnic ştiri, reportaje, analize, opinii şi interviuri exclusive.