Infofinanciar > Esential > Exclusiv! Fostul șef SIE Silviu Predoiu la podcastul Hai România: „Cei din PNL se vor sfâșia după retragerea lui Iohannis”
Esential

Exclusiv! Fostul șef SIE Silviu Predoiu la podcastul Hai România: „Cei din PNL se vor sfâșia după retragerea lui Iohannis”

Silviu Predoiu
Sursa foto: Podcastul Hai Romania

Silviu Predoiu, fostul șef SIE și fondatorul Partidului Liga Acțiunii Naționale, a fost invitatul podcastului EVZ Capital Hai România de joi 6 martie, unde a realizat o radiografie a scenei politice românești din perspectiva alegerilor de anul viitor.

Fostul șef SIE și fondatorul Partidului Liga Acțiunii Naționale, Silviu Predoiu, nu acordă prea multe șanse de supraviețuire Partidului Național Liberal după retragerea lui Klaus Iohannis. „Probabil că cei din PNL se vor sfâșia între ei după retragerea lui Iohannis, căutând să găsească responsabilul nominal pentru lașitatea colectivă. Că așa s-a întâmplat întotdeauna. Vor identifica probabil doi-trei și vor spune: «Dumneata, Rareș Bogdan, ne-ai sfâșiat și ne-ai făcut…»”

Potrivit invitatului lui Ionuț Cristache, speranțele membrilor PNL „legitimi” sunt legate de revenirea în politică a directorului SRI, Eduard Hellvig: „Cei legitimi din PNL au fost dați deoparte și în față sunt cei ajunși în fruntea partidului prin derogare, iar ei se susțin între ei și toți au fost numiți «din deal». Cei care sunt cu pedigri mai vechi sunt ascunși pe ici pe colo și cel mult visează la momentul când dl Hellvig va reveni. Am văzut speculații de genul acesta in presă. Probabil că va veni mai sus de secretar general, președinte poate. Rareș Bogdan îl va aclama oricine va fi, mai ales că va veni și vicepremier”, a explicat fostul șef SIE, care a mai precizat că revenirea lui Eduard Hellvig este firească: „A venit din politică, nu poți să îl acuzi. Este un politician și e normal după ce ai fost numit la servicii să vrei să te întorci.”

Despre destinul politic al premierului Nicolae Ciucă

Un alt om politic luat în vizor de Silviu Predoiu a fost actualul premier, Nicolae Ciucă: „Am înțeles că pe 25 mai, dl Ciucă preia mandatul de președinte al Senatului, deci nu se duce foarte departe. Am avut și președinți ai Senatului care au știut să folosească statutul. De fapt pozițiile acestea sunt foarte influente și foarte puternice și pot să aibă un rol determinant în care noi ceilalți trăim. Oamenii ăștia mă îndoiesc că știu ce competențe au în funcția respectivă, mă îndoiesc că au auzit de diplomație parlamentară, de proiect legislativ monitorizat. Sunt o grămadă de lucruri care se pot face pentru români dacă vrei să faci, nu dacă vrei să stai, că să nu te atace nimeni.”

Fostul șef SIE susține că Nicolae Ciucă „își cunoaște măsura”: „Dumnealui, pe fond, este o persoană decentă, dar nu pentru asta se pregătise. Dumnealui își dăduse cuvântul, fiind în uniformă. Cu mâna la vipușcă a spus că niciodată nu va aspira la o poziție în politică. Fără să îi ceară cineva. Imediat după aceea a devenit senator, ministru, președintele PNL și premier.”

Ce se va întâmpla cu Klaus Iohannis

Silviu Predoiu susține că președintele Klaus Iohannis va împărtăși destinul Partidului Național Liberal: „Klaus Iohannis nu va mai fi nicăieri, pentru că nu are de ce să mai fie. Nici la PNL. Va fi sfâșiat de PNL așa cum Ludovic Orban a fost sfâșiat de cei care l-au aplaudat. Așa cum Cîțu era aplaudat la nesfârșit de toți și încercau să ne convingă că nu era o problemă că a fost prins băut. Teatru absurdului!”