Infofinanciar > Info > Nu se mai plafonează polițele RCA! ASF a retras de urgență proiectul de pe masa Guvernului
Info

Nu se mai plafonează polițele RCA! ASF a retras de urgență proiectul de pe masa Guvernului

ASF, sursa foto romanialibera.ro
FOTO: romanialibera.ro

Plafonarea prețurilor pentru asigurările obligatorii auto nu a fost inclusă pe ordinea de zi a Guvernului din ședința de vineri, 24 martie, deoarece Autoritatea de Supraveghere Financiară a retras proiectul prin care solicita înghețarea prețurilor pentru RCA-uri la nivelul tarifelor din martie 2022.

„Legile educației nu figurează pe agenda de astăzi deoarece doamna ministru Ligia Deca are încă o situație a stării de sănătate care necesită urmărirea recomandărilor medicale de izolare. În privința proiectului de plafonare a prețului RCA pregătit la propunerea Autoritatea de Supraveghere Financiara, acesta nu figurează pe ordinea de zi deoarece a fost retras de ASF”, a explicat de purtătorul de cuvânt al Guvernului, Dan Cărbunaru.

Prețurile pentru polițele RCA nu se plafonează

În cursul zilei de joi, principalii jucători din piața asigurărilor auto obligatorii au avertizat ASF-ul că măsura plafonării tarifelor va pune și mai multă presiune pe companiile asiguratoare, afectate deja de falimentul Euroins. De exemplu, reprezentanții Groupama au precizat că vor ieși din piața dacă Autoritatea de Supraveghere va impune înghețarea tarifelor.

În aceste condiții, Uniunea Națională a Societăților de Asigurare și Reasigurare din România ( UNSAR), Biroul Asigurătorilor din România (BAAR) și Patronatul Industriei Asigurătorilor (PIAR) au declarat la unison că nu susțin proiectul de Hotărâre de Guvern care implementează înghețarea tarifelor pe termen de 6 luni.

Proiectul contravine legislației europene, nu are un fundament economic și este ambiguu pe anumite aspecte, riscând astfel să destabilizeze și mai mult piața de asigurări, vulnerabilă deja. Organizațiile amintite subliniază faptul că s-a mai încercat adoptarea unei astfel de măsuri și în 2016, soluția adoptată atunci a fost un fiasco, nu a fost benefică nici pentru asigurați și nici pentru persoanele prejudiciate.

Purtătorul de cuvânt al ASF, Daniel Apostol, a explică de ce a fost retras proiectul

„Când am anunțat iniţial proiectul, era consecinţa unei analize realizate cu reprezentanţii principalilor asiguratori, proiectul a fost pus apoi în dezbatere publică înainte a fi un obiect de lucru pe masa Guvernului. Acum au fost emise mai multe observaţii pe acest proiect de către părţile interesate. Noi am retras proiectul pentru a face o analiză a acestor observații, potrivit news.ro.

“Trebuie să vedem fiecare observaţie în parte, să vedem oportunitatea şi relevanţa acestora, după care, pe baza acestor observaţii, vom vedea care va fi formula pe care o vom propune ulterior”, a declarat pentru Prima News, reprezentantul ASF. Însă, Apostol nu a precizat și cât timp ar trebui să dureze analiza, însă a dat de înțeles că după finalizarea analizei, ASF va face o nouă programare.

Piața asigurărilor auto a fost marcată de 8 faliment în patru ani, însă acest lucru nu i-a oprit pe reprezentanții organizațiilor în industria asigurărilor auto să rămână un partener profesionist și echilibrat pentru identificarea unui cadru legislativ care să asigur beneficii pentru toți actorii din piața asigurărilor.

„Mai mult, se pune întrebarea dacă acţionarii sunt dispuşi în continuare să investească într-un mediu de business impredictibil, şi într-o piaţă RCA marcată de 4 falimente în ultimii 8 ani, în contextul în care costul de capital necesar, raportat la expunere, pentru a îndeplini cerinţele de solvabilitate, este în creştere. Industria de asigurări a fost şi va continua să fie un partener profesionist şi echilibrat în vederea asigurării unui cadru legislativ care să îmbunătăţească funcţionarea pieţei de asigurări, în beneficiul tuturor cetăţenilor”, potrivit România TV.