Infofinanciar > Info > Plângere penală împotriva ASF pentru situația creată pe piața asigurărilor auto! Falimentului companiei Euroins, una dintre cauze
Info

Plângere penală împotriva ASF pentru situația creată pe piața asigurărilor auto! Falimentului companiei Euroins, una dintre cauze

ASF, sursa foto romanialibera.ro
sursa foto romanialibera.ro

Într-un comunicat de presă, Fundația Pentru Apărerea Cetățenilor Împotriva Abuzurilor Statului (FACIAS), a declarat că vor depune plângere penală împotriva Autorității de Supraveghere Financiară (ASF), întrucât, s-a declanșat o „situație dezastruoasă” pe piața asigurărilor auto.

„Fundația Pentru Apărerea Cetățenilor Împotriva Abuzurilor Statului (FACIAS), ca parte activă a societății civile nu poate sta impasibilă la situația dezastruoasă din piața asigurărilor auto obligatorii, în contextul falimentului companiei Euroins. Astfel, ca urmare a pasivității nepermise a Autorității de Supraveghere Financiară (ASF), instituție a statului român, plătită tocmai pentru a preveni aceste situații ce au consecințe în majorarea prețurilor la RCA, FACIAS va face plângere penală împotriva conducerii ASF”, se arată în comunicatul transmis de FACIAS.

ASF, acuzat de incompetență

Reprezentanții FACIAS susțin că Autoritatea de Supraveghere Financiară este incapabilă să prevină falimentul unor mari companii precum Euroins, care a intrat recent în insolvență.

Euroins este a treia companie de asigurări care ajunge în faliment după City Insurance și Astra, iar conducerea ASF este incapabilă să prevină astfel de situații. Falimentul City Insurance a avut ca și consecințe o triplare prețului polițelor RCA și probabil că și recentul faliment al Euroins va avea același tip de efect. În ciuda acestor situații, responsabilii ASF care ar fi putut opri aceste companii înainte ca valoarea daunelor să depășească veniturile, fac declarații post dezastru și susțin cu nonșalanță că și-au făcut treaba.”, prevede comunicatul Fundației Pentru Apărerea Cetățenilor Împotriva Abuzurilor Statului.

Reprezentanții FACIAS au realizat și o expunere a motivelor pentru plângerea penală:

„Așadar putem vorbi despre o neglijență crasă în serviciu având în vedere următoarele informații certe:

ASF a constatat încă din sept 2020 ca Euroins nu deținea fonduri proprii eligibile care să acopere SCR și MCR precum și că a constituit necorespunzător rezerva de prime, rezerva de daune avizate și rezerva de daune neavizate.

De asemenea, în dec. 2021 a constatat că Euroins nu are constituite rezerve regim național și solvabilitate 2 și că nu deține fonduri proprii necesare acoperirii SCR, aspectul ultim făcând obiectul unei constatări și în martie 2022.

ASF s-a mulțumit doar să constate și să dea amenzi, însă nu a intervenit la timp pentru a stopa activitatea acestei societăți, deși finalul era previzibil, un plan de redresare nefiind realizabil”, potrivit comunicatului FACIS.

Președintele ASF se apără

Nicu Marcu, președintele Autorității de Supraveghere Financiară (ASF), a declarat, luni, 20 martie, în cadrul unei audieri în comisiile de specialitate din Senat, că cele două firme City Insurance și Euroins nu sunt Albă ca Zăpada. El a mai declarat că ASF a sancționat cele două firme cu 16 milioane de lei în ultimul an și jumătate.

„Când am venit la ASF, City si Euroins deţineau aproape 80% din piaţa RCA. În niciun stat nu exista aşa ceva. Cele două companii au practicat tarife foarte mici nesustenabile, iar companiile serioase s-au retras. La Euroins s-au găsit extrem de multe deficienţe care ne-au determinat să impunem măsuri pe care să le aibă ei de îndeplinit.(…) La ambele companii se vehiculează ideea că sunt două falimente pe mandatul nostru. Sunt două falimente cerute de noi, pentru că ştiu foarte bine că atunci când am venit, niciuna dintre companii nu era Albă ca Zăpada.

Ambele companii erau Muma Pădurii pentru populaţie. Li s-a dat posibilitatea ambelor companii să intre în legalitate. Ambele companii au avut preţuri scăzute, plăţi întârziate şi de multe ori dosare neînregistrate în contabilitate.

Noi am impus şi un indicator de lichiditate ca să ne asigurăm că vin şi cu bani lichizi, în afară de această reasigurare pe care ambele companii preferau să îşi ducă risucrile în proporţie de 90% la City Insurance şi la Euroins – 60 şi ceva la sută. Asta este stadiul şi derularea acţiunilor pe care noi le-am făcut în supravegherea şi controlul acestor companii. De fiecare dată toate elementele găsite care dădeau suspiciuni de ilegalităţi au fost trimise către Parchet. Am avut ezitări să facem publice rapoarte, pentru că fiecare dintre noi avem plângeri penale, trei colegi avem, una dintre plângeri mi s-a făcut de către City Insurance. Nu a fost uşor, li s-a dat timp ca în lege să îşi facă solvabilitatea, nu au acceptat. Soluţia finală aceasta a fost – solicitarea insolvenţei”, a afirmat Nicu Marcu, luni la audierea în comisiile Senatului, potrivit stiripesurse.