Infofinanciar > Info > Dezastrul de după falimentul Euroins. Groupama amenință că va ieși din piața asigurărilor dacă prețul RCA va fi înghețat
Info

Dezastrul de după falimentul Euroins. Groupama amenință că va ieși din piața asigurărilor dacă prețul RCA va fi înghețat

Dezastrul de după falimentul Euroins. Groupama amenință că va ieși din piața asigurărilor dacă prețul RCA va fi înghețat
FOTO: bugetul.ro

Euroins România a avut aceeași soarta ca a asiguratorului City Insurance, altfel spus, două companii importante din piața asigurărilor au dat faliment la o distanță de numai 12 luni.

În aceste condiții, Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF), în încercarea de a bloca majorarea prețurilor pentru polițele RCA, a venit cu propunerea de a îngheța tarifele asigurărilor auto obligatorii la nivelul celor din 2022.

Conducerea ASF a fost audiată în Comisia de Buget a Senatului

Propunerea de revernire a prețurilor la nivelul celor din luna martia a anului trecut a ajuns pe masa Ministerului de Finanțe. Conducerea Autorității de Supraveghere Financiară (ASF) a fost audiată în Comisia de Buget a Senatului la scurt timp după ce a retras autorizația de funcționare în urma constatării indiciilor de insolvență a Euroins. Instituția de supraveghere financiară a eșuat în privința monitorizării celor două companii de asigurare.

Din 2021, de la prăbușirea City Insurance și până în prezent, prețurile pentru asigurările auto obligatorii s-au triplat. Confirmarea creșterilor a fost efectuată chiar de către ASF, potrivit rapoartelor instituției care au indicat o creștere de 71% în prima medie anualizată de referință. În termeni comparativi, față de luna februarie 2022, tarifele de referință au înregistrat creșteri consistente de peste 30-40% ajungând la un moment dat chiar și până la 70%.

De altfel, odată cu retragerea autorizației  de funcționare a Euroins, clienții sunt nevoiți să se orienteze spre alte companii. Înghețarea tarifelor va face ca societățile asiguratoare să se confrunte cu un nivel maxim al primelor impuse de Guvern care nu reflectă realitatea. Cu toate că tarifele vor fi înghețate, sumele acordate pentru despăgubiri nu vor fi supuse plafonării, decât în cazul despăgubirii pentru înlocuirea temporară a mașinii.

Există riscul ca Groupama să iasă din piața asigurărilor

Asigurătorii rămași în piață nu văd cu ochi buni măsura de plafonare, Mădălin Roșu, președintele al Biroului Asigurătorilor de Autovehicule din România a precizat pentru Ziarul Financiar că înghețarea prețurilor este de fapt mai rea decât o plafonare.

„Îngheţarea preţurilor la RCA este mai rea decât o plafonare. De exemplu, dacă anul trecut costul de reparaţie era 100 lei, anul acesta nu mai contează cât este. Ne uităm puţin la ce influenţează cu adevărat?

Din septembrie anul trecut toţi asigurătorii şi-au schimbat structura de tarif, pot fi luate mai multe segmente. Acum este prima neta de asigurare, anul trecut era prima brută, comparăm mere cu pere“, susţine Mădălin Roşu.

Surse din piața asigurărilor citate de Ziarul Financiar au explicat că modul în care a fost întocmit proiectul de înghețare a prețurilor RCA este practic imposbil de pus în aplicare.

Groupama are o cotă de piață de 35%

„Este complet haos. La fiecare asigurător sunt zeci de mii de tarife de comparat. Nu ai cum să compari tarifele de vânzare din luna martie 2022 cu cele din luna martie 2023. Este imposibil de pus în practică aşa ceva. De ce nu au ales tarifele de referinţă de atunci?“, potrivit ediției tipărite a Ziarului Financiar, ediția din 23.03.2023.

Aceleași surse ale ZF, precizează că Groupama, a ajuns la o cotă de piață de 35% după prăbușirea Euroins. În aceste condiții compania a trimis o scrisoare ASF prin care a precizat că se va retrage de pe piață în cazul în care se va aplica plafonarea respectivă.

„Sunt foarte multe denunţări acum faţă de ce a fost la City Insurance. Ce nu ştie multă lume este că în FGA nu mai sunt bani. Ca şi client fac cerere ca să îmi iau banii înapoi, dar unde fac cererea, la FGA, când îmi primesc banii, niciodată. Se pot denunţa poliţele, dar nu se ştie când se vor primi banii înapoi. FGA nu are bani să plătească daunele City Insurance, nu mai vorbim de Euroins. Sunt oameni care şi-au pus cerere pe dosar şi FGA încă se află cu plăţile dosarelor de la finalul anului 2021“, au spus surse din piaţa asigurărilor, citate de Ziarul Financiar.