Infofinanciar > Info > Noutăți despre tarifele RCA! ASF-ul le plafonează la nivelul mediu al lunii martie 2022
Info

Noutăți despre tarifele RCA! ASF-ul le plafonează la nivelul mediu al lunii martie 2022

rca, sursa foto playtech
Sursa foto: playtech

Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) a pregătit proiectul pentru fixarea tarifelor la polițele RCA. Conform datelor obținute în regim de exclusivitate de Income, acestea se vor plafona la nivelul mediu al pieței din luna martie a anului 2022, care au fost mai mici decât tarifele de referință stabilite în august cu un procent de aproximativ 15-20%. Proiectul va fi supus, săptămâna ce urmează, la dezbateri în cadrul ședinței Guvernului pentru aprobare.

În plus, luni, conducătorii ASF sunt așteptați la Parlament în scopul expunerii situației companiei de asigurări Euroins România, ulterior deciziei Autorității de a-i retrage acesteia autorizația pe baza căreia funcționa.

Lichidarea

Informațiile oferite de Fondul de Garantare a Asiguraților (FGA) la cererea revistei Income demonstrează faptul că aceasta mai avea la data de 10 martie în cont o sumă de doar 180 de milioane de lei.

„Conform articolului 5 din Legea 213/2015 privind FGA, cu modificările și completările ulterioare, Fondul își poate suplimenta necesarul de lichiditate din următoarele resurse:

– contribuţii ale asigurătorilor la Fond; dobânzi şi penalităţi de întârziere din plata cu întârziere a contribuțiilor de către asigurători; sume din fructificarea disponibilităţilor Fondului;

– sume din recuperarea creanţelor Fondului; sume provenite din dobânzile legale aferente împrumuturilor acordate Fondului de rezoluţie pentru asigurători, administrat de Fond; sume provenite din alte surse, stabilite conform legii; împrumuturi de la instituţiile de credit sau împrumuturi obligatare, prin emisiune de titluri de valoare ale Fondului”, potrivit FGC.

Plăți de circa 2 miliarde de lei

Drept efect al falimentelor din piața de asigurări a ultimilor ani, FGA a plătit despăgubiri care depășesc suma de 1,8 miliarde de lei. În acest fel,  până pe data de 10 martie 2023, FGA a făcut plăți de genul celor destinate:

– societății ASTRA: o sumă de 557,3 milioane lei;

– societății CARPATICA: o sumă de 501,9 milioane lei;

– societății CITY: o sumă de 739,9 milioane lei.

Cât despre eșecul reprezentat prin falimentul CITY, Fondul aproximează că va finaliza plata despăgubirilor abia în anul 2027.

Despăgubirile se stabilesc pe măsura analizării dosarelor de daună și a pretențiilor financiare emise de către creditorii de asigurări. Din această cauză, nu putem emite o estimare referitoare la plățile totale viitoare, indiferent dacă vorbim de suma totală sau perioada rămasă până la soluționarea cererilor de plată”, a mai transmis FGA.

FGA vrea să-și dubleze încasările

Pentru a putea supraviețui în fața plăților cauzate de falimentul CITY Insurance, FGA a luat hotărârea, la începutul acestui an, de a majora contribuția care trebuie virată de firmele de asigurare. Ea s-a mărit de la 2,5% la 4% din primele brute încasate (exceptând activității de asigurări de viață unde cota rămâne neschimbată, la 0,4%) după ce imediat declarării falimentului CITY, în luna septembrie a anului 2021, cota crescuse de la 1% la 2,5%.  

Prin urmare, dacă în 2022, media lunară a contribuților totale încasate a crescut la 24,8 mil. lei, calculul FGA, pentru contribuțiile din 2023 se înalță la o medie lunară de 46,1 mil. lei, potrivit incomemagazine.ro.

INFOFINANCIAR

Ultimele ştiri economice şi financiare pe plan intern şi internaţional. Infofinanciar vă oferă zilnic ştiri, reportaje, analize, opinii şi interviuri exclusive.