Infofinanciar > Educație financiară > Noua Lege a pensiilor: Cum vă puteți pensiona anticipat în 2023. Ce condiții trebuie să îndepliniți
Educație financiară

Noua Lege a pensiilor: Cum vă puteți pensiona anticipat în 2023. Ce condiții trebuie să îndepliniți

pensii talon de pensie impact.ro
Sursa foto: impact.ro

La începutul acestui an, aproape 100.000 de români beneficiau de pensii anticipate. Dacă vreți să vă numărați printre aceștia, trebuie să știți care sunt condițiile care se aplică în 2023.

Conform datelor Casei Nationale de Pensii Publice, la sfârşitul lunii martie 2023 avea aproximativ 4,8 milioane de pensionari. Din totalul pensionarilor din sistemul public de pensii, numărul celor care s-au pensionat la limita de vârstă era de 3.814.009 persoane, dintre care 2.193.980 femei. Numărul beneficiarilor de pensie anticipată a fost de 7.020 de persoane, iar de pensie anticipată parţială -91.854 de persoane.

Românii care vor să se încadreze în categoria celor pensionaţi anticipat, trebuie să ştie că pentru aceasta trebuie să îndeplinească anumite condiţii. Astfel, potrivit prevederilor Legii pensiilor, persoanele care se pot pensiona anticipat trebuie să mai aibă cel mult cinci ani până la atingerea vârstei de pensionare legale. Nu este însă singura condiţie necesară pentru a se putea pensiona anticipat. O altă condiție este ca persoanele respective să depăşească stagiul de cotizare cu cel puţin opt ani, care să se adauge peste stagiul complet de cotizare prevăzut de lege.

De exemplu, în cazul femeilor, varsta standard de pensionare este 63 de ani, iar stagiul complet de cotizare de 31 de ani și 9 luni. Prin reducerea varstei standard de pensionare cu 5 ani rezulta ca, incepand cu implinirea varstei de 58 de ani, femeile vor putea solicita pensia anticipata, insa doar daca la momentul solicitarii, va face dovada realizarii unui stagiu de cotizare de aproape 40 ani (31 ani si 9 luni/stagiul complet de cotizare prevazut de lege + 8 ani).

Ce acte sunt necesare pentru a vă pensiona anticipat

Românii care vor să se pensioneze anticipat şi îndeplinesc condiţiile prevăzute de lege, trebuie să urmeze mai mulţi paşi. Primul constă în completarea dosarului de pensie cu actele necesare pentru a fi depuse la Casa de Pensii. Demersul nu este unul simplu, pentru că, pentru a putea solicita pensionarea anticipată dosarul trebuie să includă următoarele documente:

 • Cerere pentru înscrierea la pensie anticipată,
 • Carnetul de muncă (original şi copie),
 • Carnetul de muncă pentru membrii CAP, dacă este cazul (original și copie),
 • Carnetul de asigurări sociale pentru agricultori, dacă este cazul (original și copie),
 • Actele de stare civilă: buletin de identitate sau carte de identitate, certificat de naştere şi de căsătorie, original şi copie,
 • Livretul militar (original şi copie),
 • Diploma de absolvire a învăţământului universitar (original şi copie) şi adeverinţa din care să rezulte durata normală, perioada studiilor şi faptul că acestea au fost urmate la zi. Dovada echivalării de către statul român a cursurilor desfăşurate în cadrul unor instituţii de învăţământ universitar din străinătate,
 • Adeverinţă în original privind sporurile cu caracter permanent,
 • Adeverinţă în original privind încadrarea activităţii în fostele grupe I şi/sau II de muncă, în condiţii deosebite și speciale,
 • Acte pentru dovedirea calităţii de beneficiar al Decretului-lege nr. 118/1990, republicat, şi/sau al Legii recunoştinţei faţă de eroii-martiri şi luptători nr. 341/2004, cu modificările şi completările ulterioare,
 • Adeverinţă eliberată de angajatorul la care îşi desfăşoară activitatea la data solicitării înscrierii la pensie.

Un alt act important este dovada încetării calităţii de asigurat în cazul înscrierii la pensie anticipată pentru persoanele care, la data solicitării, nu mai au calitatea de asigurat (original), cu excepția celor care, potrivit legii, au dreptul să cumuleze veniturile aferente acestei categorii de pensii cu alte venituri,.

Care este vârsta de pensionare în România

Conform prevederilor Legii pensiilor, în prezent, vârsta de pensionare în România este de circa 63 de ani, pentru femei, şi 65 de ani, pentru bărbaţi. Potrivit aceleiași surse, stagiul minim de cotizare este de 15 ani, în timp ce stagiul complet de cotizare este de 35 de ani.

Pentru persoanele care s-au pensionat anticipat şi ajung la limita de vârstă, pensia anticipată se transformă automat în pensie pentru limită de vârstă și se recalculează, conform observatornews.ro.

INFOFINANCIAR

Ultimele ştiri economice şi financiare pe plan intern şi internaţional. Infofinanciar vă oferă zilnic ştiri, reportaje, analize, opinii şi interviuri exclusive.