Info

Cine va primi 1400 de lei de anul următor? Statul oferă românilor ajutor financiar pentru alimente și facturi

Bani, Sursă foto: Impact
Sursă foto: Impact

Românii din categoriile vulnerabile, mai precis cei cu venituri mici, vor primi de anul viitor un ajutor de la stat de 1400 de lei. Aceștia vor putea împărți sumele primite pentru plata facturilor sau pentru cumpărăturile alimentelor necesare.

Reprezentanții Partidului Național Liberal au transmis că Guvernul va prelungi programul celor 50 de euro, alocați bilunar, și în anul 2023. Totodată, liberalii își propun și un ajutor suplimentar de 700 de lei pentru cei cu venituri mici.

O veste bună s-a vehiculat printre români, chiar înainte de vacanța de iarnă. Beneficiarii voucherelor de 50 de euro vor primi ajutorul înainte de Sărbători, acesta fiind valabil până în decembrie 2023.

Ajutorul de 50 de euro se va prelungi

Conform antena3.ro, ajutorul de 50 de euro din voucherele sociale va fi prelungit pe tot parcursul anului 2023, nu doar până în vară, așa cum ar fi fost precizat anterior. Executivul are pe masa proiectelor ordonanța de urgență pe care o va publica săptămânile viitoare. În același act normativ, se vor nota și noile ajutoare pentru venituri reduse.

Va fi introdus un sprijin în valoare de 700 de lei, ajutor sezonier pentru situația săracă de pe piața energiei din acest an. Prima tranșă va fi acordată pentru iarna anului 2022. Pentru acesta, vârsta celor care vor beneficia de suma menționată, va fi scăzută de la 65 la 60 de ani, pentru ca mai mulți oameni din categoriile vulnerabile să aibă parte de sprijinul din partea Guvernului.

Tranșa suplimentară de 700 de lei, ajutor sezonier, va ajunge în contul românilor din categoriile vulnerabile înaintea sezonului rece, pentru iarna viitoare.

Totodată, Guvernul are în vedere un ajutor pentru pensionarii cu venituri mai mici de 3000 de lei, ca o completare pentru pragul de 5000 de lei.

Creșterea pensiilor

Deputatul PNL, Ionuț Stroe, a precizat că sunt mai multe propuneri pe care coaliția de guvernare le analizează, astfel încât să fie stabilită creșterea bugetului alocat pensiilor.

”Prima propunere vizează o creștere a bugetului alocat pensiilor, urmând ca gradual, pe anumite praguri de pensii, să se realizeze creșterea pensiilor prin anumite beneficii suplimentare. A doua vizează o creștere universală a tuturor pensiilor cu 15%. Cele două vor fi discutate în coaliție cel mai probabil săptămâna viitoare”, a menționat Ionuț Stroe, potrivit publicației G4Media.

Totodată, în declarația sa a precizat și ajutorul de 700 de lei, care va sprijini românii defavorizați în perioada iernii.

”Se va aproba un program prin fondul de coeziune pentru ajutoare pe energie în cuantum de 700 de lei pentru sezonul rece. Suma va fi alocată pentru anul în curs spre final de ianuarie, iar pentru 2023 cei 700 de lei vor fi alocați în septembrie. Propunerea e ca plafonul de vârstă pentru primirea ajutoarelor să scadă la 60 de ani, și să primească toți cei care venituri până în 2.000 de lei. Această măsură vizează circa 4 milioane de beneficiari”, a transmis Ionuț Stroe.