Infofinanciar > Lumea la zi > Noi sancțiuni pentru oligarhii ruși. Zeci de miliarde de dolari au fost confiscate de SUA și aliații occidentali
Lumea la zi

Noi sancțiuni pentru oligarhii ruși. Zeci de miliarde de dolari au fost confiscate de SUA și aliații occidentali

Sancțiuni UE pentru Rusia
FOTO: realitatea.net

Statele Unite ale Americii împreună cu aliații săi au pus sechestru pe activele deținute sau controlate de oligarhii ruși sancționați în ultimul an. Valoarea totală se ridică la peste 58 de miliarde de dolari.

Guvernele occidentale și-au intensificat sancțiunile economice asupra persoanelor care finanțează acțiunea expansionistă a Moscovei, se precizează, într-o declarația comună a grupului de lucru multinațional de aplicare a sancțiunilor.

Statele occidentale depun mai mult efort pentru a-i sancționa pe oligarhii ruși

Grupul operativ REPO care pune laolaltă efortul comun al statelor occidentale a organizat astăzi cea de-a șasea reuniune multilaterală a membrilor pentru a stabili viitorul organizației. În cadrul întâlnirii, membrii grupului  au promis că vor dubla ”eforturile” pentru a-i pedepsi pe Vladimir Putin și pe asociații acestuia.

„REPO va dubla eforturile de a trage Rusia la răspundere pentru războiul său nedrept, contracarând eforturile Rusiei de a submina, eluda sau sustrage sancțiunile colective ale REPO. REPO va continua să identifice, să localizeze și să înghețe activele rușilor sancționați, cu scopul de a priva Kremlinul de fondurile de care are nevoie pentru a-și duce războiul ilegal”, potrivit unei declarații obținute de CNN.

Grupul operativ constituit în luna martie a anului trecut aplică măsuri suplimentare pentru a limita fentarea sancțiunilor. Statele Unite alături de aliați depun toate eforturile pentru a îmbunătății sistemul de sancțiuni economice aplicat economiei Rusiei.

Recomandările REPO

REPO a emis o serie de recomandări tuturor statelor pentru a sprijini sectorul privat să identifice și să prevină metodele comune de fentare a sancțiunilor, printre care folosirea membrilor familiei pentru a se obține accesul asupra activelor sancționate, crearea unor structuri complexe de proprietate și utilizarea jurisdicțiilor terțe și a unor informații comerciale false pentru a livra bunuri controlate printre care și cele care alimentează mașina de război a Kremlinului, potrivit CNN.

Grupul Operativ, pe lângă confiscarea activelor, a rechiziționat iahturile, imobiliarele de lux și obiectele de artă aflate în proprietatea persoanelor aflate pe lista persoanelor sancționate. A fost recuperat un ou Faberge care aparține unui oligarh rus.

CNN precizează că REPO reprezintă un sprijin important pentru guvernele occidentale în ceea ce privește aplicarea practicilor necesare pentru combaterea strategiilor de evitare a sancțiunilor la care apelează oligarhii pentru a-și recupera sau ascunde bunurile.

Oficialii administrației Biden, la mai bine de un an de la începerea conflictului din Ucraina se focusează pe eliminarea lacunelor privind evaziunea sancțiunilor, o chestiune care îi afectează atât pe adversari, în speță China dar și pe aliați precum Turcia, Emiratele Arabe Unite și India.

INFOFINANCIAR

Ultimele ştiri economice şi financiare pe plan intern şi internaţional. Infofinanciar vă oferă zilnic ştiri, reportaje, analize, opinii şi interviuri exclusive.