Infofinanciar > Lumea la zi > SUA pregătesc sancțiuni economice împotriva Chinei! Discuțiile cu aliații deja au început. Sprijinul Moscovei, principala problemă
Lumea la zi

SUA pregătesc sancțiuni economice împotriva Chinei! Discuțiile cu aliații deja au început. Sprijinul Moscovei, principala problemă

SUA China, sursa foto dreamstime
sursa foto dreamstime

Statele Unite sondează aliații apropiați cu privire la posibilitatea de a impune noi sancțiuni Chinei dacă Beijingul oferă sprijin militar Rusiei pentru războiul din Ucraina, potrivit a patru oficiali americani și altor surse Reuters.

Consultările, care se află încă într-un stadiu preliminar, au ca scop obținerea de sprijin din partea unei serii de țări, în special a celor din bogatul Grup celor 7 (G7), pentru a coordona sprijinul pentru orice posibile restricții.

Nu a fost clar ce sancțiuni specifice va propune Washingtonul. Conversațiile nu au fost dezvăluite. Departamentul Trezoreriei SUA, agenție principală în ceea ce privește impunerea de sancțiuni economice, a refuzat să comenteze.

Alianța China – Rusia, începutul unui nou război economic

Washingtonul și aliații săi au afirmat în ultimele săptămâni că China ar avea în vedere furnizarea de arme Rusiei, lucru negat de Beijing. Adjuncții președintelui american Joe Biden nu au furnizat public dovezi.

De asemenea, aceștia au avertizat direct China să nu facă acest lucru, inclusiv în cadrul unor întâlniri între Biden și președintele chinez Xi Jinping, precum și în timpul unei întâlniri personale din 18 februarie între secretarul de stat american Antony Blinken și diplomatul chinez de rang înalt Wang Yi, în marja unei conferințe privind securitatea globală de la Munchen.

Pașii inițiali ai administrației Biden pentru a contracara sprijinul chinezesc pentru Rusia au inclus contacte informale la nivel de personal și la nivel diplomatic, inclusiv la nivelul Departamentului Trezoreriei, au declarat surse familiare cu această chestiune.

Acestea au declarat că oficialii au pus bazele unor potențiale acțiuni împotriva Beijingului cu grupul de bază de țări care au susținut cel mai mult sancțiunile impuse Rusiei după invazia acesteia în Ucraina în urmă cu un an.

Întrebat despre consultări, un purtător de cuvânt al Consiliului de Securitate Națională al Casei Albe a declarat că războiul Rusiei a îngreunat situația Chinei cu Europa și alții.

„Este o distragere a atenției pentru China și o potențială lovitură pentru relațiile lor internaționale de care nu au nevoie și nici nu ar trebui să vrea”, a declarat purtătorul de cuvânt, conform Reuters.

Informațiile cu privire la parteneriat, limitate

Un oficial dintr-o țară consultată de Washington a declarat că nu a văzut decât puține informații care să susțină afirmațiile privind faptul că China ia în considerare o posibilă asistență militară pentru Rusia. Cu toate acestea, un oficial american a declarat că furnizează aliaților relatări detaliate ale informațiilor.

Rolul Chinei în războiul dintre Rusia și Ucraina este de așteptat să se numere printre subiectele abordate atunci când Biden se va întâlni vineri, la Casa Albă, cu cancelarul german Olaf Scholz. Înainte de aceasta, la New Delhi, miercuri și joi, războiul va fi discutat de miniștrii de externe din zeci de țări, inclusiv Rusia, China și Statele Unite.

Săptămâna trecută, China a publicat un document în 12 puncte în care solicită o încetare totală a focului, care a fost primit cu scepticism în Occident.

Inițiativa inițială a Washingtonului privind sancțiunile nu a dus încă la un acord general asupra unor măsuri specifice, au declarat sursele.

Una dintre surse a declarat că administrația a dorit să ridice mai întâi ideea unor sancțiuni coordonate și să „ia pulsuri” în cazul în care sunt detectate transporturi către Rusia din China, care a declarat un parteneriat „fără limite” cu puțin timp înainte de invazia de la 24 februarie anul trecut.

„Pe frontul G7, cred că există o conștientizare reală”, a declarat o a doua sursă, dar a adăugat că măsurile detaliate axate pe China nu au fost încă stabilite.

Va participa China la război?

Conflictul din Ucraina s-a transformat într-un război de tranșee. În condițiile în care Rusia nu mai are muniții, Ucraina și susținătorii săi se tem că aprovizionarea din China ar putea înclina conflictul în avantajul Rusiei.

Ca parte a unei presiuni diplomatice conexe, Washingtonul a obținut o declarație a G7 pe data de 24 februarie pentru a marca prima aniversare a războiului, în care s-a cerut „țărilor terțe” să „înceteze să mai ofere sprijin material pentru războiul Rusiei, sau să se confrunte cu costuri severe”.

Deși declarația nu a menționat numele Chinei, SUA au impus noi sancțiuni persoanelor și companiilor acuzate că au ajutat Rusia să se sustragă sancțiunilor. Măsurile au inclus restricții de export pentru companii din China și din alte țări, care le vor bloca achiziția diferitelor bunuri, precum semiconductoare.

„Am încercat să semnalăm foarte clar, atât în privat, la Munchen, cât și apoi în public, preocupările noastre”, a declarat în Congres, săptămâna aceasta, Daniel Kritenbrink, diplomatul american de top pentru Asia de Est. „Am vorbit despre implicațiile și consecințele în cazul în care ar face acest lucru. Și știm, de asemenea, că mulți dintre partenerii noștri de aceeași părere împărtășesc aceste preocupări”.

Printre provocările cu care se confruntă Statele Unite pentru a impune sancțiuni Chinei, a doua cea mai mare economie a lumii, se numără integrarea sa temeinică în marile economii din Europa și Asia, ceea ce complică discuțiile. Aliații SUA, de la Germania la Coreea de Sud, sunt reticenți în a se înstrăina de China.

Anthony Ruggiero, expert în sancțiuni în timpul mandatului fostului președinte Donald Trump, a declarat că administrația Biden are posibilitatea de a restricționa din punct de vedere economic actorii privați din China și că acest lucru ar putea descuraja guvernul și băncile să ofere mai mult sprijin.

„Apoi, administrația poate trimite mesaje Chinei în public și în privat, acesta din urmă fiind mai explicit, că SUA va intensifica sancțiunile pentru a include și țintirea băncilor chineze cu toată gama de opțiuni disponibile”, a declarat Ruggiero, care în prezent face parte din grupul Foundation for Defense of Democracies.

Washingtonul ar trebui să determine China să aleagă între accesul la sistemul financiar american sau sprijinirea războiului Rusiei, a spus Ruggiero, citând abordarea sancțiunilor aplicate Iranului și Coreei de Nord.

INFOFINANCIAR

Ultimele ştiri economice şi financiare pe plan intern şi internaţional. Infofinanciar vă oferă zilnic ştiri, reportaje, analize, opinii şi interviuri exclusive.