Infofinanciar > Lumea la zi > Noi resurse de gaze naturale descoperite de Turcia. Recep Tayyip Erdogan: „cel mai important zăcământ din istoria Turciei”
Lumea la zi

Noi resurse de gaze naturale descoperite de Turcia. Recep Tayyip Erdogan: „cel mai important zăcământ din istoria Turciei”

Recep Tayyip Erdogan; sursă foto: spotmedia.ro
FOTO: spotmedia.ro

Recep Tayyip Erdogan, președintele Turciei a anunțat recent descoperirea unor noi rezerve de gaze naturale în regiunea muntelui Gabar din provincia Sirnak situată în sud-estul țării. Potrivit estimărilor valoarea zăcământului se ridică la un miliard de dolari.

În ultima lună a anului trecut, autoritățile de la Ankara au descoperit în aceeași regiune rezerve nete de 150 milioane de barili de țiței, a căror valoare a fost estimată la aproximativ 12 miliarde de dolari.

 Recep Tayyip Erdogan promite facturi mai mici

„Îmi doresc ca întreg consumul de gaze naturale din locuinţe timp de o lună şi consumul de apă caldă timp de un an cu titlu gratuit să fie benefic pentru ţara noastră. Vom pune la dispoziţia naţiunii noastre şi gazele provenite din zăcământul de la Marea Neagră”, a declarat președintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan.

Astfel, cele patru zăcăminte operaționale vor produce 5.000 de barili de țiței zilnic. Anual, consumul de țiței al Turciei este de 60 de miliarde de metri cubi de gaze. Rezerve de gaze naturale au mai fost descoperite de Turcia în 2020 în largul provinciei Zonguldak, la 400 de kilometri de Capitala Instanbul pe coasta Mării Negre.

La momentul respectiv, Erdogan preciza că „ cel mai important zăcământ de gaze naturale din istoria Turciei, care va permite ţării să-şi asigure securitatea energetică şi să se elibereze astfel de dependenţa faţă de importurile de energie”. La ora actuală, Turcia importă gaze din Rusia, Azerbaidjan și Iran. Autoritățile din Ankara precizează că zăcămintele offshore din Marea Neagră conțin o cantitate de aproximativ 710 miliarde metri cubi de gaze naturale.

Peste 60% din necesarul intern de energie al Turciei este acoperit de importuri

Turcia își acoperă două treimi din necesarul de energie din importuri însă, acest lucru este pe cale să se schimbe. Țara condusă de Recep Tayyip Erdogan se apropie de un boom energetic datorită gazelor din Marea Neagră, primul reactor nuclear, hidroenergie și dezvoltarea capacității eoliene.

Combustibilul nuclear nou va fi livrat către centrala nucleară de la Akkuyu începând cu 27 aprilie. La ora actuală, Turcia desfășoară construcția primei centrale nucleare urmând ca avizarea primei unități să fie oficializată în cursul acestui an. Totodată, se așteaptă ca această unitate să acopere 10% din cererea de electricitate a Turciei. De asemenea, în scurt timp oficialii vor anunța când va intra în funcțiune terminalul plutitor GNL din golful Saros.

Aflat în campanie electorală, președintele Erdogan a promis facturi reduse la gaze pentru o perioadă de 12 luni. Diminuarea costurilor pentru facturi ar putea spori popularitatea președintelui înaintea alegerilor programate pentru 14 mai. Această măsură se adaugă celorlalte inițiative prin care Erdogan a anunțat majorarea salariului minim sau credite subvenționate precum și pensionare anticipată pentru milioane de oameni, potrivit zf.ro.