Lumea la zi

Noi provocări în Iran! Moneda națională coboară la un minim record pe fondul izolării și sancțiunilor

bani iranieni sursa cotidianul.v1
sursa foto cotidianul

Moneda iraniană, aflată în dificultate, a scăzut sâmbătă la un minim record în raport cu dolarul american, pe fondul izolării tot mai mari a țării și a posibilelor sancțiuni ale Uniunii Europene împotriva Gardienilor Revoluției de la Teheran sau a unora dintre membrii săi.

Legăturile dintre UE și Teheran s-au deteriorat în ultimele luni, pe măsură ce eforturile de relansare a discuțiilor nucleare s-au blocat. Iranul a reținut mai mulți cetățeni europeni, iar blocul comunitar a devenit din ce în ce mai critic cu privire la tratamentul violent al protestatarilor și la recurgerea la execuții. UE discută o a patra rundă de sancțiuni împotriva Iranului, iar surse diplomatice au declarat că membrii Gardienilor Revoluției vor fi adăugați pe lista de sancțiuni a blocului săptămâna viitoare. Însă unele state membre ale UE doresc să meargă mai departe și să clasifice Gărzile în ansamblul lor ca organizație teroristă.

Sâmbătă, dolarul se vindea cu până la 447.000 de riali pe piața neoficială din Iran, față de 430.500 în ziua precedentă, potrivit site-ului de schimb valutar Bonbast.com. Rialul a pierdut 29% din valoarea sa de la protestele naționale care au avut loc în urma morții în custodia poliției a unei iraniene kurde de 22 de ani, Mahsa Amini, la 16 septembrie.

Operațiuni fără succes

Tulburările au reprezentat una dintre cele mai mari provocări la adresa regimului teocratic din Iran de la Revoluția islamică din 1979, scrie Reuters.

Site-ul economic Ecoiran a pus căderea continuă a rialului pe seama unui aparent „consens global” împotriva Iranului.

„Creșterea presiunilor politice, cum ar fi introducerea Gardienilor Revoluției pe o listă de organizații teroriste și impunerea de restricții asupra navelor și petrolierelor legate de Iran… sunt factori care indică un consens global împotriva Iranului, (care ar putea afecta) cursul dolarului la Teheran”, a declarat Ecoiran. Parlamentul European a cerut miercuri ca UE să treacă Gărzile iraniene pe lista grupurilor teroriste, acuzând puternica forță de reprimarea protestatarilor și de furnizarea de drone către Rusia. Adunarea nu poate obliga UE să adauge forța pe lista sa, dar textul a fost un mesaj politic clar către Teheran.

Registrul de nave din Panama, cel mai mare din lume, și-a retras pavilionul de pe 136 de nave legate de compania petrolieră de stat iraniană în ultimii patru ani, a anunțat săptămâna aceasta autoritatea maritimă a țării. citiți mai departe

Guvernatorul băncii centrale iraniene, Mohammad Reza Farzin, a pus sâmbătă căderea rialului pe seama „operațiunilor psihologice” pe care Teheranul spune că inamicii săi le organizează pentru a destabiliza Republica Islamică.

„În prezent, banca centrală nu se confruntă cu nicio restricție în ceea ce privește resursele și rezervele de valută și aur, iar înșelăciunea mediatică și operațiunile psihologice sunt principalii factori care stau la baza fluctuației cursului de schimb liber”, a declarat Farzin, citat de televiziunea de stat IRIB.

Confruntându-se cu o rată a inflației de aproximativ 50%, iranienii care caută un refugiu sigur pentru economiile lor au încercat să cumpere dolari, alte valute forte sau aur.