Lumea la zi

Franța și Spania semnează un „tratat de prietenie”! Macron și Sanchez se împotrivesc planului SUA pentru combaterea inflației

Sursa: Hotnews
Sursa: Hotnews

Președintele francez Emmanuel Macron și premierul spaniol Pedro Sanchez și-au unit joi forțele pentru a cere un răspuns european „proactiv” la o dispută comercială în curs de desfășurare cu Washingtonul din cauza unui presupus protecționism.

Vorbind la Barcelona după un summit franco-spaniol, cei doi lideri au declarat că au ajuns la o poziție comună cu privire la modul în care să răspundă la planul masiv de investiții al Washingtonului pentru a accelera tranziția SUA către energia verde.

Franța și Spania reacționează dur asupra legii administrației Biden

„Amândoi suntem conștienți de faptul că trebuie să reacționăm într-un mod foarte proactiv” la așa-numita lege de reducere a inflației (IRA) a Washingtonului, a declarat Macron după ce a semnat un tratat de prietenie cu premierul spaniol.

Europa se teme că acest plan, care va investi miliarde de dolari în tehnologii prietenoase cu mediul, va denatura comerțul transatlantic pentru a oferi companiilor americane un avantaj nedrept. „Europa se confruntă cu un moment critic din cauza războiului (din Ucraina), dar și din cauza deciziilor comerciale luate de aliații Europei, cum ar fi Statele Unite”, a declarat Sanchez.

În timp ce Europa a apreciat orientarea Washingtonului către energia verde, „trebuie să ajungem la un acord în care acest angajament să nu implice dezindustrializarea Europei”, a mai spus liderul spaniol. Macron, care a catalogat planul Washingtonului drept „super agresiv”, dorește ca Bruxelles-ul să urmeze o inițiativă similară pentru a evita o fugă a companiilor europene care se relochează pentru a profita de subvențiile americane.

Căutarea sprijinului Madridului pentru poziția sa a fost un obiectiv central al vizitei lui Macron la Barcelona. Președintele francez se va întâlni duminică cu cancelarul german Olaf Scholz pentru a obține un sprijin suplimentar.

Tratatul de prietenie dintre Macron și Sanchez

Macron și Sanchez au purtat joi discuții la Muzeul Național de Artă al Cataloniei și au semnat un tratat de prietenie și cooperare care consolidează legăturile bilaterale în chestiuni precum migrația, apărarea și energia.

Prin acest tratat, Parisul încearcă să cimenteze legături mai puternice cu alți vecini în afară de Germania, în special cu cei din sudul Europei, într-un moment în care alianța Paris-Berlin, fundația unității UE, dă semne de tensiune.

Reuniunea la nivel înalt dintre Macron și Sanchez are loc la doar trei luni după ce Parisul, Madridul și Lisabona au convenit să construiască o conductă submarină masivă de hidrogen care va lega Barcelona și Marsilia și care va fi esențială pentru independența energetică a UE.

Macron apără reforma pensiilor din Franța

Întâlnirea de profil înalt a avut loc în contextul în care Franța a fost cuprinsă de greve și proteste la nivel național din cauza unei reforme controversate a pensiilor, prin care guvernul lui Macron încearcă să crească vârsta de pensionare de la 62 la 64 de ani.

Vorbind în timpul unei conferințe de presă comune cu Sanchez la finalul summitului, Macron a declarat că speră ca demonstrațiile să aibă loc „fără excese, violență sau distrugeri”. Reforma profund nepopulară a fost „propusă și aprobată în mod democratic”, a insistat el. În plus, acesta a subliniat „determinarea” guvernului său de a se asigura că reforma a fost pusă în aplicare într-un mod „mai presus de toate corect și responsabil”.

Pe fondul avertismentelor privind o zi de protest „infernală” și a temerilor că mobilizarea în masă ar putea deveni urâtă, Ministerul de Interne a declarat că a trimis 10.000 de polițiști în întreaga țară, dintre care peste o treime la Paris.

Cu zeci de mii de protestatari mărșăluind pe străzi și cu greve care au perturbat transportul public și au închis școlile din întreaga țară, organizatorii speră că presiunea va forța guvernul să își retragă decizia, scrie France24.