Esential

EXCLUSIV! Ion Cristoiu, despre aderarea la Schengen: „Austria nu ne pune piedici, ea vrea ceva și noi o să îi dăm”

Ion Cristoiu, Sursa foto Podcast EVZ Play
Ion Cristoiu, Sursa foto: Podcast EVZ Play

Ion Cristoiu a fost prezent în podcastul EVZ Play moderat de jurnalistul Ionuț Cristache. Acesta a vorbit despre mai multe subiecte, dar a abordat și aderarea României la spațiul Schengen și posibila unire cu Moldova.

Ion Cristoiu a vorbit despre aderarea României la spațiul Schengen, însă cu preponderență despre faptul că Austria nu ar fi de acord cu acest lucru.

„Am lansat o ipoteză de la câteva ciudățenii ale acestei declarații. Am făcut o investigație ca la teroriștii din decembrie pentru că e foarte important rezultatul investigației.  Austria nu s-a pronunțat până vineri oficial în legătură  cu intrarea noastră în Schengen. Nu ne șantajează, ne-a dat un semnal. Pentru Schengen merită să dăm. Cred că ei vor ceva de la noi. În legătură cu Schengen-ul care este cel mai mare obiectiv al actualei coaliții și al lui Iohannis. Dacă nu e intrăm, e „Stalingradul” acestui regim, dar va fi și un dezastru pentru Uniunea Europeană, de asta eu sunt sigur că intrăm. Probabil cu un MCV. Până acum nu am avut nicio obiecție”,  a spus Cristoiu.

„Olandezii nu au spus că nu. Pentru admiterea în Schengen este necesar să știe că pe 8 decembrie o să se întrunească Consiliul JAI al miniștrilor de Interne și de Justiție și să ia în dezbatere extinderea Schengen. Extindere care înseamnă România, Bulgaria, Croația. Că asta e foarte important. Nu era numai România. În momentul în care nu se întrunește un consens pentru asta nu se pune pe temă. E bine pentru noi. Dacă se pune în discuție și se respinge, peste un an se mai poate anunța că se amână votul. Pe 6-7(decembrie) noi știm: dacă se supune înseamnă că intrăm, o să vedem și cum. Noi nu avem până acum nicio obiecție guvernamentală. Decizia de extindere Schengen este a Guvernului”, a continuat acesta.

Ce vrea Austria?

Acesta a spus că acest semnal a fost dat pentru că Austria vrea ceva, iar șansele ca România să intre în Schengen sunt extrem de mari deoarece austriecilor li se va da ce cer.

„Austria nu ne pune piedici, Austria vrea ceva și noi o să îi dăm. Acest Schengen, în primul rând, ne costă ajutând Ucraina. Noi suntem pe locul cinci în lume la contribuție militară. Nu cred că atât pentru NATO, suntem atât de slugarnici. Nu știu dacă e moment crucial, nu e moment crucial. Acest moment este pregătit, deja se umflă”, a spus acesta.

De asemenea el a spus că România intră în Schengen deoarece s-a extins războiul din Ucraina pentru că altfel „nu intram în veci”.

Unirea cu Moldova

Ion Cristoiu a vorbit și despre unirea cu Moldova care va fi următoarea temă.

„Știți care va fi următoarea temă? Unirea cu Moldova. Pentru prima dată e posibil. E posibil. Ar fi pentru că occidentalii au acum în cazul războiului din Ucraina o mare problemă Moldova, cel mai bine o rezolvi: lași Transnistria și o lipesti cu noi (Moldova). Ne-o dă nouă”, a declarat acesta.