Infofinanciar > Lumea la zi > New York Times: Vladimir Putin încearcă să rescrie răzvrătirea lui Evgheni Prigojin din Rusia
Lumea la zi

New York Times: Vladimir Putin încearcă să rescrie răzvrătirea lui Evgheni Prigojin din Rusia

Ceasurile lui Putin Sursa foto Brookings Institution
Sursa foto: Brookings Institution

În timpul revoltei de o zi a unui lider de război mercenar împotriva armatei ruse, președintele Vladimir Putin a apărut o singură dată, promițând „acțiuni decisive” pentru a face față „unei trădări a poporului nostru”. 

După discursul de cinci minute, Putin a dispărut din nou din peisaj, lăsându-i pe ruși să se întrebe despre absența președintelui lor în mijlocul celei mai dramatice provocări la adresa domniei sale din ultimii 23 de ani. 

Dar mașina de imagine a Kremlinului a intrat în acțiune marți, Putin ținând brusc discursuri televizate – o încercare de a rescrie povestea despre ceea ce s-a întâmplat și de a asigura publicul rus că el încă trage pârghiile puterii, indiferent dacă oamenii îl pot vedea sau nu. 

Rivalul principal al unui războinic la un pas de ruși 

Ministrul Apărării, Serghei Șoigu, a fost prezentat stând lângă Putin – dar nu prea aproape. Această fotografie a fost difuzată luni de presa de stat rusă.  După un discurs furios adresat națiunii, rostit luni, în jurul orei 22.00, ora Moscovei, Putin s-a întâlnit cu Consiliul său de Securitate. 

Putin și Serghei Șoigu Sursă foto The New York Times

Putin și Serghei Șoigu Sursă foto The New York Times

La o distanță de un scaun, se afla ministrul apărării, Serghei Șoigu, a cărui dușmănie cu șeful mercenarilor Wagner, Evgheni Prigojin, a dus la revoltă și la un marș asupra Moscovei. 

Prigojin îi acuzase de luni de zile pe Șoigu și pe generalul de top al Rusiei, Valery V. Gerasimov, pentru modul în care au gestionat invazia Rusiei în Ucraina, acuzându-i de lașitate, corupție și incompetență. De asemenea, Prigojin a insistat că rebeliunea sa îi viza doar pe ei, și nu pe Putin. 

Faptul că Șoigu a fost alături de dl Putin la reuniunea Consiliului de Securitate a arătat că rămâne suficient de mult în grațiile președintelui pentru a fi văzut ca un consilier apropiat. Șoigu are încă mulți critici, în special în rândul bloggerilor influenți pro-război, iar dacă își va păstra în cele din urmă postul este o întrebare deschisă. 

S-au transmis mulțumiri soldaților de pe o scenă 

Cu un covor roșu așternut pe niște trepte înalte și cu zeci de soldați aliniați în fața sa, Putin a mulțumit marți armatei pentru că a „în esență, a oprit un război civil”, în remarci difuzate de mass-media de stat. 

Putin adresându-se soldaților Sursă foto The New York Times

Putin adresându-se soldaților Sursă foto The New York Times

Discursul l-a arătat în sfârșit pe Putin în afara unei încăperi nedeslușite și într-un loc identificabil: Piața Catedralei din Kremlin, sediul istoric al puterii. Putin a folosit adesea clădirile și încăperile palatinale ale Kremlinului, un complex fortificat din inima Moscovei, pentru a proiecta imaginea unui lider rus singular, flancat de ofițeri loiali și care seamănă cu generațiile de țari care au condus din interiorul zidurilor Kremlinului, potrivit The New York Times.

Imaginile triumfătoare și retorica eroică contrastau cu fotografiile și videoclipurile din weekend, în care părea că nimeni nu era la conducere: Luptători wagnerieni intrând cu vehicule blindate într-un oraș important, Prigojin discutând cu ofițerii militari într-un centru de comandă pe care tocmai îl cucerise. 

Iar o înregistrare video a discursului său a oferit o perspectivă diferită de cea a fotografiilor. În videoclip, Putin, care de la pandemie încoace a ținut adesea miniștrii, consilierii și liderii mondiali la distanță fizică, stătea pe o scenă la zeci de metri de soldații cărora li se adresa.