Lumea la zi

Negocierile de pace dintre Rusia și Ucraina ar putea fi directe! Anunțul făcut de un diplomat de la Moscova

Negocieri Rusia - Ucraina, Sursă foto: Revista 22
Sursă foto: Revista 22

Directorul celui de-al doilea departament CSI al Ministerului rus de Externe, Alexei Polisciuk, a anunțat că, dacă vor fi reluate, negocierile de pace dintre Rusia și Ucraina vor fi cel mai probabil unele directe. Astfel, oficialii celor două națiuni se vor întâlni și vor discuta față-în-față, fără mediatori.

„Dacă și când aceste contacte vor fi reluate, cel mai probabil vor fi și ele directe. Și ar fi cea mai bună opțiune, deoarece experiența a dovedit că mediatorii occidentali își urmăresc adesea propriile obiective și încearcă să influențeze discuțiile, acționând nu pentru soluționarea conflictului, ci în propriile interese politice și economice”, a declarat oficialul rus.

De altfel, Alexei Polisciuk a susținut că negocierile de pace anterioare existente între cele două părți au fost unele directe.

„Până acum am interacționat doar cu ucrainenii în mod direct, folosind platformele care ne-au fost puse la dispoziție cu amabilitate, lucru pe care îl apreciem foarte mult. Trei runde de dialog ruso-ucrainean au avut loc în Belarus și una în Turcia în perioada februarie-aprilie a anului trecut. Ulterior, au avut loc contacte aproape zilnice prin intermediul legăturii video. Acestea au fost discuții directe cu ucrainenii”, a explicat Polisciuk, în cadrul unui interviu acordat agenției de presă rusești TASS, scriu cei de la Timpul.md.

Ce șanse sunt să fie organizate negocieri de pace

Fostul consilier prezidențial Leonard Orban a explicat, într-un interviu acordat celor de la RFI România, ce trebuie să se întâmple pentru ca administrațiile de la Kiev și de la Moscova să se pună de acord și să organizeze negocieri de pace.

Fostul oficial a descris în câteva propoziții ce strategie au adoptat autoritățile din Rusia în contextul actual.

„Speranțele în ceea ce privește o negociere referitoare la pacea în Ucraina sunt extrem de limitate. Haideți să ne referim la narativul promovat de autoritățile din Federația Rusă. Și președintele Putin a insistat că e dispus pentru negocieri pentru pace, dar nu dorește deloc partea ucraineană. Părerea mea e că se construiește un narativ destinat atât consumului intern, adică pentru populația rusă, cât și în exterior, nu pentru Occident, ci pentru restul lumii, prin care să se arate că Rusia e dispusă să facă pace, e dispusă să oprească războiul, dar evident, numai în anumite condiții”, a precizat Leonard Orban celor de la RFI România.

În opinia sa, în acest moment sunt puține șanse ca între Rusia și Ucraina să existe un numitor comun, care să încheie conflictul militar.

„Într-o negociere, întotdeauna se pleacă de la poziții maximale, urmând să existe o anumită flexibilitate în timpul acestor negocieri și fiecare parte să cedeze. Numai că din punctul meu de vedere, este imposibil în momentul de față ca vreuna dintre părți să cedeze, nici Federația Rusă, care este clar că are tot interesul să continue războiul, să ocupe cât mai mult din teritoriul Ucrainei, dacă se poate chiar totul și pe de altă parte, nici Ucraina, care este hotărâtă să-și apere întreg teritoriul și să-și recupereze teritoriul pierdut”, a mai explicat fostul consilier prezidențial, Leonard Orban.