Lumea la zi

Ipocrizie rusească! Moscova acuză Armenia pentru eșecul negocierilor de pace cu Azerbaidjan

Armenia si Azerbaidjan Sursa foto Agora.md
Sursa foto Agora.md

Tensiunile  dintre Moscova și Erevan s-au intensificat joi, 12 ianuarie,  când Rusia a acuzat Armenia pentru eșecul negocierilor de pace dintre Azerbaidjan și Armenia privind zona disputată Nagorno-Karabah.

Comunitatea internațională recunoaște Nagorno-Karabah ca fiind o parte a Azerbaidjanului, dar în această zonă locuiește o populație majoritar armeană. De luni de zile, Armenia și Azerbaidjanul negociază un acord de pace.

Rusia acuză Armenia că a blocat negocierile de pace

Singura rută care leagă Nagorno-Karabah de Armenia a fost închisă în ultima lună de către azerii care s-au dat drept activiști de mediu, lucru pe care Erevanul l-a numit o blocadă susținută de guvern. Baku susține că îngrijorările demonstranților cu privire la mineritul ilicit din Armenia sunt valabile și a respins afirmațiile conform cărora zona este blocată.

Într-o declarație publicată joi, Rusia a acuzat Armenia că a pus capăt negocierilor de pace dintre cele două părți și a îndemnat Erevanul să reia discuțiile.

Ea a declarat că decizia Erevanului de a se retrage de la negocierile de pace stabilite luna trecută la Moscova „ne-a împiedicat să discutăm despre tratatul de pace”, adăugând: „Dacă partenerii noștri armeni sunt cu adevărat interesați să rezolve aceste probleme… atunci, în loc să ne angajăm în scolasticism, este necesar să continuăm să lucrăm împreună”.

Rusia, care este în mod nominal un aliat în cadrul unui pact de autoapărare reciprocă, a atras furia oficialilor de la Erevan pentru că nu a făcut mai mult pentru a ridica asediul.

Soldații ruși nu își respectă angajamentele

După o luptă îndelungată care a început la începutul anilor 1990, Nagorno-Karabah a obținut independența de facto față de Baku. Azerbaidjanul a recucerit zona din interiorul și din jurul enclavei în timpul unui al doilea conflict, în 2020. Soldați ruși au fost staționați în coridorul Lachin, care leagă Armenia de Nagorno-Karabah, ca parte a unui armistițiu mediat de Moscova.

Potrivit Armeniei, trupele rusești nu fac suficient pentru a-i îndepărta pe demonstranți, care susține că Azerbaidjanul nu respectă prevederea de încetare a focului privind trecerea fără restricții de-a lungul coridorului Lachin. Moscova a declarat că depune toate eforturile pentru a acorda asistență.

Forțele de menținere a păcii rusești nu și-au respectat angajamentele asumate în cadrul încetării focului din 2020, potrivit premierului armean Nikol Pashinyan, care a mai spus că, dacă nu sunt în măsură să facă acest lucru, ar trebui să lase locul unei misiuni de menținere a păcii a Organizației Națiunilor Unite.

„În mod evident, situația ar fi fost mult mai dificilă dacă trupele rusești de menținere a păcii nu ar fi fost aici”, a declarat Vardanyan, adăugând că dorește ca acestea să rămână în zonă timp de „zeci de ani” și că numărul lor ar trebui să fie mărit, potrivit ProTv.