Lumea la zi

Negocieri între Coreea de Sud și de Nord! Alimente și energie în schimbul renunțării la programul nuclear

Coreea de Nord Sursa foto Gandul
Sursa foto: Gandul

Oficialii din Coreea de Sud au transmis celor din Nord că au în vedere oferirea unui plan de ajutor în schimbul renunțării la programul nuclear, conform celor de la France Presse.

Președintele sud-coreean, Yoon Suk Yeol, a transmis faptul că pentru păstrarea păcii în peninsula, denuclearizarea este un element important.

Cei din Sud vor pace, iar cei din Nord război

„Va îmbunătăţi considerabil economia Coreei de Nord şi nivelul de trai al populaţiei în etape, dacă Nordul încetează să-şi dezvolte programul nuclear şi se angajează într-un proces real şi substanţial de denuclearizare”, conform președintelui Coreei de Sud.

 „De asemenea, vom contribui la îmbunătățirea producției agricole a Coreei de Nord, vom oferi asistență pentru modernizarea spitalelor și a infrastructurii medicale și vom desfășura inițiative care să permită investiții internaționale și sprijin financiar”,a adăugat acesta.

Totuși, președintele a rămas realist și în cadrul aceluiași discurs a transmis faptul că șansele ca cei din Nord să accepte această ofertă sunt extrem de mici. Acest posibil refuz categoric al lui Kim Jong-un apare pe fondul  unor investiții uriașe din PIB-ul țării către programul de armament, conform dw.com.

Coreea capătă independență față de Japonia

Acest discurs a apărut în vederea sărbătoririi a eliberării de sub dominația japoneză din anul 1945. Președintele a transmis faptul că legăturile cu Japonia s-au schimbat în unele mai bune din anul 1998 în baza unei declarații comune, care aveau în vedere abordarea amenințării la adresa libertății globale.

„Atunci când relațiile dintre Coreea și Japonia se îndreaptă spre un viitor comun și când misiunea vremurilor noastre se aliniază, pe baza valorilor noastre universale comune, ne va ajuta, de asemenea, să rezolvăm problemele istorice”, a continuat acesta.

Acest ajutor ar fi de mare folos celor din Nord având în vedere faptul că oferta include alimente, energie, și ajutor pentru modernizarea infrastructurii.

Săptămâna trecută, liderii de la Phenian au transmit faptul că îi va eradica pe cei din Sud, pe fondul apariției și distribuției epidemiei de Covid-19. Această problemă medicală din țara lor ar fi început din cauza unor pliante ce au fost livrate din Coreea de Sud. Acestea erau broșuri de propaganda prin care denaturau familia liderului de la Phenian.

Kim Jong-un nu pare prea interesat de ceea ce spune liderul de la Seul sau oricine altcineva având în vedere faptul că pe parcursul acestui an s-au realizat mai multe teste de armament record.  A fost lansată o rachetă balistică intercontinentală u rază lungp de acțiune, prima după premiera înregistrată în anu 2017. Ambele state au rămas, din punct de vedere tehnic, în război încă de la conflictul dintre 1950 și 1953. Acesta s-a încheiat cu un armistițiu, nu cun un tratat de pace, cum ar fi trebuit.