Info

Ne rupe inflația industrială! Bogdan Glăvan: „Guvernul a profitat de pe urma contextului negativ”

Inflație
Sursă foto: Economica.net

Bogdan Glăvan, profesor de economie, a declarat marți, 24 ianuarie,  că economia României este vulnerabilă și se află printre cele mai riscante economii în curs de dezvoltare. El a arătat că țara noastră are una dintre cele mai mari inflații industriale din Europa, precum și cel mai mare deficit bugetar ajustat pe trimestrul al treilea.

Bogdan Glăvan a precizat că anul trecut investițiile străine au totalizat 10 miliarde de euro.

Economia României este vulnerabilă

El a subliniat că România are una dintre cele mai mari rate ale inflației industriale din întreaga Europă și că cele mai recente date Eurostat indică faptul că deficitul nostru bugetar ajustat pentru trimestrul al treilea a fost cel mai mare.

”Există vulnerabilităţi, economia României are vulnerabilităţi care o situează printre cele mai riscante economii în dezvoltare. Noi reuşim să avem şi părţi bune şi părţi mai puţin bune, trebuie să facem o distincţie, responsabil pentru părţile proaste este statul, Guvernul, iar meritul pentru părţile bune nu e al statului ci al sectorului privat”, a afirmat profesorul la emisiunea Talk News de la Prima News TV, potrivit News.ro.

Bogdan Glăvan susține că problemele sunt provocate de o birocrație impozantă și de un sistem exclusivist din punct de vedere financiar.

”Noi trăim într-o economie care subperformează şi aşa, perntru că la intrările masive de capital (..) dacă peste tine vine o asemenea avalanşă de bani şi tu reuşeşti să o transformi doar în 3% sau 4% creştere economică, anual, înseamnă că tu de fapt risipeşti bani, cea mai mare parte a banilor se duce pe consum”,  a mai explicat profesorul.

Guvernul nu a știut să gestioneze situația

Glăvan a criticat modul în care Executivul a tratat problema inflației „Guvernul a profitat la maxim de pe urma contextului acesta negativ extern și vedeam chiar ieri o statistică: România este pe locul trei în Europa la scumpirile în industrie, ceea ce își pune amprenta asupra prețurilor de la raft – și acolo avem o inflație foarte ridicată. Și acest lucru s-a întâmplat pentru că Guvernul nu a avut niciun interes de a calma inflația. A găsit momentul să stoarcă aceste resurse de la populație prin inflație, prin scumpirea facturilor la energie, pentru a mai echilibra bugetul. Guvernul nu a avut nicio greață să folosescă inflația pe post de mijloc de impozitare ascuns. Inflația nu poate dăinui la nesfârșit pentru că populația începe să înțeleagă și apoi fuge de bani, moment în care trebuie să pui capăt”, a spus el.

Economistul a vorbit și despre curba de scădere în 2023, declarând că „Nu mă aștept la o scădere de sub 10%. Având în vedere creșterea cheltuielilor publice, indexare diverselor veituri, dobânzile sunt la un nivel scăzut, cu toate că pe partea de energie și carburanți vedem o ieftinire accentuată care poate fi o ieftinire conjucturală, ceilalți factori împiedică o stabilizare puternică a prețurilor, deci nu vom avea așa ceva.”, a notat acesta, potrivit EuropaFM.