Infofinanciar > Info > Efectele inflației! Majoritatea statelor Uniunii Europene au decis să crească în 2023 salariul minim pe economie. Cum stă România
Info

Efectele inflației! Majoritatea statelor Uniunii Europene au decis să crească în 2023 salariul minim pe economie. Cum stă România

Oameni pe stradă
Sursă foto: Getty Images

Majoritatea statelor membre ale Uniunii Europene au decis ca, de la începutul anului 2023, să crească salariul minim pe economie din cauza inflației. Astfel, prin aceste  măsuri, guvernele de pe „bătrânul continent” au vrut să ofere sprijin cetățenilor vulnerabili să facă față creșterilor de prețuri din piață.

De aceea, oficialii europeni au decis să majoreze remunerația minimă din acest an într-o măsură mult mai mare decât în ani anteriori.

Cei vulnerabili sunt cei mai dezavantajați

Directorul executiv al Eurofound, Ivailo Kalfin, a apreciat că presiunile inflației sunt resimțite cel mai mult de persoanele cu salarii mici.

„Analiza noastră inițială, bazată pe datele armonizate despre inflație disponibile acum, indică faptul că salariatii cu salariu minim din doar câteva tari vor simți creșteri tangibile ale puterii de cumpărare ca urmare a creșterii salariilor minime nominale. Deși recunoaștem că aceste creșterii ale salarilor minime la acest nivel sunt fără precedent în mai multe state membre, credem că trebuie să continue eforturile pentru a sprijini salariații cu venituri mici în această perioadă de creștere a inflației prin toate mecanismele disponibile”, afirmă el.

Marja de creștere a salariilor minime pe economie de la nivelul Uniunii Europene variază de la 5% în Franța, Luxemburg și Malta, la peste 20% în Germania și Letonia

Singurele țări în care nu a crescut remunerația minimă de la 1 ianuarie 2023 sunt Spania (unde autoritățile încă poartă negocieri despre o eventuală majorare) și Cipru (unde d-abia a fost introdus în legislație un salariu minim legal), scrie Ziarul Financiar, în ediția tipărită a ziarului din 24 februarie 2023.

„Extremele”salariilor

Potrivit datelor Fundației Europene pentru Îmbunătățirea Condițiilor de Muncă și de Viață, în urma creșterilor aplicate de la 1 ianuarie 2023, cele mai mari salarii minim brute de la nivelul UE sunt în Luxemburg (2.387 euro), Germania (1.981 euro) și Belgia (1.955 euro).

La polul opus se află România (606 euro), Ungaria (579 euro) și Bulgaria (399 euro).

În țara noastră, conform deciziei Ministerului Muncii, salariul minim pe economie a fost majorat la 3.000 de lei lunar de la 1 ianuarie 2023. Comparativ cu valoarea anterioară, de 2.550 de lei, se evidențiază o creștere de aproximativ 18%. De această majorare se vor bucura 2,18 milioane de salariați, au transmis oficialii Ministerului Muncii.

Creșteri mai mari anul acesta

Dacă facem comparație cu majorările înregistrate în anii anteriori în statele Uniunii Europene, cele din 2023 au fost mult mai mari. Astfel, în anul curent, creșterea medie în UE a salariului minim pe economie a fost de 12%, comparativ cu aproximativ 6% cât s-a înregistrat anul trecut.

Cele mai mari majorări ale remunerației minime s-au înregistrat, în general, în statele central și est-europene. De pildă, în 2023, Letonia a decis să-și crească salariul minim cu aproximativ 25%.

„În ciuda creșterilor nominale ale salariilor minime care ating un maxim istoric intre ianuarie 2022 și ianuarie 2023, lucrătorii cu salariul minim din majoritatea țărilor UE au o putere de cumpărare în scădere sau ajung aproape la același nivel cu inflația”, au scris reprezentanții Eurofound.