Lumea la zi

Criza politică continuă la Sofia. Bulgarii vor vota guvernul pentru a cincea oară în ultimii doi ani

Bulgaria, Sursă foto: Shutterstock
Sursă foto: Shutterstock

Chiar și după cele mai recente alegeri legislative, partidele din parlamentul de la Sofia nu au reușit să formeze un nou guvern. Ca urmare, președintele națiunii se pregătește să dizolve din nou legislativul și să convoace alegeri anticipate pentru a cincea oară în doi ani.

În ciuda victoriei la alegerile parlamentare anticipate din 2 octombrie, a patra din 2021 încoace, partidul conservator GERB al fostului premier Boiko Borisov nu a reușit să formeze un guvern. Mai mult, eforturile altor partide de a lucra împreună pentru a obține o majoritate au eșuat.

Bulgaria, măcinată de instabilitate politică

„Nu s-a putut găsi nicio soluţie de rezolvare a crizei politice. Ne îndreptăm deci spre noi alegeri”, a declarat preşedintele Bulgariei, Rumen Radev.

Înainte de a organiza alegerile, care nu pot avea loc înainte de 2 aprilie, se anticipează că Radev va declara dizolvarea parlamentului în zilele următoare, potrivit Comisiei electorale. Analiștii se așteaptă la un rezultat similar, potrivit AFP, citată de Agerpres, existând posibilitatea ca bulgarii să fie chemați din nou la vot în toamnă. Cu excepția unei scurte perioade în 2022, când Kiril Petkov, un fost om de afaceri de la Harvard, a condus administrația reformatoare a Bulgariei, Sofia a cunoscut o serie de guverne interimare în ultimii doi ani, iar majoritatea propunerilor de legi ale țării au fost blocate.

Planul de redresare pentru finanțarea europeană a pandemiei de coronavirus abia dacă este folosit în acest context, iar trecerea Bulgariei la moneda euro în 2024 pare să fie din ce în ce mai greu de realizat.

Austria nu vrea Bulgaria în Spațiul Schengen

Instabilitatea guvernului nu este singura problemă cu care se confruntă Bulgaria, aderarea sa la spațiul Schengen continuă să fie blocată de cancelarul austriac Karl Nehammer, care invocă motivul securității la granițe.

După ce a vizitat recent Bulgaria, cancelarul austriac Karl Nehammer nu și-a schimbat poziția și continuă să se opună includerii Bulgariei și României în spațiul Schengen. Acesta intenționează să solicite două miliarde de euro de la UE pentru a ajuta Bulgaria să reconstruiască gardul de la granița cu Turcia. Rumen Radev s-a simțit jignit de remarcile sale și a reiterat că cele două națiuni nu ar trebui să fie excluse din regiunea de liberă circulație.

„Aici este păzită frontiera bulgaro-turcă, dar, de fapt, este păzită și frontiera Austriei. Vizita mea de astăzi a avut ca scop să arate Comisiei Europene cât de dificilă este aici paza frontierei europene”, a spus Nehammer.

Deoarece atât de mulți imigranți sunt capabili să îl escaladeze, să sape sub el și chiar să îl taie, potrivit cancelarului austriac, gardul este inutil. Karl Nehammer a felicitat eforturile Bulgariei de securizare a frontierei, dar a declarat că opinia sa nu s-a schimbat în urma vizitei.

„Faptul că Schengen nu funcționează deplin în Europa centrală și că între țările din regiune au fost introduse controale nu înseamnă că Bulgaria și România ar trebui să rămână în afara Schengen”, a spus Rumen Radev.