Info

Cum va evolua până în 2037 economia Armeniei. Previziuni pozitive pentru țara din Caucaz

Economia Armeniei
sursa foto: dreamstime.com

Economia Armeniei a demonstrat în ultima perioadă rezistență la șocurile recente, în mare parte datorită unei gestionări macroeconomice prudente, iar datele Cebr dintr-un raport recent al Ligii mondiale a economiei arată o serie de rezultate pozitive pentru această țară din Caucaz într-un an deosebit de complicat. Totuși, pe termen lung, se așteaptă un regres la nivelul economiei mondiale.

Motivele pentru care Armenia a reușit o serie de rezultate pozitive în 2022 se datorează în principal unui curs de schimb flexibil, un regim activ de țintire a inflației, o serie de reguli fiscale eficiente și a unui sector financiar solid. Deși economia a înregistrat performanțe mai bune decât se anticipase la începutul anului 2022, provocările geopolitice continuă să cântărească serios asupra perspectivelor de creștere pe termen mediu ale Armeniei.

Armenia a crescut rapid după ce și-a câștigat independența

La scurt timp după obținerea independenței în 1991, Armenia a devenit membră a Băncii Mondiale în 1992 și s-a alăturat AID în 1993. De atunci, de-a lungul a trei decenii de cooperare strânsă, Armenia a înregistrat o performanță economică remarcabilă și a cunoscut o creștere de șapte ori a PIB-ului pe cap de locuitor. În 2014, Armenia a trecut cu succes de la IDA la BIRD în calitate de țară beneficiară și a devenit o economie cu venit mediu superior în 2019.

Economia Armeniei

sursa foto: dreamstime.com

Cu toate acestea, în ciuda acestor numeroase realizări, economia Armeniei continuă să se confrunte cu provocări structurale, cum ar fi necesitatea de a îmbunătăți în continuare mediul de afaceri și de investiții, șomajul ridicat, neconcordanțele persistente în ceea ce privește competențele forței de muncă și competitivitatea slabă a firmelor.

Economia Armeniei în cifre, din 2022

Armenia a avut un PIB pe cap de locuitor ajustat la PPS estimat la 16.798 dolari în 2022 și este clasificată ca fiind un țară cu venituri medii-superioare,. Din cauza pandemiei Covid-19, PIB-ul țării s-a contractat cu 7,4% în 2020. Cu toate acestea, economia Armeniei a cunoscut o revenire în 2021, cu o rată de creștere de 5,7%, urmată de o creștere preconizată de 7,0% în 2022. În consecință, se consideră că producția s-a situat la 4,7%, peste nivelurile din 2019 în 2022.

În paralel cu creșterea puternică a producției, se estimează că inflația a atins un nivel de 8,5% în 2022. Privind în perspectivă, factorii de decizie politică ar putea dori să utilizeze instrumentele contracționiste pe care le au la dispoziție pentru a obține un echilibru mai dezirabil între inflație și creștere. Inflația estimată pentru 2022 a fost mai ridicată în raport cu media de 2,7% din deceniul anterior.

Armenia pe hartă

sursa foto: dreamstime.com

Economia a înregistrat o creștere bună în 2022, în pofida unei rate ridicate a șomajului. Ponderea forței de muncă care nu are un loc de muncă se estimează că a scăzut cu 0,1 puncte procentuale, ajungând la 15,2% în 2022. Se estimează că datoria publică ca pondere în PIB a scăzut la 52,3% în 2022, de la 60,2% în 2021.

Mediul de reglementare din Armenia este mai competitiv decât majoritatea țărilor vecine. Țara din Caucaz s-a clasat pe locul 47 în indicele Băncii Mondiale privind ușurința de a face afaceri în 2020. În 2016, țara a fost pe locul 54 din clasamentul economiei mondiale.

Prognoza economică pentru Armenia până în 2037

Între 2023 și 2027, Cebr preconizează că rata anuală de creștere a PIB-ului va scădea la o medie de 4.3%. Acestea fiind spuse, în restul orizontului de prognoză, se așteaptă ca creșterea economică să se accelereze până la o medie de 4,5% pe an.

În următorii 15 ani, Armenia ar urma să coboare în clasamentul Ligii mondiale a economiei. Cebr preconizează că poziția sa va trece de la 118 în 2022 la 129 în 2037, ceea ce reprezintă o scădere considerabilă de 11 poziții în clasament.