Infofinanciar > Info > Cum va evolua până în 2037 economia Armeniei. Previziuni pozitive pentru țara din Caucaz
Info

Cum va evolua până în 2037 economia Armeniei. Previziuni pozitive pentru țara din Caucaz

Economia Armeniei
sursa foto: dreamstime.com

Economia Armeniei a demonstrat în ultima perioadă rezistență la șocurile recente, în mare parte datorită unei gestionări macroeconomice prudente, iar datele Cebr dintr-un raport recent al Ligii mondiale a economiei arată o serie de rezultate pozitive pentru această țară din Caucaz într-un an deosebit de complicat. Totuși, pe termen lung, se așteaptă un regres la nivelul economiei mondiale.

Motivele pentru care Armenia a reușit o serie de rezultate pozitive în 2022 se datorează în principal unui curs de schimb flexibil, un regim activ de țintire a inflației, o serie de reguli fiscale eficiente și a unui sector financiar solid. Deși economia a înregistrat performanțe mai bune decât se anticipase la începutul anului 2022, provocările geopolitice continuă să cântărească serios asupra perspectivelor de creștere pe termen mediu ale Armeniei.

Armenia a crescut rapid după ce și-a câștigat independența

La scurt timp după obținerea independenței în 1991, Armenia a devenit membră a Băncii Mondiale în 1992 și s-a alăturat AID în 1993. De atunci, de-a lungul a trei decenii de cooperare strânsă, Armenia a înregistrat o performanță economică remarcabilă și a cunoscut o creștere de șapte ori a PIB-ului pe cap de locuitor. În 2014, Armenia a trecut cu succes de la IDA la BIRD în calitate de țară beneficiară și a devenit o economie cu venit mediu superior în 2019.

Economia Armeniei

sursa foto: dreamstime.com

Cu toate acestea, în ciuda acestor numeroase realizări, economia Armeniei continuă să se confrunte cu provocări structurale, cum ar fi necesitatea de a îmbunătăți în continuare mediul de afaceri și de investiții, șomajul ridicat, neconcordanțele persistente în ceea ce privește competențele forței de muncă și competitivitatea slabă a firmelor.

Economia Armeniei în cifre, din 2022

Armenia a avut un PIB pe cap de locuitor ajustat la PPS estimat la 16.798 dolari în 2022 și este clasificată ca fiind un țară cu venituri medii-superioare,. Din cauza pandemiei Covid-19, PIB-ul țării s-a contractat cu 7,4% în 2020. Cu toate acestea, economia Armeniei a cunoscut o revenire în 2021, cu o rată de creștere de 5,7%, urmată de o creștere preconizată de 7,0% în 2022. În consecință, se consideră că producția s-a situat la 4,7%, peste nivelurile din 2019 în 2022.

În paralel cu creșterea puternică a producției, se estimează că inflația a atins un nivel de 8,5% în 2022. Privind în perspectivă, factorii de decizie politică ar putea dori să utilizeze instrumentele contracționiste pe care le au la dispoziție pentru a obține un echilibru mai dezirabil între inflație și creștere. Inflația estimată pentru 2022 a fost mai ridicată în raport cu media de 2,7% din deceniul anterior.

Armenia pe hartă

sursa foto: dreamstime.com

Economia a înregistrat o creștere bună în 2022, în pofida unei rate ridicate a șomajului. Ponderea forței de muncă care nu are un loc de muncă se estimează că a scăzut cu 0,1 puncte procentuale, ajungând la 15,2% în 2022. Se estimează că datoria publică ca pondere în PIB a scăzut la 52,3% în 2022, de la 60,2% în 2021.

Mediul de reglementare din Armenia este mai competitiv decât majoritatea țărilor vecine. Țara din Caucaz s-a clasat pe locul 47 în indicele Băncii Mondiale privind ușurința de a face afaceri în 2020. În 2016, țara a fost pe locul 54 din clasamentul economiei mondiale.

Prognoza economică pentru Armenia până în 2037

Între 2023 și 2027, Cebr preconizează că rata anuală de creștere a PIB-ului va scădea la o medie de 4.3%. Acestea fiind spuse, în restul orizontului de prognoză, se așteaptă ca creșterea economică să se accelereze până la o medie de 4,5% pe an.

În următorii 15 ani, Armenia ar urma să coboare în clasamentul Ligii mondiale a economiei. Cebr preconizează că poziția sa va trece de la 118 în 2022 la 129 în 2037, ceea ce reprezintă o scădere considerabilă de 11 poziții în clasament.