Infofinanciar > Info > Cât mai costă coșul de cumpărături în 2023? Prețurile alimentelor de bază s-au mărit din nou
Info

Cât mai costă coșul de cumpărături în 2023? Prețurile alimentelor de bază s-au mărit din nou

Coș de cumpărături, Sursă foto: Obiectiv Vocea Brăilei
Sursă foto: Obiectiv Vocea Brăilei

Produsele alimentare de bază au ajuns să se scumpească de la lună la lună. În vremurile inflației, aflăm cât a ajuns să coste un coș de cumpărături cu produse necesare traiului, dar și felul în care românii se descurcă și părerile specialiștilor despre schimbarea prețurilor în perioada Sărbătorilor de Paște.

Dacă în urmă cu o lună s-a observat o fixare de prețuri, în luna martie acestea s-au majorat încă o dată.

Comparația prețurilor

Luna trecută, un coș cu produsele de bază ajungea să atingă o valoare de 166,50 lei. Luna aceasta, însă, pentru același alimente plătim cu 6 lei mai mult, însemnând 172,50 lei. Unul dintre produsele care a avut parte de o scumpire semnificativă este ceapa.

Acum, pentru un kilogram de ceapă dăm în jur de 6,50 lei, față de suma de 4 lei de luna trecută. „Cartofii, de exemplu, erau 2 – 2,50 lei, acum 4 lei”, subliniază un bărbat. Simultan, și costurile de producție se majorează din ce în ce mai mult, potrivit spuselor fermierilor.

„Au mai crescut, dar şi de la costul de energie că le udăm și noi. Transportul îl plătim să venim la București, mai luăm și oameni cu ziua, le dăm să mănânce, le plătim. E 100 de lei un om, de exemplu”, precizează o femeie, conform antena3.ro.

În contextul actual, românii sunt forțați de împrejurimi să mai reducă din produsele de bază. Însă, mulți dintre aceștia nu mai au opțiuni la care să renunțe. „Mai cumpătat, mai limitat. Altădată poate mai aruncam, dar acuma mai greu, foarte greu”, explică un pensionar. „Am mai redus, pentru că mai sunt și probleme de sănătate, trebuie să iei niște medicamente”, menționează un bărbat. Analiștii economici aproximează că prețurile se vor mări și mai mult în luna care urmează, când românii se vor afla în toiul pregătirilor de Paște.

„Prețurile legumelor, ale fructelor au crescut spectaculos, iar tendința se va menține. Să ne așteptăm ca de Paște toate produsele tradiționale  pentru masa de sărbători să fie mai scumpe, de la carne, la brânză, ouă și pască, pentru toate vom plăti mai mult, mai ales că am devenit dependenți de importuri”, afirmă Adrian Negrescu, analist financiar. Potrivit celor mai recente date INS, de la o lună la cealaltă, prețul legumelor s-a majorat cu un procent de 6%, fructele cu circa  3%, carnea cu 1%, iar lactatele cu 2%.

Rolul inflației

Prin comparație cu luna ianuarie a acestu an, indicele armonizat al preţurilor de consum în luna februarie 2023 este reprezentat de un procent de 100,98%. Rata anuală a inflaţiei în luna februarie 2023, față de luna februarie a anului precedent, calculată cu ajutorul indicelui armonizat al preţurilor de consum (IAPC), este 13,4%, conform observatornews.ro.

Rata medie a schimbării preţurilor de consum în ultimul an (martie 2022 – februarie 2023) faţă de anterioarele 12 luni (martie 2021 – februarie 2022) stabilită pe baza IAPC, este de 13%.

„Prețurile produselor alimentare se vor afla în prim plan în perioada următoare și nu exclud ca de Paște să avem cele mai mari prețuri din ultimii 30 de ani, din România. Este vorba despre dorința supermarketurilor de a specula vânzările în creștere cu ocazia sărbătorilor.

Inflația se va diminua semnificativ din a doua parte a anului măcar din prima efectului de bază. Anul trecut prețurile au crescut cel mai mult în toamna lui 2022, astfel că în toamna lui 2023 nu vom mai putea înregistra creșteri de peste 20-30% cât am văzut atunci. Prețurile se vor tempera, dar vor continua să crească. Puterea de cumpărare a românilor va continua să scadă pe tot parcursul acestui an, iar presiunea pe consum, principalul motor al economiei, se va accentua. Abia din 2024, în cazul în care toate stelele se vor alinia din punct de vedere economic, să ne așteptăm la o reducere semnificativă a inflației și la o revenire a consumului”, declară Adrian Negrescu, consultant economic, potrivit ziare.com.