Infofinanciar > Info > Mielul nu a costat niciodată mai mult. Masa de Paște, un lux pentru români
Info

Mielul nu a costat niciodată mai mult. Masa de Paște, un lux pentru români

Vacanță de Paște monitorulexpress.ro
Credit imagine: monitorulexpress.ro

Vești triste pentru românii care sărbătoresc Paștele. Scumpirile la alimente afectează principalele categorii de produse pe care le punem în mod tradițional pe masă. Mai este numai o lună până la sărbătorile pascale, iar prețurile sunt deja exorbitante. E de așteptat ca mulți comercianți să le umfle și mai mult în preajma sărbătorilor.

Un motiv pentru asta este că și fermierii, la rândul lor, vor scumpi stocurile pe care le furnizează comercianților. Din acest lanț al scumpirilor, consumatorii finali au cel mai mult de suferit.

Simularea unei mese de Paște

Puși în fața acestei realități dezolante, jurnaliștii de la Observator  au făcut cumpărăturile pentru un preparat tradițional și și-au calculat costurile. Este vorba despre stufatul de miel, a cărui rețetă, conform bucătarului, este următoarea:

„Un kilogram de carne cu os, de pui sau de miel, 3 legături de ceapă verde, 2 de usturoi, o conservă de roşii în suc propriu şi verdeaţă. Mărar şi pătrunjel”, a precizat specialistul în științele culinare. Echipa și-a propus să facă șase porții de stufat. Primul obstacol financiar pe care l-au avut a fost reprezentat de carnea de miel. În cel mai fericit caz, aceasta costă 40 de lei/kilogram – vorbim despre o scumpire de peste 20% față de aceeași perioadă în 2022. Nici legumele nu sunt mult mai permisive din punctul de vedere al banilor.

Mai mult, comercianții sunt convinși de faptul că fermierii vor furniza produsele necesare unei mese tradiționale la prețuri din ce în ce mai mari. Din aceste motive, vor fi nevoiți să crească și ei prețurile de la raft.

„Mai limităm din produse. Nu mai luăm un miel, luăm jumate”, declară un client despre situația din magazine. Comercianții sunt și ei afectați de cumpărăturile de austeritate făcute de clienți, astfel încât sunt nevoiți să se gândească la noi soluții: „Porţionăm, tăiem mai puţin. În funcţie de bani, ce bani au”, a afirmat un comerciant pentru echipa de jurnaliști care s-a angajat în acest experiment.

Prețurile finale ale experimentului de Paște

La încheierea cumpărăturilor, jurnaliștii au tras linie. Astfel, verdețurile au urcat la 15 lei. Pe kilogramul de carne de miel, ei au dat 40 de lei, iar o conservă de roșii a ușurat buzunarele reporterilor de încă 5 lei. Așadar, un singur fel de mâncare ajunge la peste 50 de lei, în condițiile în care o masă tradițională de Paște include și ouă, cozonaci și pâine.

Amintim că și aceste produse s-au scumpit cu 20% – 30%. De asemenea, a face propria pâine sau propriul cozonac nu va fi mult mai rentabil pentru români. Ouăle, făina și laptele au fost principalele ținte ale scumpirilor din ultimul trimestru.

INFOFINANCIAR

Ultimele ştiri economice şi financiare pe plan intern şi internaţional. Infofinanciar vă oferă zilnic ştiri, reportaje, analize, opinii şi interviuri exclusive.