Infofinanciar > Info > Vești bune pentru șoferi! Scad prețurile la carburanți
Info

Vești bune pentru șoferi! Scad prețurile la carburanți

Preturi carburanti Sursa foto Hotnews
Sursa foto Hotnews

Colapsul celor două bănci americane, Silicon Valley Bank și Signature Bank, a provocat un val de șoc pe piața globală. În urma acestui eveniment, prețul barilului de petrol a scăzut sub 73 de dolari, atingând astfel cea mai mică valoare din ultimul an. Ca urmare, prețurile la combustibil au scăzut, ceea ce a adus un beneficiu pentru consumatori.

Șoferii sunt primii care au observat scăderea prețurilor la benzină și motorină și speră în continuare să vadă prețuri tot mai accesibile.

Prețul carburanților scade

De ieftiniri s-au bucurat și cetățenii Republicii Moldova, unde litrul de benzină a înregistrat cel mai mic preț din ultimul an.  „După o perioadă în care piața petrolieră regională a fost puternic afectată de consecințele războiului din Ucraina, actualmente se atestă o stabilizare a prețurilor la carburanți și revenirea acestora la nivelul înregistrat la începutul lunii martie a anului trecut.

Prețul la motorină, carburantul care reprezintă circa 3/4 din totalul produselor petroliere consumate în R. Moldova, scade pentru prima dată în ultimele 12 luni sub 22 lei/litru, nivel echivalent cu cel de la începutul lunii martie a anului 2022”, se arată în comunicatul transmis vineri, 17 martie de ANRE.

Analiștii financiari avertizează

În contrast, analiștii financiari nu sunt încântați de ieftinirea petrolului. Ei avertizează că dolarul dă tonul pe piețele bancare internaționale și prețul petrolului este un bun indicator pentru starea economiei globale. Tot mai multe semne indică o posibilă criză financiară la fel ca cea din 2008, iar specialiștii caută deja soluții pentru a preveni prăbușirea sistemului bancar din România.

Potrivit unei știri de la Reuters, prețurile petrolului au înregistrat o scădere semnificativă vineri, 17 martie, cu peste 3 dolari pe baril. Aceasta s-a întâmplat după ce câștigurile inițiale de peste 1 dolar au fost inversate, în urma temerilor privind turbulențele din sectorul bancar.

Contractele futures pentru petrolul Brent au înregistrat o scădere de 2,27 dolari sau 3,04%, ajungând la 72,43 dolari pe baril, iar prețul petrolului american West Texas Intermediate a scăzut cu 2,13 dolari sau 3,1%, ajungând la 66,22 dolari pe baril. Ambele benchmark-uri au înregistrat o scădere de peste 3 dolari pe baril, iar prețul petrolului Brent a suferit cea mai mare scădere săptămânală din decembrie, pierzând peste 10%, în timp ce prețul petrolului WTI a pierdut peste 11%, reprezentând cel mai mare declin din aprilie 2022. Această presiune a venit ca urmare a prăbușirii băncilor americane Silicon Valley Bank (SVB) și Signature Bank, precum și a problemelor înregistrate la Credit Suisse și First Republic Bank.

Deși prețurile au revenit la normal vineri, după măsurile de sprijin luate de Banca Centrală Europeană și de băncile din SUA, acestea au scăzut din nou în urma anunțului făcut de SVB Financial Group că a depus o cerere de reorganizare, scrie Realitatea.