Infofinanciar > Info > Ne întoarcem la situația din 2008? Pericolul băncilor intrate în faliment: „Nu trebuie să ne bucurăm”
Info

Ne întoarcem la situația din 2008? Pericolul băncilor intrate în faliment: „Nu trebuie să ne bucurăm”

faliment, sursă foto: dreamstime
Credit imagine: dreamstime.com

Băncile din Silicon Valley care au început să intre în faliment stârnesc îngrijorarea printre analiștii financiari. Trendul pare foarte similar cu cel din 2008, care a declanșat o criză de proporții, marcată de inflație accelerată, disponibilizări în masă și reduceri salariale.

Această situație face economiștii români să se întrebe: este acest lucru posibil și în țara noastră? Mai mult, ce se va întâmpla cu banii românilor dacă banca își declară falimentul? Dat fiind numărul mare de români cu datorii, mulți se gândesc că asta le va pune creditarea pe pauză. Nimic mai fals.

Ce spun economiștii

Economistul Adrian Bența a intrat în direct la Antena 3 CNN, unde a răspuns la mai multe întrebări legate de falimentul băncilor românești. El s-a adresat în primul rând românilor care au credite la bancă. Prima intenție a analistului economic a fost aceea de a înlătura mitul conform căruia falimentul este egal cu amânarea plății ratelor.

„Dacă se întâmplă ceva și noi avem datorii la bancă, acestea vor fi preluate de un executor, și în cele din urmă tot ni se vor cere banii.

În momentul în care o bancă intră în faliment, va fi o casă de lichidare, un lichidator, probabil una dintre casele mari de lichidare din România, care va urmări în continuare încasarea banilor de către banca în faliment. Pentru că banca în faliment înseamnă că și ea are datorii la un moment dat și va trebui să își plătească creditorii.

Deci nu trebuie să ne bucurăm că banca intră în faliment, pentru că rămâne în continuare obligația de rambursare a împrumutului, dar nu neapărat către bancă, ci către societatea care se ocupă de lichidarea, insolvența sau falimentul băncii.

În principiu nu ar trebui să se modifice condițiile contractuale, însă, după cum știm, în momentul în care semnăm un contract, semnăm și acele clauze scrise cu litere mici în care se spune că trebuie să respectăm condițiile generale de creditare. Prin urmare sunt posibile și astfel de situații”, a explicat Adrian Bența în timpul emisiunii.

Ce pățești dacă ai depozit la bancă

El a vorbit de asemenea despre românii care au depozite la bancă. În vreme ce datornicii se puteau bucura pripit de o oprire a ratelor, cei cu bani depuși se puteau teme de pierderea banilor. Economistul Adrian Bența i-a liniștit:

„În cazul în care avem depozite în respectiva bancă, trebuie să ținem minte că până într-o sumă de 100.000 de euro, depozitele noastre sunt garantate de Fondul pentru Garantare a Depozitelor și cred eu că românul obișnuit, nu cel bogat, nu cel milionar, are o siguranță că banii nu se vor pierde”, a mai declarat el în cadrul programului televizat.

INFOFINANCIAR

Ultimele ştiri economice şi financiare pe plan intern şi internaţional. Infofinanciar vă oferă zilnic ştiri, reportaje, analize, opinii şi interviuri exclusive.