Infofinanciar > Lumea la zi > Ne ajutăm „frații”! România va oferi 25 de milioane de euro Republicii Moldova
Lumea la zi

Ne ajutăm „frații”! România va oferi 25 de milioane de euro Republicii Moldova

România și Republica Moldova, Sursă foto: Historia
Sursă foto: Historia

Președintele Parlamentului Republicii Moldova, Igor Grosu, a anunțat luni că România va livra țării sale aproximativ 25 de milioane de euro până la sfârșitul anului 2022 „pentru a trece cu bine peste crizele din ultima perioada”. Anunțul a fost făcut de oficialul moldovean după ce acesta s-a întâlnit la Chișinău cu ministrul Afacerilor Externe al României, Bogdan Aurescu.

„Despre relațiile frățești dintre Chișinău și București am discutat astăzi cu ministrul Bogdan Aurescu. Discuțiile s-au focusat pe situația la zi din republica noastră și formulele de sprijin relevant și rapid identificate de România pentru a fi alături de R. Moldova”, a precizat Igor Grosu.

Banii, oferiți în domenii-cheie

Președintele Parlamentului moldovean a mulțumit Guvernului de la București pentru banii acordați Republicii Moldova în domenii-cheie, precum securitatea energetică, dezvoltarea infrastructuri, apărare, dar și proiectelor care au ca scop îmbunătățirea condițiilor de viață și de trai ale cetățenilor moldoveni de peste Prut.

„Livrările din România de energie electrică, gaze naturale, păcură și lemne de foc ajută R. Moldova să facă față unei crize energetice fără precedent. Recent, România a oferit sprijin de urgență, sub formă de sprijin bugetar direct, de 10 milioane de euro, bani care urmează a fi utilizați pentru procurarea de gaze naturale și cărbuni, dar și pentru măsuri de eficiență energetică. Totodată, până la sfârșitul anului curent, urmează a fi debursată suma de 25 de milioane de euro pentru proiecte în domeniul educației și administrației publice. Aceste acțiuni ne determină să încurajăm noi proiecte între românii de pe ambele maluri ale Prutului și consolidarea relațiilor noastre”, a mai adăugat liderul Parlamentului de la Chișinău, scriu cei de la Ziarul Național.

Ajutorul, anunțat de premierul Nicolae Ciucă

Premierul României, Nicolae Ciucă, a anunțat la sfârșitul lunii noiembrie că țara noastră va continua să ofere ajutor Republicii Moldova în mai multe domenii de activitate. Anunțul a fost făcut de oficialul român după întâlnirea pe care acesta a avut-o la Palatul Victoria cu omologul său din Republica Moldova, Natalia Gavriliţa.

„România va continua să acorde sprijin Republicii Moldova pe mai multe planuri – energetic, economic, pentru gestionarea crizei umanitare, dar şi pentru a parcurge drumul pro-european pe care s-a angajat. Stabilitatea şi prosperitatea Republicii Moldova sunt strâns legate de speranţa oferită de angajamentul proeuropean al autorităţilor şi al cetăţenilor”, a susținut la acea vreme prim-ministrul Ciucă, scrie Mediafax.

Aceste ajutoare vin în contextul în care Republica Moldova se confruntă cu numeroase pene de curent, cauzate de bombardamentele rușilor asupra infrastructurii energetice din Ucraina. Totodată, prețurile la gaze și curent din această țară au cunoscut o creștere exacerbată din cauza crizei energetice.

„Prim-ministrul Natalia Gavriliţa a prezentat pe larg situaţia pentru fiecare categorie de produs energetic, mulţumind României pentru sprijinul în ceea ce priveşte furnizarea de curent electric – 90% din consum – gaz natural, păcură şi lemn de foc. Cei doi premieri au analizat ce alte măsuri pot fi luate în continuare de către partea română pentru a sprijini trecerea cu bine a cetăţenilor Republicii Moldova peste sezonul de iarnă”, mai scrie în comunicatul emis de Executiv la acea vreme.

INFOFINANCIAR

Ultimele ştiri economice şi financiare pe plan intern şi internaţional. Infofinanciar vă oferă zilnic ştiri, reportaje, analize, opinii şi interviuri exclusive.