Infofinanciar > Lumea la zi > Rușii susțin că SUA și UE profită de războiul din Ucraina. Motivul: au un pretext pentru politici antirusești
Lumea la zi

Rușii susțin că SUA și UE profită de războiul din Ucraina. Motivul: au un pretext pentru politici antirusești

Armament ucraina
Sursa foto: jurnalul.ro

Jurnaliștii de la Nezavisimaia Gazeta susțin că SUA și EU sprijină în continuare Ucraina pentru a avea o justificare pentru sancțiunile economice impuse și pentru a-și putea impune condițiile în domeniul livrărilor de petrol și gaze.

Presa moscovită susține că, și în 2023, Occidentul va profita de pe urma conflictului din Ucraina pentru a avea un pretext pentru a-și promova politicile antirusești. Potrivit unui recent articol publicat în Nezavisimaia Gazeta, aliații din SUA și UE vor continua să finanțeze și sprijine Kievul cu armament, fără a lua în calcul un scenariu de încheiere a conflictului armat.

Motivul, Occidentul are astfel justificarea publică pentru a-și impune deciziile unilaterale în sfera economiei, precum și condițiile în domeniul livrărilor de petrol și gaze. Din perspectiva jurnalițtilor ruși, măsurile urmăresc exclusiv slăbirea economiei rusești și destabilizarea situației politice.

Ajutoare aliaților cresc

Articolul apare în contextul în care la sfârșitul anului trecut, UE și SUA au majorat ajutoarele alocate Kievului suplimentar. UE a aprobat ajutor macrofinanciar în valoare de 18 miliarde de eurocare urmează să fie acordat Ucrainei în 2023.

La aceasta se adaugă alte două miliarde de euro, care vort majora în 2023 a bugetului Fondului Păcii. Creat în 2021, Fondul Păcii are un buget de circa 5,7 de miliarde de euro, destinat plății transporturilor de arme livrate Ucrainei.

La rândul său, SUA preconizează să acorde Ucrainei un prim nou ajutor militar în valoare de 1,85 miliarde de dolari, valoarea suplimentelor financiare urmând să ajungă la peste 44 de miliarde de dolari.

Fără sprijin, Ucraina dispărea deja

Cu ocazia recentei vizite efectuate în Ucraina, președintele Volodimir Zelenski a solicitat menținerea finanțării și a sprijinului politic din partea SUA. Din acest motiv, ziariști ruși acuză SUA ca folosesc Kievul ca instrument de politică externă împotriva Federației Rusă. Potrivit sursei citate, fără sprijinul aliaților, regimul Zelenski nu ar fi putea rezista, iar Ucraina ca stat si-ar fi încetat încă de anul trecut existența.

Mai mult, politica de ajutorare a Occidentului a afectat negativ economia statului ucrainean ducând la creșterea accelerată a datoriei externe, care ar fi ajuns la finalul anului trecut la aproximativ 80% din PIB. La această stare de fapt, contribuie și atacurile cu rachete ale armateri ruse, care au distrus deja circa 50% din infrastructursa energetică a Ucrainei.

Occidentul e de vină

Jurnaliștii ruși susțin că politica de sancțiuni a aliaților occdentali nu a dat rezultatele scontate și că, din acest motiv, SUA și UE sunt interesate să reducă prețurile de achiziție ale petrolul rusesc, pentru a obține scăderea veniturilor obținete de regimul de la Moscova. Cu toate acestea, Occidentul nu poate renunța la hidrocarburile rusești, prin urmare SUA și UE au coborât în mod unilateral prețul petrolului rusesc la 60 de dolari barilul.

Tema dezvoltată de gazetarii de la Nezavisimaia Gazeta, citați de site-ul Stiripesurse.ro, nu este nouă. Ea este reluată constant de președintele Putin, care acuză Occidentul pentru actuala criză globală a energiei și că aliații Ucrainei încearcă să să împingă Rusia la periferia dezvoltării globale.