Infofinanciar > Lumea la zi > Singura șansă a Rusiei este capitularea! NATO trebuie să se implice în resturarea păcii din Ucraina
Lumea la zi

Singura șansă a Rusiei este capitularea! NATO trebuie să se implice în resturarea păcii din Ucraina

rusia ucraina atlanticcouncil.org
sursa: atlanticcouncil.org

Războiul declanșat de Vladimir Putin nu are obiective care să poată fi atinse. Nu este vorba despre încercarea de a împiedica Ucraina să adere la NATO, pentru că acest lucru nu poate fi rezolvat prin război. Nu este vorba de a se asigura că oamenii pot vorbi rusă în Donbas, pot face asta oricum. Singura modalitate de a încheia războiul este ca Rusia să capituleze. 

Acest război are ca unic scop distrugerea Ucrainei: ca stat, ca cultură, ca națiune. Lui Putin nu-i place Ucraina: este cât se poate de simplu. De asemenea, el nu a încercat niciodată să își ascundă obiectivele: Putin a spus în repetate rânduri că rușii și ucrainenii sunt una, că vorbesc aceeași limbă și că Ucraina este invenția lui Lenin.  

Avem motive să credem că distrugerea Ucrainei este doar un obiectiv intermediar care va fi urmat de un alt război pentru a supune întreaga civilizație occidentală lui Putin. Deși este de îndoit că plănuiește să încorporeze Franța sau Spania în Rusia, Putin se gândește serios să readucă fostele state ale Pactului de la Varșovia în „sfera de influență” a Rusiei și poate să ia chiar Finlanda „înapoi”. 

Singura soluție este un act de pace 

Deoarece Ucraina nu poate fi niciodată de acord cu cererea Rusiei de a înceta să mai existe ca stat, războiul nu poate fi încheiat prin semnarea unui tratat de pace. 

Acest război poate fi urmat de pace doar dacă se va încheia cu înfrângerea militară și politică completă a Rusiei lui Putin și cu desființarea regimului actual. Statul lui Putin trebuie să înceteze să mai existe: nu Rusia, ci statul actual, ostil întregii lumi, inclusiv el însuși. Orice alt rezultat ar duce doar la o încetare temporară a focului, deoarece regimul lui Putin va porni pur și simplu un alt atac imediat ce își va reface forțele. 

Odată ce Ucraina își va elibera întregul teritoriu, iar acest lucru se va întâmpla mai devreme sau mai târziu, deoarece este clar că Rusia lui Putin nu poate câștiga pe câmpul de luptă, niciun tratat de pace semnat cu Moscova nu va fi suficient pentru a descuraja Rusia de la un nou val de agresiune 

În acest context, propunerile frecvent auzite în Occident, care susțin că discuțiile cu Putin ar trebui să înceapă imediat ce Ucraina își va elibera total sau parțial teritoriul, sunt înfricoșătoare prin subestimarea amenințării existențiale pe care Rusia o reprezintă pentru întreaga lume. 

NATO trebuie să se implice în aducerea păcii în Ucraina 

Pentru a se asigura că războiul este urmat de pace și nu de o simplă încetare a focului, tratatul final de pace ar trebui semnat de Ucraina, Rusia și NATO, din moment ce Putin continuă să spună că Rusia este în război cu NATO, iar pentru prima dată acesta spune adevărul. 

Tratatul nu ar trebui doar să stabilească integritatea teritorială a Ucrainei și să ofere garanții de securitate, ci ar trebui să se asigure că trupele rusești se retrag din teritoriile ocupate din Georgia și Moldova, precum și din Belarus. Acesta ar trebui să stipuleze obligația Rusiei de a plăti despăgubiri și de a preda toți cei suspectați de crime de război. 

Cel mai important pas va fi asigurarea demilitarizării Rusiei și renunțarea la arsenalul său nuclear, fără de care Putin nu ar fi început niciodată acest război. Cel puțin, trebuie stabilit un control internațional asupra armelor nucleare ale Rusiei. Dacă acest lucru este urmat de un plande tip celui Marshall al secolului XXI pentru a reconstrui economia și instituțiile politice ale țării, atunci procesul va fi în cele din urmă întâmpinat cu sprijin public. 

Toate statele ar beneficia de înfrângerea Kremlinului, inclusiv Rusia 

Înfrângerea în război poate fi benefică pentru orice națiune: Înfrângerea Rusiei în Războiul Crimeii, la mijlocul secolului al XIX-lea, a fost urmată în curând de abolirea șerbiei. Astăzi, capitularea regimului este în interesul Rusiei și al poporului său, deoarece statul nu distruge doar Ucraina, ci provoacă daune uriașe și Rusiei. 

Dacă actualul regim supraviețuiește, rușii s-ar putea să nu mai poată ieși niciodată din prezentul oribil în care se află, iar Rusia va fi condamnată la sărăcie, ca o cultură de odinioară care într-o zi a dispărut pur și simplu pentru totdeauna. 

Capitularea urmată de dezmembrarea metodică a regimului ar putea oferi rușilor o șansă, una foarte mică, pe care trebuie să o accepte, dar, cu toate acestea, una de care ar trebui să profite, scrie The Moscow Times.