Infofinanciar > Lumea la zi > NATO a mărit securitatea cu granițele ruse. 300.000 de militari pregătiți să intervină în caz de atac
Lumea la zi

NATO a mărit securitatea cu granițele ruse. 300.000 de militari pregătiți să intervină în caz de atac

Tanc Leopard 2
Sursă foto: Wikimedia Commons

NATO caută angajamente pentru noi stocuri și trupe de-a lungul flancului estic. Având în vedere că țările sunt deja îngrijorate de propriile lor stocuri de muniții și Ucraina având nevoie acută de mai multe obuze și arme de la aliați, există riscul ca nu toți aliații NATO să-și respecte promisiunile de a contribui la noile planuri ale alianței.

„Dacă nu există cineva care să găzduiască pofta și să spună tuturor ce să aducă, atunci toată lumea ar aduce chipsuri pentru că chipsurile sunt ieftine, ușor de obținut”, a declarat James J. Townsend Jr., fost adjunct adjunct al secretarului apărării pentru Europa și politica NATO. „Națiunile”, a adăugat el, „preferă să aducă chipsuri de cartofi”.

Este o provocare cu care s-a confruntat NATO în trecut și una despre care experții se tem că ar putea deveni o problemă persistentă pentru alianța occidentală, pe măsură ce războiul Rusiei se întinde într-un al doilea an. În timp ce SUA și UE fac planuri pentru a-și procura mai multe arme – rapid – procesul de reaprovizionare va dura inevitabil.

Aspirații NATO

Acest lucru ar putea intra în atingerea aspirațiilor NATO. Liderii militari în această primăvară vor prezenta planuri regionale de apărare actualizate menite să ajute la redefinirea modului în care alianța își protejează 1 miliard de cetățeni.

Cifrele vor fi mari, oficialii susținând ideea a până la 300.000 de forțe NATO necesare pentru a ajuta noul model să funcționeze. Asta înseamnă multă coordonare și convingere.
„Cred că aveți nevoie de forțe pentru a contracara o Rusie realistă”, a spus un înalt oficial militar al NATO, subliniind nevoia de „mai multe trupe” și mai ales mai multe forțe la „pregătire”.

Un impuls pentru „pregătire”. Există mai multe niveluri de „pregătire”.

Primul nivel

Primul nivel – care poate consta din aproximativ 100.000 de soldați pregătiți să se deplaseze în 10 zile – ar putea fi extras din Polonia, Norvegia și statele baltice (Estonia, Letonia și Lituania), a declarat Heinrich Brauß, fost secretar general adjunct al NATO pentru politica de apărare. Și planificarea forței, poate include și grupuri de luptă multinaționale pe care alianța le-a înființat deja în flancul estic, scrie POLITICO.

Un al doilea nivel de trupe i-ar sprijini apoi pe acești soldați, gata să fie recrutați din țări precum Germania în 10 până la 30 de zile.

Dar procesul ar putea deveni dificil. De ce? Pentru că deplasarea atât de rapidă, chiar și cu o lună, necesită mulți oameni, echipament și instruire – și mulți bani.

Unele armate vor trebui să-și intensifice eforturile de recrutare. Mulți aliați vor trebui să mărească cheltuielile pentru apărare. Și toată lumea va trebui să cumpere mai multe arme, muniții și echipamente

INFOFINANCIAR

Ultimele ştiri economice şi financiare pe plan intern şi internaţional. Infofinanciar vă oferă zilnic ştiri, reportaje, analize, opinii şi interviuri exclusive.