Info

Mutarea prin care gigantul rus Lukoil produce carburant la rafinăria din Ploiești. Compania nu are voie să importe țiței rusesc din cauza sancțiunilor

Lukoil,
sursa foto: dreamstime.com

Gigantul rus Lukoil, prezent și în România, produce în continuare carburant la rafinăria Petrotel pe care o deține în Ploiești, cu toate că din data de 5 decembrie 2022 au început să intre în vigoare sancțiunile Uniunii Europene care interzic total importul de țiței originar din Rusia.

Chiar dacă în spațiul public au apărut o serie de informații că producătorul de produse petroliere rus vrea să vândă activele din țara noastră, între timp, producția continuă printr-o mutare importantă prin care rușii folosesc petrol achiziționat din Kazahstan și transportat prin Caspian Pipeline Consortium.

Lukoil a găsit o variantă prin care să prelucreze țiței la rafinăria din Ploiești

Rafinăria Petrotel-Lukoil, una dintre cele mai mari din România, a fost fondată în anul 1904 de către Societatea Româno-Americană sub numele de Rafinăria Româno-Americană și bombardată în ce De-al Doilea Război Mondial. Din 1998, aceasta a fost preluată de compania petrolieră rusă Lukoil și modernizată, prelucrând milioane de tone de țiței anual venit din Rusia.

Totuși, din data de 5 decembrie 2022, de când au intrat în vigoare sancțiunile Uniunii Europene care interzic importul de țiței originar din Rusia după invazia pornită anul trecut în Ucraina, Lukoil România a început să aducă țiței din Kazahstan într-o încercare de a continua producția din România și de a alimenta rețeaua formată din peste 300 de benzinării la nivel național cu peste 3.000 de angajați. Astfel, măsurile impuse de UE împiedică rafinarea și vânzarea produselor provenite din petrol brut extras de pe teritoriul Rusiei, dar Lukoil a găsit o variantă de rezervă prin care să treacă pentru aceste interdicții.

Astfel, la început de an, compania condusă de la Moscova spune că funcționează normal, fără probleme de producție și distribuție, scrie Europa Liberă. Practic, după termenul limită impus de autoritățile de la  Bruxelles,  Lukoil România aduce țiței extras din Kazahstan, astfel combustibilul care este extras la Petrotel Ploiești, una dintre rafinăriile companiei, nu provine din Federația Rusă, motiv pentru care nu i se aplică sancțiunile Uniunii Europene.

„Lukoil ne-a asigurat că au surse alternative de țiței și produse petroliere și că nu vor fi probleme în România”, a anunțat Virgil Popescu, ministrul Energiei, conform sursei citate.

Cum ajunge petrolul din Kazahstan la Ploiești

Ministerul Energiei de la București spune că țițeiul prelucrat de Lukoil la Petrotel Ploiești este adus de la al doilea terminal din Novorossiysk, un oraș portuar cunoscut din regiunea Krasnodar, transportat prin Rusia, prin conducta Caspian Pipeline Consortium (CPC) și adus la Marea Neagră de unde ajunge la Ploiești.

Conform statisticilor, rafinăria prahoveană procesează anual în jur de două milioane de tone de țiței, care până la impunerea sancțiunilor din cauza războiului venea 100% din Rusia.

Ca volum de producție și vânzări, Lukoil România este a treia companie petrolieră din România, după OMV Petrom deținut în cea mai mare proporție de austrieci și de Rompetrol, deținut de KMG International din Kazahstan.

Ultimele date statistice, din 2021, arată că cele trei mari rafinării românești au procesat 9,9 milioane de tone de țiței, din care 6,82 milioane de tone proveneau din import, ponderea Lukoil fiind de 20% din țițeiul rafinat la nivel național.

La sfârșitul anului 2022 în industria petrolului au apărut o serie de informații că Lukoil ar dori să vândă operațiunile sale din România către Shell din cauza sancțiunilor impose Rusiei. Totuși, reprezentanții români au negat acest lucru, atrăgând atenția că nu au informații conform cărora compania rusească s-ar pregăti să iasă de pe piața autohtonă.