Infofinanciar > Lumea la zi > Musk a pierdut 17 miliarde de dolari în 24 de ore! I se trage de la faptul că a vrut să dea oameni afară!
Lumea la zi

Musk a pierdut 17 miliarde de dolari în 24 de ore! I se trage de la faptul că a vrut să dea oameni afară!

Elon Musk

Zilele trecute Elon Musk, fondatorul SpaceX și Tesla , a anunțat că își cheamă angajații înapoi la birouri. Se pare că anunțul nu a fost prea bine primit și Musk a revenit cu alt anunț, mult mai dur.

El a spus că va da afară circa 10 dintre cei ce lucrează pentru el. Nici noul anunț nu l-a prea ajutat, de fapt, chiar l-a lovit destul de rău. Musk a pierdut aproape 17 miliarde de dolari în doar o zi, după cum scrie Forbes.

Knock down

Pierderile s-au ridicat la 16,9 miliarde de dolari, iar acțiunile producătorului auto au scăzut cu 9,2%în 24 de ore, după publicarea anunțului în care Musk zice că va reduce personalul de la Tesla cu 10%.

„Principalul lucru la care investitorii se gândesc probabil în acest moment este că Musk ar trebui să tacă. A fost surprinzător de liniștit în ultima săptămână, iar acțiunile au mers bine”, a declarat  Matt Maley, strateg-șef de piață al lui Miller Tabak, citat de Forbes.

Astfel, averea antreprenorului – cel mai bogat om din lume – , este estimată la 216,8 miliarde de dolari.

O figură aparte

Despre Elon Musk se pot spune multe, pro si contra, însă este cert că știe să creeze valuri. Dincolo de faptul ca ține din nou prima pagina a ziarelor cu  intenția de a prelua Twitter, având în vedere afacerile sale care folosesc tehnologiile momentului, Musk ar putea deveni un model al miliardarului din acest secol.

Cu afaceri stabile in diverse domenii inovatoare, de la mașini electrice la nave și rachete private, miliardarul vedetă Elon Musk a devenit cea mai bogată persoană din lume prin construirea unei averi bine ancorate în tehnologia secolului XXI. Și-ar putea extinde afacerile și în zona platformelor sociale, după recenta ofertă de 43 de miliarde de dolari pentru cumpărarea Twitter. Astfel, Musk ar putea să-i imite în curând pe magnații din trecut, controlând o platformă media care ar contribui la faima sa, scrie Reuters. Ar fi un activ pentru gâdilat orgoliul, pe modelul Bezos, care deține „The Washington Post”.

Proprietarul

Musk este cea mai bogată persoană din lume, cu 92,3 miliarde de dolari mai mult decât Jeff Bezos de la Amazon.

Musk s-a născut în Pretoria, Africa de Sud, dintr-o mamă canadiană și tată sud-african și mai târziu a urmat Universitatea din Pennsylvania, unde a absolvit în 1997.

El nu a inventat rachete sau mașini electrice și nici nu a inventat Tesla, pe care a condus-o din 2008. Dar înțelegerea sa conform căreia mașinile electrice Tesla ar trebui să fie mașini de înaltă performanță, cu software sofisticat, în stil smartphone, a revoluționat afacerea auto globală.

Geniu financiar?

În timp ce mulți se așteptau inițial să eșueze Tesla – ceea ce aproape a făcut în timpul crizei financiare din 2008-2009 și în 2017-2018, când a trecut prin ceea ce Musk a numit „iad de producție”, la lansarea sedanului său de mare volum Model 3 -, compania a început sa înregistreze profituri trimestriale în 2020.

Wall Street a subliniat realizările Tesla prin ridicarea capitalizării de piață a companiei la peste o mie de miliarde – mai mult decât toți cei trei producători de automobile din Detroit plus Toyota Motor la un loc.