Info

Pilonul II de pensii s-a modificat! Ce se întâmplă cu banii românilor după noua reglementare

Bani
Sursă foto: Botoșăneanul

Investițiile la Pilonul II de pensii sunt făcute în mare parte în România de către tineri și persoane de vârsta a doua. Acum, după ce legea s-a modificat banii românilor au un alt traseu.

Chiar dacă vreme pensionarii este departe, cetățenii care contribuie la Pilonul II doresc să afle unde mai exact sunt banii lor. Oficialii au făcut modificări care îi privesc pe contribuabilii la Pilonul II de pensii. Acum, rudele decedaților care au contribuit pot să primească imediat sumele acumulate.

Potrivit Antana3 CNN, avem prezentat cazul unui cetățean în vârstă de 41 de ani care a contribuit până acum cu peste 20.000 de lei și dorește să fie liniștit că în cazul unei tragedii banii acestuia nu se pierd.

„Păi, dacă beneficiază în interesul defunctului și au nevoie pentru a organiza evenimentele de înmormântare probabil că e nevoie pentru perioada de atunci, nu pentru când o ieşi. Nu văd rostul să acorzi o sumă de bani pentru moștenitori. Din momentul când beneficiază și ei de pensie” declară cetățeanul. 

„În trecut avem situații în care un participant la Pilonul II de pensii practic murea și familia nu se putea ocupa spre exemplu de înmormântare a acelei persoane sau nu se putea ocupa de rezolvarea anumitor chestiuni care bineînțeles necesitau plăți materiale pecuniare, pentru că acei bani ajungeau dacă familia era cotizantă la Pilonul II de pensie, în acel Pilon II a familiei care rămăsese, bineînțeles, supraviețuitoare, care rămăsese în viață”, susține un avocat.

Cazul unei tragedii

O familie care a suferit un deces a vrut să retragă contribuția de la Pilonul II, dar a avut parte de o surpriză neplăcută.

„Surprinzător, fără să ne întrebe cineva și fără să avem să aibă vreun acces din partea noastră, au transferat direct acești bani către fondurile noastre private de pensii.

Și a fost un şoc pentru noi, pentru că noi ne bazam în acel moment pe acești bani”, a povestit reprezentantul familiei.

În prezent, legea s-a schimbat. Acum, rudele pot oricând fie să retragă întreaga sumă, fie să ceară mutarea banilor într-un alt cont de pensii și încasarea lor în tranșe lunare, pe o durată de cel mult 5 ani. Oficialii au făcut modificări care îi privesc și pe contribuabilii cu handicap. Cei care dețin o decizie de pensionare pe caz de invaliditate pot revendica imediat suma din cont.

Totodată, românii înscriși la Pilonul II de pensii nu mai trebuie să achite comisionul de 0,5 % din sumă atunci când retrag banii.

Acestea nu sunt singurele schimbări. De anul viitor contribuția se va majora cu un procent.