Infofinanciar > Info > Pensiile românilor nu vor scădea! Anunțul important al lui Daniel Baciu, director CNPP
Info

Pensiile românilor nu vor scădea! Anunțul important al lui Daniel Baciu, director CNPP

Pensii Sursa foto Romania TV
Sursă foto: Romania TV

Conform anunțului făcut de directorul Casei Naționale de Pensii, Daniel Baciu, nicio pensie nu va fi redusă după recalculare. Mai mult decât atât, Baciu a menționat că eliminarea inechităților ar putea avea ca rezultat creșterea veniturilor pentru anumite persoane.

Daniel Baciu, directorul Casei Naționale de Pensii, a anunțat că persoanele cu pensii mai mari de 4.000 de lei pe lună și cărora li s-au oprit contribuțiile de sănătate în 2022, vor primi banii înapoi, după decizia CCR.

Pensiile nu vor scădea

„Nicio pensie nu va scădea, noi asta urmărim prin recalculare sa eliminăm aceste inechități nu să le amplificam, dimpotrivă, pentru că există în momentul de față în plată în plată pensionari care au aceeași perioadă contributivă, aceeași vechime în muncă, dar faptul că au ieșit în perioade diferite de timp la pensie, pe acte normative care erau în vigoare la acea dată există cuantumuri diferite în plată. Noi trebuie să oferim acest act normativ ca să fie adoptat, dar de intrat în vigoare probabil că va intra în anul 2024”, a explicat Daniel Baciu.

La emisiunea „Punctul Culminant”, prezentată de Victor Ciutacu, ministrul Muncii, Marius Budăi, a vorbit despre recalcularea pensiilor speciale și modul în care acestea vor fi calculate în viitor. Potrivit declarațiilor sale, toate pensiile, indiferent de categoria socio-profesională a beneficiarilor lor, care depășesc valoarea salariului, vor fi supuse recalculării.

Cum se recalculează pensiile

Marius Budăi a explicat că „vor fi recalculate acele pensii care depășesc cuantumurile veniturilor casate în timpul activității. Este vorba despre absolut toate pensiile care depășesc valoarea salariului, absolut toate pensiile indiferent de categoria socioprofesională din care fac parte beneficiarii lor”.

Întrebat dacă în această categorie intră și pensiile din sistemul de justiție, Budăi a răspuns că „În general acolo sunt aceste cazuri și cu precizarea clară că nu se va atinge nimeni de partea de contributivitate, ca să avem foarte clar în imagine tot ce avem de făcut. Nu vorbesc despre impozitare, ci vorbesc despre recalculare astfel încât să nu mai depășească nicio pensie salariul avut în activitate”.

Ministrul a explicat că pensia va fi calculată în funcție de salariul pe care beneficiarul l-a avut în perioada activă și poate ajunge până la 80% din valoarea venitului brut, dar fără a depăși valoarea venitului net.

Discuții cu instituțiile europene

Ministrul Muncii a declarat că „Există o modalitate de calcul, o știm cu toții, avem modalitatea foarte bună din procentul respectiv să nu depășească venitul, se calculează procentul, însă nu aici este problema. Problema este ca în final să avem un proiect de lege agreat cu Comisia Europeană și să fie publicat în Monitorul Oficial astfel încât să intre în vigoare”, a mai spus ministrul.

Întrebat dacă aceste venituri din sistemul de apărare și ordine publică vor face parte din proiectul de lege la care Guvernul împreună cu Banca Mondială lucrează în acest moment, ministrul Muncii a răspuns: „Există un articol în acest proiect însă, eu reiterez ceea ce am spus pensiile militare nu sunt pensii speciale. Însă avem discuții, am avut discuții cu dumnealor, discutăm în continuare cu cei doi miniștrii de resort al Apărării și de Interne cu siguranță vom avea toate elementele necesare în discuțiile cu Comisia Europeană”, îl citează pe Budăi RomâniaTV.

INFOFINANCIAR

Ultimele ştiri economice şi financiare pe plan intern şi internaţional. Infofinanciar vă oferă zilnic ştiri, reportaje, analize, opinii şi interviuri exclusive.