Info

Mugur Isărescu, despre majorarea prețurilor și dobânzilor: „Este bine să comparăm situația din România și cu ce se întâmplă în lume”

Mugur Isărescu, despre majorarea prețurilor și dobânzilor: „Este bine să comparăm situația din România și cu ce se întâmplă în lume”
sursa foto: economedia.ro

Guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, a ținut astăzi un discurs în cadrul căruia a vorbit despre situația inflaționistă a României și a subliniat că, în comparație cu alte țări din zona euro, rata inflației naționale nu este în topul celor mai crescute procente.

Guvernatorul notează că situația României în ceea ce privește rata inflației s-a îmbunătățit față de 2019, când aceasta ajunsese la cel mai înalt nivel și susține că trebuie să avem ca termen de comparație și alte țări din zona euro, a căror situație este chiar mai îngrijorătoare.

România, pe locul 10 în Europa la capitolul inflație

”Este bine să comparăm situația din România și cu ce se întâmplă în lume. Și deocamdată haideți să ne comparăm cu ce vedem în Europa.  Am pus aici situația din 2019, când România era ”campioană” nefericită, cu cea mai mare rată a inflației. Pe parcursul a mai puțin de trei ani ne-am îmbunătățit situația comparativ, nu față de noi. Inflația a continuat să crească și acesta este un lucru nefericit, dar comparativ cu alte țări europene suntem pe poziția a zecea.

Avem nouă țări care sunt cu inflație mai ridicată decât noi, inclusiv țări din zona euro. De ce spun zona euro? Pentru că mulți cred că dacă ai intrat în zona euro ai scăpat de inflație. Uite că nu se dovedește a fi adevărat. Dacă am lua și luna octombrie, cu evoluția din luna octombrie, cred că ne-am îmbunătăți situația”, a declarat Mugur Isărescu, potrivit Antena3.

Guvernatorul a atras atenția asupra faptului că se poate observa o ușoară calmare a majorării prețurilor de consum, în sectorul alimentelor, metalelor și îngrășămintelor.

„Mai observăm că la această temperare relativă a creșterilor de prețuri, alături de petrol, au mai contribuit și piețele metalelor de bază, alimentelor și îngrășămintelor, unde s-a constatat o anumită detensionare.

Prețurile producției industriale de pe piața internă sunt la niveluri foarte mari. Mai devreme sau mai târziu ele se transmit în prețurile de consum, dar observăm aici în ultimele luni o ușoară calmare a majorărilor de preț”, a declarat Guvernatorul Băncii Naționale, Mugur Isărescu.

BNR va da timp celor cu credite în lei

De asemenea, acesta a subliniat necesitatea instrumentelor de politică monetară utilizate de băncile centrale pentru controlul inflației, cum ar fi majorarea ratelor dobânzilor, despre care guvernatorul a spus că va da timp suficient deținătorilor de credite în lei pentru a se calibra la noua situație.

”Am venit cu rata de politică monetară, treptat, fără mișcări brutale, în sus, ne-am apropiat în prezent de grupul țărilor Cehia și Polonia, dar nu ne comparăm cu Ungaria, pentru că ei trebuie să facă față unei crize valutare. Credem că a fost o abordare mai bună! Am utilizat și celelalte trei instrumente de politică monetară.

O economie se conduce și cu frână, și cu accelerație, dar depinde cum folosești dozajul. Uneori este mai important decât instrumentul. Am mers gradual și am mai urmărit un scop, să dăm timp celor cu credite în lei să se obișnuiască cu noile niveluri de rată de dobândă și cu faptul că perioada dobânzilor negative este ceva depășit și că lumea intră într-un alt normal și trebuie să ne obișnuim cu el“, a spus Mugur Isărescu, guvernatorul BNR.

Mugur Isărescu a avertizat, totuși, asupra creșterii prețurilor la energie electrică, deoarece acestea afectează multe alte domenii, și pot duce la fluctuația costurilor.

„Mai multe efecte ale majorării prețurilor la energie, țiței asupra altor produse, m-am exprimat în fața dumneavoastră la începutul anului. Cu prețurile la energie nu e de glumă, pentru că se duc repede în alte prețuri, sunt componenta cvasipermanentă în aproape toate costurile.

Dacă ne uităm pe ultimele luni, inflația s-a plimbat între 14 și 16 la sută. Și creșterile lunare s-au plimbat între 1 și 1,3%, comparativ cu creșterea majoră din aprilie, s-a conturat un platou pe care îl vedem mai bine dacă refacem graficul. La așezarea inflației indicelui prețurilor de consum, o contribuție importantă a avut-o evoluția stabilă a componentei energie electrică și gaze și o influență dezinflaționistă a grupei combustibililor”, a adăugat acesta, conform Digi24.