Info

Tranzacție pe axa BNR-ANPC! Banca Centrală vrea să preia prerogativele „protecției consumatorilor de servicii financiare”

Mugur Isărescu, Sursă foto: economedia.ro
Sursă foto: economedia.ro

Reprezentanții Băncii Naționale a României au trimis o scrisoare de intenție Parlamentului, prin care anunță că instituția bancară își dorește să achiziționeze de la ANPC atribuțiile de „protecție a consumatorilor de servicii financiare”. Voci din cadrul BNR au susținut că cei din funcțiile de conducere au elaborat propuneri de ordin legislativ prin care să creioneze un cadru legal care să permită realizarea acestei „tranzacții”.

„Prin acest demers se urmăreşte preluarea de către banca centrală a atribuţiilor Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor în ceea ce priveşte produsele şi serviciile financiar-bancare furnizate de entităţile aflate în aria de competenţă a Băncii Naţionale a României, potrivit cadrului legal în vigoare, fără a modifica pe fond conţinutul sau modul de exercitare a acestor competenţe. Propunerile legislative, astfel formulate, urmează să fie comunicate iniţiatorului legislativ, în vederea promovării proiectului de act normativ pentru a fi supus dezbaterii parlamentare”, scrie într-o scrisoare redactată de guvernatorul BNR, Mugur Isărescu.

Acest document scris de guvernatorul Isărescu conturează prima manifestare concretă a interesului BNR pentru înlocuirea ANPC în supravegherea comportamentului băncilor față de consumatori. Însă, banca centrală nu are drept de inițiativă legislativă, fapt ce va face ca proiectul la care face referire guvernatorul să fie preluat de Guvern sau de un parlamentar.

De altfel, în vara anului 2021, purtătorul de cuvânt al BNR, Dan Suciu, a susținut  că din ce în ce mai multe bănci centrale preiau o parte din atribuţiile de protecţie a consumatorilor și că o astfel de iniţiativă legislativă este dezbătută în Parlament.

Răspuns negativ pentru PSD

În același document,  BNR a oferit un aviz negativ proiectului PSD, care propune reglementarea protecției consumatorilor de servicii financiare. De asemenea, în cadrul capitolului III din inițiativă sunt enumerate o serie de prevederi cu privire la modul în care trebuie realizate ofertele și contractele de creditare. Însă, acestea sunt integrate deja în legi speciale.

Reprezentanții BNR fac referire la OUG 50/2010 privind contractele de credit pentru consumatori, OUG 52/2016 privind creditele imobiliare, OUG 99/2006 privind instituțiile de credit și adecvarea capitalului, Legea 209/2019 privind serviciile de plată, Legea 93/2009 privind IFN, Legea 363/2007 pentru combaterea practicilor comerciale incorecte și Legea 193/2000 privind clauzele abuzive din contracte.

A mai aparținut de BNR

Până în anul 2008, „Protecția consumatorilor de servicii financiare” a aparținut de BNR. Însă, odată cu adoptarea OUG 174/2008, serviciul a fost pus sub tutela ANPC.

De-a lungul timpului, reprezentanții BNR au menționat că acest proiect de lege ar încălca legislația europeană, dată fiind obligația operatorilor economici de a deține un sediu pe teritoriul României.

Înal doilea rând, aceștia au subliniat că sancțiunile trasate în ordonanță s-ar suprapune cu alte sancțiuni stipulate prin alte legi, lucru ce duce la încălcarea principiului potrivit cărui o faptă contravențională poate fi sancționată o singură dată cu o sancțiune principală.

În al treilea rând, cei din BNR au criticat prevederea potrivit căreia agentul constatator poate dispune oprirea temporară sau definitivă a prestării serviciilor, inclusiv de către instituțiile de credit și de alți prestatori de servicii financiare scriu cei de la Adevărul.