Infofinanciar > Lumea la zi > Bulgarii vor salarii mai mari! Mii de persoane protestează în Sofia din cauza inflației
Lumea la zi

Bulgarii vor salarii mai mari! Mii de persoane protestează în Sofia din cauza inflației

aljazeera.com
FOTO: aljazeera.com

Sindicatele au cerut accelerarea adoptării bugetului pentru anul viitor și creșterea salariilor în funcție de inflație. Mii de protestatari au ieșit în stradă în Bulgaria pentru a cere salarii mai mari, în contextul în care inflația în creștere afectează țara. La demonstrația de vineri, organizată de cele mai mari două mari sindicate din țară, protestatarii s-au adunat în fața clădirii parlamentului cu pancarde și au scandat cereri de îmbunătățire a salariilor.

Sindicatele au dat guvernului o declarație comună pentru a accelera adoptarea bugetului pentru anul viitor, pentru a evita riscul de a îngheța salariul minim la nivelul actual, în ciuda inflației. De asemenea, declarația a solicitat sprijin pentru grupurile mari de persoane care au fost expuse la sărăcie energetică înainte de iarnă și protecția drepturilor de muncă.

Protestul a continuat cu o procesiune de peste 1.000 de mașini, care a trecut pe principalele bulevarde din capitala Sofia, provocând ambuteiaje semnificative. În prezent, Bulgaria este guvernată de un cabinet interimar cu puteri limitate, după ce a ieșit de la cele patru alegeri generale în mai puțin de doi ani. Alegerile au produs un parlament fragmentat și nicio coaliție viabilă, lăsând țara în impas politic.

Lyuboslav Kostov, cel mai important expert economic al sindicatelor independente, i-a îndemnat pe legislatori să-și facă treaba și să formeze un guvern care să prezinte un buget de stat pentru anul viitor. El a explicat că noul buget trebuie să includă o creștere a salariului minim dacă țara dorește să adere la zona euro la 1 ianuarie 2024.

Bulgarii au luat exemplul Greciei

Protestul bulgarilor vine la mai puțin de două zile de evenimentele similare care s-au petrecut în Grecia. În capitala statului elen, Atena mii de oameni au mărșăluit pe străzi cu bannere pe care scria „ Nu disponibilizărilor, nu reducerilor salariale”. Confederația Generală a Muncitorilor greci reprezentată de sectorul privat împreună cu sindicatul din sectorul public au refuzat să își mai desfășoare activitatea solicitând la unison creșterea salariului minim care este de 713 de euro pe lună.

Muncitorii luptă cu inflația care le sufocă gospodăriile, costul ridicat al energiei și al produselor de bază le afectează veniturile”, au transmis liderii de sindicat. Inflația din statul insular a ajuns la 12% și este una dintre cele mai ridicate din zona euro, în condițiile în care economia a crescut datorită turismului.

Guvernul conservator din Grecia a cheltuit cu subvențiile pentru energie și cu alte măsuri de reducere a costurilor pentru fermier, locuințe și întreprinderi, peste 9 miliarde de euro.

Angajații din transportul public au refuzat să mai lucreze generând un adevărat haos în traficul din Atena, de asemenea și feriboturile au rămas andocate în porturi. Chiar și controlorii de trafic și-au suspendat activitate, fapt ce a provocat o anularea a mai multor zboruri.

Proteste au mai fost înregistrate în cursul acestei luni și Marea Britanie, Franța, Spania și Germania, nemulțumirea europenilor este comună și constă în creșterea prețurilor pentru energie și pentru produsele de bază, generate de invazia Rusiei în Ucraina, potrivit aljazeera.com.