Infofinanciar > Info > „Legea cetățeniei”, trimisă spre analiză Curții Constituționale! Ce nemulțumiri a avut președintele Klaus Iohannis
Info

„Legea cetățeniei”, trimisă spre analiză Curții Constituționale! Ce nemulțumiri a avut președintele Klaus Iohannis

Klaus Iohannis, președintele României, Sursă foto: Libertatea
Sursă foto: Libertatea

Președintele României, Klaus Iohannis, a cerut, joi, Curții Constituționale să verifice modificările aduse de parlamentari Legii cetăţeniei. Șeful statului reclamă că noile amendamente ale Parlamenului permit cetățenilor străini căsătoriți cu un cetățean român să obțină cetățenia română, dacă aceştia convieţuiesc în străinătate de cel puţin 10 ani de la data căsătoriei.

Această condiție de acordare a cetățeniei române a fost inițiată în urmă cu o lună de PSD în Camera Deputaţilor, printr-un proiect de lege. Ulterior, decizia a fost adoptată prin voința parlamentarilor, care au oferit 253 voturi „pentru”.

„Considerăm că, prin conţinutul său normativ, Legea pentru modificarea art. 8 alin. (1) lit. a) din Legea cetăţeniei române nr. 21/1991 încalcă o serie de principii şi dispoziţii constituţionale”, a scris Iohannis în sesizare.

Legea, contrară exigențelor constituționale

De asemenea, liderul de la Cotroceni a susținut că unele articole din lege sunt lipsite „de claritate și precizie, contrar exigențelor constituționale”, scriu cei de la Hotnews.

„Potrivit art. 1 alin. (1) din Legea nr. 21/1991, în forma în vigoare, „cetăţenia română este legătura şi apartenenţa unei persoane fizice la statul român”.

În cazul legii criticate, prin raportare la exigenţele impuse de art. 1 alin. (5) din Constituţie, în dimensiunea sa referitoare la calitatea legii, apreciem că sintagma „este căsătorit şi convieţuieşte în străinătate cu un cetăţean român de cel puţin 10 ani de la data căsătoriei” este lipsită de claritate şi precizie, contrar exigenţelor constituţionale.

Din conţinutul normei criticate nu reiese cu claritate dacă această perioadă de 10 ani trebuie să fie una neîntreruptă sau nu, mai ales prin raportare la dispoziţiile art. 8 alin. (3) din Legea nr. 21/1991.

Intervenţia legislativă asupra art. 8 alin. (1) lit. a) din Legea nr. 21/1991 nu este corelată cu prevederile art. 8 alin. (3) din acelaşi act normativ (…) Astfel, întrucât art. 8 alin. (3) trimite la întregul conţinut al art. 8 alin. (1) lit. a), devine neclar în ce măsură ipoteza normativă – potrivit căreia cetăţeanul străin sau persoana fără cetăţenie se află în afara teritoriului statului român pe o perioadă mai mare de 6 luni în cursul unui an, cu consecinţa neluării în calcul a anului respectiv – va fi compatibilă cu noua soluţie legislativă ce are în vedere plasarea titularului cererii în străinătate pe întreaga perioadă de 10 ani de la data căsătoriei

Ţinând cont şi de importanţa domeniului reglementat, domeniu rezervat legii organice potrivit art. 5 alin. (1) din Constituţie, era cu atât mai necesară definirea cu claritate a tuturor ipotezelor normative şi a condiţiilor în care cetăţenia română poate fi dobândită la cerere, o reglementare lacunară sau neclară fiind contrară art. 1 alin. (5) în dimensiunea sa referitoare la calitatea legii, prin raportare la art. 1 alin. (3) şi art. 4 din Constituţie”, se mai arată în sesizarea la CCR”, se arată în sesizarea făcută de președintele Klaus Iohannis.

INFOFINANCIAR

Ultimele ştiri economice şi financiare pe plan intern şi internaţional. Infofinanciar vă oferă zilnic ştiri, reportaje, analize, opinii şi interviuri exclusive.