Infofinanciar > Lumea la zi > Ucrainenii au lansat ”vampirii” în lupta cu Rusia. Kievul a postat un video cu lansatoarele de rachete
Lumea la zi

Ucrainenii au lansat ”vampirii” în lupta cu Rusia. Kievul a postat un video cu lansatoarele de rachete

rm 70 vampire, sursa foto mil.in.ua
sursa foto mil.in.ua

Forțele de apărare ucrainene au distribuit recent o înregistrare video care prezintă desfășurarea sistemului de lansatoare multiple de rachete RM-70 Vampir, fabricat în Cehia, poreclit „Bloodsucker” de către trupele ucrainene.

Centrul de presă unit al forțelor de apărare ale Frontului Taurida a partajat videoclipul. Montat pe un șasiu de camion Tatra 8×8, acest sistem ceh permite deplasarea rapidă către locul de tragere, executarea sarcinii de tragere și retragerea rapidă către un loc sigur.

Proiectul „Cadou pentru Putin”

Potrivit comandantului echipajului MLRS, trecerea de la un Grad MLRS la RM-70 Vampir se simte ca și cum ai trece de la o „mașină sovietică la o mașină străină”. Bazat pe mai multe tehnologii vechi de câteva decenii, Grad MLRS este încă foarte utilizat în conflictul actual. Forțele armate ucrainene și rusești utilizează acest sistem de rachete cu lansare multiplă (MLRS) montat pe camion ca parte a arsenalelor lor respective. Grad MLRS și RM-70 Vampir sunt sisteme de rachete montate pe camion utilizate de diverse forțe armate. Cu toate acestea, RM-70 Vampir este considerat o versiune mai avansată și mai modernă a Grad MLRS.

Acesta se mândrește cu o precizie sporită, o rază de acțiune mai mare și capacitatea de a se deplasa rapid către pozițiile de tragere și de a se retrage în siguranță. În plus, RM-70 Vampir poate lansa diferite tipuri de rachete cu diferite sisteme de ghidare, ceea ce îi conferă o mai mare versatilitate decât Grad MLRS. În plus, RM-70 Vampir are o rază de acțiune mai mare decât Grad MLRS, cu o rază maximă de acțiune de 40 de kilometri, față de 20-30 de kilometri pentru Grad. RM-70 Vampir este, de asemenea, mai precis datorită sistemelor sale moderne de ghidare, permițându-i să lovească ținte cu o mai mare exactitate decât Grad.

De la începutul invaziei Rusiei în Ucraina, se pare că sistemele de rachete cu lansare multiplă RM-70 Vampir de 122 mm au fost furnizate Ucrainei de către Republica Cehă pentru o sumă nedeclarată. În același timp, a fost lansat un efort de strângere de fonduri în cadrul proiectului „Cadou pentru Putin” cu scopul de a obține pentru armata ucraineană un RM-70 Vampir MLRS. Proiectul urmărește să strângă bani pentru a sprijini armata ucraineană împotriva forțelor rusești. Proiectul „Cadou pentru Putin”, inițiat de omul de afaceri ceh Dalibor Dedek, reprezină un efort în scopul de a ajuta armata ucraineană să achiziționeze mai multe arme și echipamente, inclusiv muniție, drone, vehicule de luptă, tancuri și sisteme de artilerie.

Sistemul de rachete cu lansare multiplă RM-70 Vampir

În martie 2023, s-a raportat că, în câteva săptămâni, Ucraina va primi un lansator de rachete RМ-70 împreună cu 365 de rachete. Acest lucru a fost posibil datorită fondurilor strânse prin proiectul „Cadou pentru Putin”, care au depășit 1,3 milioane de dolari. Pe baza imaginilor împărtășite pe rețelele de socializare la 10 martie 2023, Ucraina deține acum cea mai recentă versiune a sistemului de rachete cu lansare multiplă (MLRS) de 122 mm, RM-70 Vampir. Sistemul de rachete este o variantă îmbunătățită a RM-70 122 MLRS. Este conceput pentru a ataca o varietate de ținte ostile, inclusiv infanteriști, piese de artilerie, infanterie motorizată, tancuri și alte vehicule de luptă.

În februarie 2015, a fost produs primul prototip al RM-70 Vampir, iar în luna octombrie a aceluiași an acesta a fost supus cu succes unor teste. Excalibur Army din Republica Cehă a proiectat și fabricat acest sistem de armament. Camionul tactic militar Tatra T-815-7 8×8 servește drept bază pentru acest sistem de armament. Deși configurația fundamentală a lansatorului de rachete este similară cu cea a RM-70 original, cablajul a fost reproiectat. În cabina echipajului pot fi cazate trei persoane. Carena din față a vehiculului poate fi echipată cu o lamă de buldozer acționată hidraulic pentru curățarea obstacolelor și stabilirea pozițiilor de tragere. Un lansator de 40 de rachete este montat în partea din spate a șasiului camionului, cu un lot suplimentar de 40 de rachete de 122 mm amplasat în spatele cabinei echipajului pentru reîncărcare rapidă. Lansatorul de rachete are o lungime de 9,97 m și este ridicat de arcuri pneumatice, conform The Eurasian Times .