Infofinanciar > Info > Social media, istorie și evoluție
Info

Social media, istorie și evoluție

Social Media
Credit imagine: freepik.com

Până de curând metodele de a câștiga bani erau aceleași peste tot. Oamenii se gândeau ce meserie li se potrivește cel mai bine și din care își pot obține traiul de zi cu zi. Însă în ultima perioadă au început să apară meserii la care nimeni nu se gândea cu zece ani în urmă. Printre ele se numără meseriile de vlogger sau influencer. Lucrul pe care îl au în comun aceste două meserii noi apărute este universul social media. Chiar dacă la început era greu de crezut că aceste activități îți pot asigura un venit, în prezent există oameni care duc o viață lipsită de griji din punct de vedere financiar care activează în aceste domenii.

Inițial rețelele de socializare au apărut pentru a ajuta oamenii să comunice mai ușor cu persoanele dragi sau să își facă noi prieteni. Nici nu se punea problema de a câștiga și bani din asta. Prima rețea de socializare a apărut în 1997 și se numea SixDegrees.com. Această rețea de social media a atins un număr maxim de 3,5 milioane de utilizatori, infim pe lângă rețelele existente astăzi. De exemplu Facebook, care este cea mai populară platformă de comunicare de pe planetă, are peste 2,4 miliarde de utilizatori. Dar bineînțeles, din 1997 până în 2021 tehnologia a evoluat, iar computerele și device-urile au devenit mai accesibile. Cu siguranță cel mai mare atu pe care l-a avut industria de social media a fost apariția smartphone-urilor, care în prezent au devenit extensia fiecărui om. Acest lucru a determinat ca 72% din utilizatorii de internet să fie prezenți pe platformele de social media, cei mai activi fiind evident cei cu vârste cuprinse între 18 și 35 de ani, care sunt prezenți pe social media în procent de peste 80%.

Ușor ușor au început să apară noi platforme de socializare precum Instagram, Twitter, Snapchat sau chiar TikTok, iar odată cu explozia lor în rândul oamenilor au apărut și metode de a face bani din ele. Dacă vă întrebați cum se fac acești bani, răspunsul este simplu. Odată cu milioanele de utilizatori prezenți pe aceste platforme au apărut și interese din partea marilor branduri care au văzut un potențial mare de promovare. În cazul YouTube banii pot veni inclusiv din vizualizările pe care un cont le face, iar la final aceste vizualizări se monetizează. Însă prețul pentru fiecare vizualizare diferă în funcție de țara din care este creatorul de conținut.

Instagram

În prezent Instagramul este una dintre cele mai populare rețele de socializare de pe planetă, cu peste 500 de milioane de utilizatori. Aceasta a fost lansată în 2010 de Kevin Systrom și Mike Krieger și a înregistrat un succes rapid. Ulterior compania a fost cimpărată de gigantul Facebook în 2012 pentru suma de un miliard de dolari. Pe acea vreme nu credea nimeni că oamenii vor face efectiv bani din conținutul prezent pe platformă. Cea mai mare parte a oamenilor care fac bani din Instagram se cheamă influenceri. Mai nou această denumire de influencer a devenit o adevărată meserie. Cum fac ei banii, păi să vă explic. Cei mai mulți influenceri au conturi de Instagram care sunt urmărite de câteva zeci de mii, uneori chiar milioane de utilizatori. Acest lucru le oferă o deschidere foarte mare asupra oamenilor ceea ce devine o miză pentru marile branduri. Odată ajuns în poziția de a avea un cont de Instagram cu câteva zeci de mii de urmăritori, interesul brandurilor pentru a colabora crește, iar aceștia încheie contracte pentru promovarea brandului respectiv. Sumele pentru promovare diferă în funcție de cât de urmărit este contul respectiv.

Spre exemplu, Kylie Jenner, o vedetă din Statele Unite ale Americii, primește suma incredibilă de 1,2 milioane de dolari pentru promovarea unui brand într-o postare de-a ei. Trebuie precizat că aceasta are peste 279 de milioane de urmăritori pe contul ei de Instagram. Această sumă o pune pe poziția întâi al topului celor mai bine plătite vedete de pe instagram. Pentru unii oameni 1,2 milioane de dolari reprezintă banii pe care îi fac pe tot parcursul vieții, însă pentru Kylie înseamnă doar o simplă postare pe un cont de socializare. În general brandurile “vânează” pentru reclamă, deoarece tehnologia a evoluat fantastic și odată cu evoluția ei s-au schimbat și metodele de promovare. Companiile de publicitate nu mai sunt atât de eficiente, comparativ cu contactarea unui influencer care poate prezenta produsul pe ecranele a milioane de oameni. În prezent platforma Instagram este una dintre cele mai exploatate rețele de social media când vine vorba de monetizare.

Facebook

Facebook este în prezent cea mai mare rețea de socializare de pe planetă. Aceasta are un portofoliu de peste 2,4 miliarde de utilizatori, însă la început a avut o altă menire. La început Facebook era o rețea socială cu circuit închis pentru studenții Universității Harvard din Statele Unite ale Americii. Ulterior acesta s-a deschis și pentru alte universități din State, însă reprezenta tot un circuit închis. Platforma actuală fost realizată de Mark Zuckerberg în anul 2004 și a avut un real succes în rândul oamenilor. Zuckerberg a creat platforma pentru a ajuta oamenii să își contacteze cunoștințele sau chiar să își facă noi prieteni. Odată cu succesul pe care l-a avut au apărut și controverse legate de platformă, fapt ce a dus la interzicerea ei în mai multe țări din Orientul Mijlociu. Compania a ajuns atât de mare încât în prezent deține Instagram-ul, Whatsapp-ul si Facebook Messenger, care în prezent sunt unele dintre cele mai descărcate aplicații de pe planetă. Există varianta de a face bani prin intermediul Facebook-ului, însă la fel ca în cazul Instagramului aceste variante au apărut de curând. În prezent platforma are o posibilitate de a vinde lucruri printr-un marketplace. Acolo oamenii își pot posta serviciile pe care le pot oferi sau anumite lucruri pe care le au de vânzare. Exista șanse mari ca oamenii să găsească un client sau un job prin intermediul aplicației Facebook. Trebuie precizat faptul că peste 70% dintre marketeri și companii folosesc Facebook pentru a găsi noi clienți sau angajați. Acest lucru mărește probabilitatea de a reuși să câștigi bani prin intermediul Facebook-ului, ținând cont ce este cea mai populară rețea de socializare de pe planetă.

YouTube

YouTube este o rețea de socializare unde utilizatorii pot încărca video-uri și pot viziona materiale în funcție de interesele fiecăruia. Platforma a fost creată în anul 2005 de Chad Hurley, Steve Chen și Jawed Karim. Succesul platformei a venit odată cu dezvoltarea tehnologiei și apariția smartphone-urilor. Primul videoclip postat pe YouTube este intitulat “Me at the zoo” și a reușit să strângă în 16 ani peste 199 de milioane de vizualizări. Însă acest număr de vizualizări este infim pe lângă cel mai vizionat videoclip al platformei. Acesta este reprezentat de un cântec destinat copiilor și a reușit să strângă în 5 ani colosală sumă de 9,5 miliarde de vizualizări. Spre deosebire de celelalte două rețele de socializare, YouTube-ul este o platformă care poate fi monetizată fără a fi nevoie să faci contract cu un brand sau să vinzi ceva. Monetizarea vine din simpla vizionare a videoclipurilor, însă suma pe care un utilizator o poate primi diferă în funcție de zona geografică în care e află. Spre exemplu în România pentru fiecare 1000 de vizualizări utilizatorul va primi 0,14 dolari. Dar aceasta nu este singura metodă de a face bani pe YouTube. Mai nou pe această platformă au apărut și reclamele, care bineînțeles că sunt plătite. La începutul și la sfârșitul fiecărui videoclip apare câte o reclamă sau două. Din aceste reclame posesorii conturilor de pe care au fost postate videoclipurile primesc bani, dar suma diferă în funcție de mărimea contului, conținutul și câte vizualizări are videoclipul. Există și varianta de a băga reclame pe parcursul videoclipului, însă singura condiție existentă este ca videoclipul să aibă o durată de mai mult de 10 minute. Cel mai mare cont deținut de o persoană din România are peste 3 milioane de urmăritori și îi aparține lui Andrei Șelaru, un tânăr care a făcut din YouTube o meserie.

TikTok

TikTok-ul este o platformă similară YouTube-ului, însă conținutul se bazează pe videoclipuri scurte de pâna la un minut. Această platformă a prins amploare în ultimii doi ani în mai multe țări precum Statele Unite ale Americii, Japonia, China și România. Aplicația a fost lansată în China în anul 2016 de Zhang Yiming și a inițial numele de A.me. Un an mai târziu a fost disponibilă și pentru țările din afara Chinei. Impactul pe care aplicația TikTok l-a avut în ultima perioadă se datorează faptului că peste 85% din utilizatorii de internet preferă conținutul video în detrimentul celui bazat pe text. La baza aplicației TikTok stă start-up-ul Musical.ly din Shanghai. Prin intermediul TikTok-ului utilizatorii pot crea sau urmări filmulețe între 3 și 60 de secunde care au pe fundal diferite fragmente din piese muzicale, dialoguri sau replici memorabile din filme. În prezent TikTok-ul este cea mai descărcată aplicație la nivel European și din Statele Unite ale Americii. Succesul de care s-a bucurat aplicația a făcut compania să ajungă la valoarea de 75 de miliarde de dolari. În prezent, la nivel global există peste 800 de milioane de utilizatori TikTok. Pe lângă starea de bine pe care le-o oferă utilizatorilor, creatorii de content câștigă și bani. Situația este similară cu cea de pe YouTube, adică vizualizările se transformă în bani. Suma pe care o pot câștiga creatorii de conținut de pe TikTok diferă în funcție de numărul de urmăritori pe care îl are contul și câte vizualizări are filmuletul postat. Spre deosebire de YouTube, TikTok-ul plătește mult mai bine. Un tiktoker poate ajunge la câștiguri cuprinse între 1.300 și 2.000 de dolari cu doar 10.000 de urmăritori ai contului. Sumele pot fi verificate foarte ușor prin intermediul tiktok money calculator.

Snapchat

Snapchat este tot o platformă de socializare bazată pe conținut foto și video. Aplicația a fost lansată în anul 2011 de Evan Spiegel, Bobby Murphy și Reggie Brown, toți trei studenți ai Universității Stanford. Una dintre caracteristicile aplicației este faptul că textul, imaginile și videoclipurile sunt valabile pentru o perioadă scurtă de timp, câteva secunde mai exact. Acest lucru a atras atenția oamenilor, iar aplicația a devenit foarte populară. În 2018 Snapchat avea peste 187 de milioane de utilizatori zilnici. Odată cu acest succes au început să apară și banii. Snapchat a dezvoltat un sistem prin care creatorii de conținut pot face promovare produse precum cărți electronice, programe audio sau cursuri video pe Snapchat și puteți câștiga bani. Cu toate acestea, volumul vânzărilor depinde în mare măsură de calitatea conținutului, designului și promovării.

După prezentarea unora dintre cele mai mari rețele de socializare am concluzionat că evoluția tehnologiei a împins metoda de promovare către mediul de online datorită numărului crescut al utilizatorilor. Este incredibil cum niște platforme care inițial au fost create pentru socializare au devenit în timp niște unelte ale marilor branduri mondiale pentru a se promova.