Infofinanciar > Educație financiară > Economia digitală. Cum poți face bani, devenind creator de conținut, numai din vizualizări?
Educație financiară

Economia digitală. Cum poți face bani, devenind creator de conținut, numai din vizualizări?

Economia digitală. Cum poți face bani, devenind creator de conținut, numai din vizualizări?
sursa foto unsplash

Faptul că youtuberii au început să facă bani serioși din activitatea în online nu mai este un lucru străin. Toată lumea vorbește despre faptul că dacă vrei să ai un astfel de job numai pentru banii pe care i-ai putea câștiga, ai plecat din start cu o problemă. Însă, dacă vrei să-ți faci un canal de Youtube sau un simplu blog, este important să știi, odată ce ai devenit mai popular, și cum poți câștiga câțiva bănuți.

Da, poți face niște bani buni din activitatea ta pe rețelele de socializare, însă doar în cazul în care construiești ceva. Aici vorbim despre noul job de „content creator” și de cum câștigă aceste persoane destui bani încât să supraviețuiască.

Youtube, spre exemplu, este o platformă digitală deținută de gigantul Google. Orice formă de venit pe care un creator de conținut o încasează pe platformă vine prin intermediul AdSense.

AdSense este un serviciu pe care Google îl oferă content createrilor sau companiilor pentru a primi o formă de monetizare. În momentul în care îți faci un blog sau un site, platforma ta nu o să genereze reclame de una singură – trebuie să optezi pentru ca spațiul disponibil să poată fi folosit ca spațiul publicitar. Când intrăm pe un site de știri spre exemplu, spațiile în care apar reclamele sunt zonele de publicitate alese.

Cum se câștigă bani din Google?

Parteneriatul dintre tine (creatorul de conținut) și Google are la baza sa un concept de monetizare foarte simplu: revenue share. El face referire la modul în care este distribuit venitul generat în urma unor servicii prestate sau bunuri vândute ulterior.

O afacere care vinde parfumuri, spre exemplu, o să investească în reclame pe Google prin intermediul AdSense. În acel moment, în funcție de suma pe care o alegi, AdSense va genera reclame către categorii de persoane pe care tu, cel care deține compania, ți le-ai dori clienți. Astfel, reclama ta o să apară în funcție de interesele persoanelor care caută produse similare cu cele pe care tu, prin intermediul companiei tale, le oferi.

În momentul în care o persoană apasă pe o reclamă și face o achiziție, pagina de unde a fost generată primește ca răsplată o cotă parte din valoarea achiziției. Dacă ai, spre exemplu, un blog în care faci recenzii la telefoane și te urmărește un număr considerabil de oameni, retailerii din domeniu au un interes în a plasa reclame. Dacă din 1.000 de vizitatori la tine pe pagină, unul dintre ei apasă pe o reclamă și cumpără un telefon de 500 de dolari, CPM-ul tău va fi de 2 dolari.

Ce este CPM și de ce e important în digital marketing?

Costul per mie sau CPM este un instrument folosit în digital marketing pentru a ilustra care este valoarea a 1.000 de impresii pentru o reclamă pe un site, blog sau canal de Youtube – este cât plătește un advertiser pentru a-și afișa campania. O impresie reprezintă pur și simplu momentul în care vezi o reclamă în online, chiar și pentru o milisecundă atunci când navighezi pe newsfeed-ul de la Facebook. În exemplul pe care l-am dat anterior, dintr-o mie de vizitatori pe un blog de recenzii, doar unul a făcut o achiziție. Numărul total de impresii este împărțit la valoarea achizițiilor făcute de vizitatorii tăi și rezultă CPM-ul pentru platforma ta de conținut.

Din momentul în care ți se calculează un CPM de 2 dolari, tu poți vinde afișări pe site-ul tău cu 2 dolari pe mie. Dacă un retailer din IT vrea să aibă 100.000 de impresii la tine pe platformă, el îți va plăti câte 2 dolari pentru fiecare mie, adică 200. Acei bani reprezintă valorea spațiului publicitar de pe platforma ta pe care îl pui la dispoziție unui actor economic pentru a se promova sau a vinde produse/servicii.

Principalii factori care determină CPM-ul

Calculul făcut anterior reprezintă doar un model de exemplu simplificat. În realitate, CPM-ul are în spatele său o multitudine de factori complecși, care fac ca valoarea sa să fie diferită de la site la site sau în funcție de creatorul de conținut.

În primul rând, reclamele pot fi generate în mai multe feluri: unele pot ocupa mai mult spațiul publicitar, altele mai puțin, lucru ce duce la modificarea CPM-ului în funcție de dimensiunile unei campanii. Pe de altă parte, Google ia în calcul și factori precum intenția audienței, cât cheltuie oamenii care te urmăresc într-o lună, spre exemplu. Aici nu este de ignorat nici nișa din care faci parte: dacă vorbești despre jocuri video, promovarea pe platforma ta a unei campanii de turism îți va aduce mult mai puțini bani, deoarece comunitatea ta nu a intrat la tine pe platformă pentru a-și căuta vacanțe.

CPM-ul ia în calcul și factori ce țin de audiență: din ce țară provine vizitatorul, modulele sale cookie sau dispozitivul de pe care te urmărește. În România, costul per mie este mai mic decât cel din Norvegia, deoarece putere de cumpărare a populației nu este egală, și implicit, vizitatorii cheltuie mai mulți sau mai puțini bani în funcție de țara de proveniență. Este important și dacă ești urmărit mai mult de pe un calculator decât o tabletă sau un telefon, deoarece experiența vizitatorului este diferită. Înainte de pandemie, majoritatea achizițiilor în online se făceau de pe un sistem desktop, nu de pe un telefon. Pe de altă parte, valoarea medie a unei achiziții de pe calculator este mai mare decât cea de pe telefon.

Chiar și contextul anului este un factor ce-ți determină CPM-ul. În luna noiembrie sau decembrie, costul per mia de vizualizări crește, deoarece companiile promovează campanii de Black Friday sau de Crăciun, atunci când lumea cheltuie mai mult decât în restul anului.

Cum alegi unde să-ți desfășori activitatea?

Acum că am stabilit, în linii mari, cum poți fi răsplătit pentru munca depusă, mai rămâne să-ți alegi unde vrei să fii prezent, în online. În prezent, ceea ce primează este conținutul video, motiv pentru care poți pleca la drum cu o carieră de acest tip. Pe Youtube însă, potențialul tău venit este influențat și de politicile de conținut ale platformei, care te taxează pentru limbaj, ceea ce promovezi, subiectele abordate, drepturi de copyright, cât timp petrec oamenii la tine pe canal, cât timp se uită la reclame, etc.

Banii pe care advertiserii îi plătesc la youtube se calculează astfel: venitul generat de campanie împărțit la numărul de impresii, înmulțite cu 1.000 (formula care îți determină CPM-ul). Într-un scenariu ideal, dacă ai câștigat 200 de dolari pentru 50.000 de vizualizări, asta înseamnă că primești 4 dolari per mia de vizualizări. La noi în țară, sumele nu sunt atât de mari, ajungând de la 10 cenți până la câțiva dolari în medie.

Cel mai mare CPM îl au țările cu putere de cumpărare ridicată, precum Germania, Australia, Canada, Emiratele Arabe, Elveția, Norvegia, etc. În România, indicele CPM este în jur de 1/2 dolari în medie, însă la aceste cifre ajung creatorii de conținut cu peste 100.000 de urmăritori, cu vechime, cu content dedicat unei nișe. Pe lângă asta, nu trebuie să uităm că este un indice orientativ, nu reprezintă o valoare fixă cu care vei fi răsplătit. Dorian Popa, unul dintre cei mai mari youtuberi din România, declara la începutul anului într-un vlog că face de la 6-7.000 de dolari până la 15.000 de dolari pe lună din vizualizări.