Infofinanciar > Info > Moldova primește ajutor militar, politic și economic din partea UE
Info

Moldova primește ajutor militar, politic și economic din partea UE

sursa zgd.md
Foto: zgd.md

Președintele Consiliului Uniunii Europene, Charles Michel, aflat în vizită la Chișinău a făcut anunțul că Uniunea Europeană are „datoria” să susţină Republica Moldova și că  Bruxelles-ul ia în considerare un sprijin militar suplimentar pentru autorităţile moldovene.

Comisia Europeană analizează modul în care poate oferi mai mult sprijin militar Republicii Moldova

„Referitor la sprijinul militar pentru Republica Moldova, au fost luate decizii. De exemplu, intenționăm să susținem logistica de apărare cibernetică. Astăzi am discutat cum putem să oferim mai mult sprijin, mai multe activități de consolidarea a capacităților militare. Avem de gând să mărim semnificativ sprijinul pentru Moldova, oferind forțelor armate mai multe echipamente. UE este total solidar cu Moldova. Este datoria noastră europeană să ajutăm și să sprijinim țara. Vom ajuta Moldova să facă față consecințelor cu care se confruntă, din cauza agresiunii ruse în Ucraina” a declarat Charles Michel.

 Liderul Consiliului a refuzat să ofere însă mai multe detalii, spunând că este extrem de important să fie evitate orice fel de escaladări.

Autoritățile de la Chișinău contează și pe sprijinul european pentru aderarea Republicii Moldova la zona unică de plăți în euro și acceptarea operatorilor moldoveni mobili în rețeaua europeană de roaming.

Maia Sandu, Președintele Republicii Moldova a mulţumit partenerilor europeni pentru ajutorul umanitar în valoare de peste 13 milioane de euro acordat până în prezent Chişinăului.

„Am ales integrarea europeană ca model de dezvoltare şi, la 3 martie, Republica Moldova a semnat cererea de aderare la UE. Pe 22 aprilie am transmis deja prima parte a chestionarului completat, iar în zilele următoare vom expedia şi a doua parte a chestionarului. Procesul de integrare europeană este unul complex, dar vrem să oferim cât mai curând cetăţenilor noştri viitorul pe care îl merită. Toate planurile noastre însă pot fi realizate doar în pace. Mulţumim pentru ajutorul oferit ţării noastre şi contăm pe suportul UE pentru deschiderea pieţei pentru fructele din Republica Moldova. Avem nevoie şi de permise pentru transportul de mărfuri în UE. Planurile şi intenţiile noastre nu s-au schimbat. Vrem să construim un stat puternic, vrem să avem servicii de calitate, să continuăm reforma justiţiei şi să le oferim tinerilor noştri şansa de a munci şi trăi acasă, însă pentru a valorifica toate oportunităţile avem nevoie de pace”, a spus Maia Sandu. 

Președintele Moldovei a mai adăugat la final că țara se pregătește pentru „scenariile pesimiste, dar nu sunt riscuri imediate la acest moment”.