Infofinanciar > Info > Ajunge armata rusă și în Moldova?
Info

Ajunge armata rusă și în Moldova?

Vladimir Putin, sursă foto Dreamstime
foto: dreamstime.com

Cucerirea sudului și privarea Ucrainei de accesul la Marea Neagră reprezintă pentru Putin în acest moment o prioritate. Dar ca să își ducă planul la bun sfârșit, acesta trebuie să deschidă un front dinspre Republica Moldova, mai exact dinspre regiunea separatistă, Transnistria, regiune care aparține Moldovei oficial, însă, de anumiți oameni poate fi privită ca un petic de Rusie, între Chișinău și Kiev, spun surse militare ucrainene pentru The Times.

Rusia nu reușește să atace Moldova

Vladimir Putin vrea să transforme Moldova într-un stat satelit, nu să o ocupe. Analistul  politic Cristian Pârvulescu, într-un interviu oferit Știrilor Pro Tv, explică cum Rusia nu reușește să atace Moldova din cauza lipsei de mercenari. Putin a avut o surpriză când a încercat să mobilizeze oamenii în Transnistria, a descoperit că o bună parte din ei au fugit în Moldova. ”Deci nu există un mare entuziasm în Transnistria în legătură cu situația aceasta. Rușii nu au suficiente trupe să ocupe Donbasul, darămite Moldova. În acest moment, riscurile unui atac dinspre Tansnistria spre Odesa rămân mici. În schimb, există riscul unor noi provocări. Provocări care pot avea loc la Chișinău sau în Găgăuzia, nu doar în Transnistria, și care ar putea fi o justificare pentru recunoașterea independenței Transnistriei„ a declarat Pârvulescu. 

“… Rusia are un interes, și nu e acela de a ocupa Moldova, ci de a transforma Moldova într-un stat satelit. Or, pentru asta, ar avea nevoie de masă de manevră, de grupări proxy care să acționeze în Moldova, și asta este posibil oricând, pentru că populația Moldovei nu este toată pro-europeană, iar dificultățile economice prin care au trecut în această iarnă, nu au fost neapărat în favoarea Guvernului de la Chișinău”, a mai spus Pârvulescu. 

Iulian Groza, directorul executiv al Institutului pentru Politici și Reforme Europene de la Chișinău, susține că recentele incidente din regiunea transnistreană sunt o serie de incidente, care au scopul de a crea panică și de a destabiliza regiunea.

Atacul a fost aprobat la Kremlin

Republica Moldova este neutră conform Constituției, și a cerut să fie respectat acest statut chiar și de Federația Rusă. Însă surse oficiale ucrainene tot pentru The Times au declarat că decizia atacului a fost aprobată la Kremlin însă nu se știe când se va concretiza. Vladimir Putin ar putea recunoaște independența Transnistriei la fel cum a procedat și cu independența regiunilor Donetsk și Luhansk. Așadar, ar putea începe un război sub pretextul eliberărarii etnicilor ruşi din Transnistria, război care poate fi susținut de ce pestei 1.000 de militari ruși prezenți deja în zonă, dar şi prin aterizarea sau parașutarea în Transnistria a sute de rachete.

Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, a dat asigurări că s-au luat toate măsurile de siguranță și că cetățenii care sunt în țară nu ar trebui să își facă griji în privința unui război pe teritoriul Moldovei.